Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Babiš nedostane důvěru, zato času bude mít dost

Zeman vytváří prostor pro vládnutí kabinetu bez podpory parlamentu

Andrej Babiš jmenován premiérem • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš jmenován premiérem • Autor: Matěj Stránský

Zpravodajské servery ve středu ohlásily, že Miloš Zeman otočil. Na odchodu ze sněmovny totiž novinářům sdělil, že ve druhém kole jmenování vlády bude chtít od Andreje Babiše 101 jmen poslanců, kteří další Babišovu vládu podpoří. Jenže celé to bude spíš jinak. Zeman si pouze našel cestu, jak udržet Babiše velmi dlouho v pozici premiéra bez důvěry. Dá se čekat, že to Babiš ocení podporou Zemana v prezidentských volbách.

Středeční jednání v Poslanecké sněmovně sice neskončilo hlasováním o důvěře (to bylo odložené na příští úterý), naznačilo však výsledek. Jedinou cestou k podpoře vlády mohly být hlasy Okamurovy strany, ale ty její čelní delegát Radim Fiala na sněmovním plénu vyloučil. Babiše tedy podle všeho čeká vyslovení nedůvěry a následná demise.

Mnoho se tím však nezmění. Už teď ví, že od Zemana dostane i druhý pokus. A po středě také ví, že pokud Zeman na Hradě zůstane, nemusí chvátat. Podle dosavadních vyjádření nynější hlavy státu před sebou nebude mít žádný termín. Od prezidenta dostane Babiš pověření teprve po předložení podpisů většiny poslanců, do té doby ale zůstane ve funkci jako premiér v demisi.

Přitom už Babiš prohlásil, že vláda povládne, jako by důvěru měla. Můžeme se tedy dočkat prvních kroků v plnění programového prohlášení, kde jsou například plány na započetí nových bloků jaderných elektráren bez ohledu na jejich velmi vysokou cenu, nebo „bez zdlouhavých a neplodných diskusí“ podniknutí prvních kroků k zatím neurčité důchodové reformě.

Jak dlouho tohle svérázné zemanovsko-babišovské budování státnosti bez důvěry parlamentu vydrží, bude samozřejmě záviset na prezidentských volbách (jiný prezident může zvolit jiný postup) a také na ochotě jiných stran jednat o podpoře vlády. Případné trestní stíhání může Babišovi vše zkomplikovat, možnou podporu druhé vlády už ale naznačují sociální demokraté a lidovci. A už delší čas ji nabízejí komunisté.

Babiš si tedy možná už v únoru nebo březnu bude vybírat ze dvou možností - vlády na půdorysu bývalé koalice, nebo menšinové vlády ČSSD s podporou komunistů. Ale může obživnout i třetí varianta jednobarevné vlády ANO s podporou extrémistů z řad KSČM a SPD.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].