Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Anatomie konce hejtmana Haška

Zvrátit situaci ve prospěch Haška mohli Starostové, ale řekli Ne

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Ve volebním štábu ČSSD v hotelu Continental v Brně panovala v pozdním sobotním odpoledni pohřební nálada. A vypadalo to na funus nepříliš oblíbeného zesnulého, moc lidí sem truchlit nepřišlo: v sále posedávala a postávala jen hrstka lidí. Michal Hašek, jejich lídr ve volbách, už věděl, že tyhle volby prohrál: ČSSD se umístila na třetím místě za ANO a KDU-ČSL. A straníkům přišel říct, že zkrátka pořád nemůže být člověk „na vítězné bedně“, ale že nic nekončí.

Na tiskové konferenci v patře hotelu pak Hašek vedl k veřejnosti řeč skrze média, v níž vyjmenoval dosavadní úspěchy – že sociálním demokratům vyhrál několikery volby – a taky připomněl, že situace ČSSD na jižní Moravě nutně neznamená, že musí strana skončit v opozici, „i kdyby už ne jako hejtman“.

Úzká škvíra

V tu chvíli měl ještě před sebou pokusy o povolební vyjednávání a na televizní obrazovce zapnuté na kanál ČT24, která ve štábu ukazovala volební výsledky, se u grafů na jižní Moravě pořád ještě otevírala úzká škvíra, kterou by se Haškovi mohlo podařit přivést stranu alespoň do rady kraje. Pokud by se sociálním demokratům podařilo vyfouknout vyjednavačům z ANO rozhodující KDU-ČSL s nabídkou, že si lidovci mohou obsadit křeslo hejtmana, měl by Hašek v ruce při skládání koalice vyšší karty než ANO.

O tom, že by lidovci na takovou nabídku kývli, není třeba pochybovat – kraj dosud v koalici s ČSSD vedou a dlouhá léta v něm byli politickou jedničkou.  Že jim Hašek hejtmanské křeslo po krajských volbách v roce 2008 vzal a pozici potvrdil i ve volbách 2012, nesli nelibě; návrat na čelo kraje by byl pro KDU-ČSL triumfem.

Autor: Ivana Svobodová
Autor: Ivana Svobodová

K takové transakci s mandáty by však ČSSD potřebovala do rady nalákat mimo jiné i ODS a SPD + SPO, což by ani v jednom případě nebyl problém. ODS je sice dnes v opozici, ale na jižní Moravě mezi sebou mají občanští a sociální demokraté velmi dobrý vztah, na kraji posvěcují bez rozporů veškerá rozhodnutí ČSSD a jako funkční opozice se rozhodně neprojevují.

Nad nabídkou v tomto složení (vlastně jakémkoliv složení) vstoupit do krajské rady by rozhodně neváhali ani čtyři okamurovci a zemanovci ze spojené kandidátky SPD + SPO, kterým se podařilo získat mandáty; i když by pro některé jejich partnery mohl být problém spojit se otevřeně s nahnědlými okamurovci, nabízela se možnost, že se zkrátka složené kandidátce začne říkat spíš zemanovci (podle strany SPO) než okamurovci (podle SPD), což zní před voliči přece jen o něco lépe. Ani tohle by ale Haškovi nestačilo, pokud by se nedomluvil na podpoře menšinové rady s komunisty – přímo do rady je lákat nemůže kvůli KDU-ČSL, kteří přímé spojení s komunisty vylučují. Potřeboval získat ještě čtyři mandáty strany STAN + SOM, což jsou starostové.

V Brně není Babiš téma

V Brně se už před volbami mezi politickými stranami roznesla zvěst, že Starostové jsou s Haškem předběžně domluveni na povolební spolupráci. A tak ani ve štábu vítězné strany ANO v hotelu Voroněž nepanovala v sobotu večer atmosféra jednoznačného triumfu a hlavní otázka mezi slavícími členy hnutí se sklenkami v rukou zněla, co teď ti čtyři „starostové“ udělají. ANO má na své straně – tedy v holportu proti Haškovi – jednoznačně TOP 09 spojenou s hnutím Žít Brno a taky Stranu zelených. Pokud by Haškovi vyšel jeho krizový scénář, sedělo by ANO a jeho mentální spojenci čtyři roky v opoziční lavici.

Na rozdíl od zbytku republiky se tu ale menší liberální proudy nespojují „proti Babišovi“. Jejich snahou není vytlačit vítězné ANO do opozice, což je momentálně hlavní náplň mnohých politických stran ve zbytku republiky, ale „vytlačit z kraje Haška“. V Brně na magistrátu působí bez zjevných problémů koalice ANO, Žít Brno, TOP 09, Strany zelených a lidovců - a  na jižní Moravě nemá ANO ani tak podobu Andreje Babiše, ale populárního primátora Petra Vokřála (kroužkování na kandidátní listině ANO Vokřála vyneslo ze 14. místa na první, ale hejtmanem nebude, první pozice patří nadále lídrovi ANO Bohumilu Šimkovi, řediteli městské policie).

Autor: Ivana Svobodová
Autor: Ivana Svobodová

V sobotu večer se však - jak se zatím zdá -  jihomoravská situace dost projasnila.  Spojení s okamurovci-zemanovci bylo pro Starosty nestravitelným soustem a ve straně STAN vedené poslancem Petrem Gazdíkem by zjevně neprošla ani přezdívka spojenců na zemanovce. „Se stranou Tomia Okamury ani se Stranou práv občanů v žádném případě do koalice nepůjdeme. To mohu naprosto vyloučit,“ řekl Respektu v sobotu večer mezi politickými schůzkami s tématem povolebního uspořádání lídr STAN-SOM Martin Maleček, starosta městské části Brno-sever.

Jestli to už v tu chvíli věděl i hejtman Hašek, není známo, ale v neděli už to ví zcela jistě. To samozřejmě neznamená, že nemůže ČSSD vtáhnout do hry ještě komunisty, aby nepodporovali menšinovou vládu, pokud by se jí podařilo přesvědčit lidovce, že jim to za ten post hejtmana pro KDU-ČSL stojí - k tomu by početně stačilo přibrat do rady ODS nebo STAN, případně obojí. A ČSSD by post hejtmana neměla.

I vítězné ANO se u jednoho stolu setkává se sociálními demokraty, společně s nimi a KDU-ČSL (případně dalšími stranami) by mělo v radě spolehlivou většinu. To už ovšem taky bez Haška, s ním ANO jednat odmítá - a i v této variantě by na postu hejtmana mohl skončit zástupce KDU-ČSL, pokud by to byla podmínka lidovců. Ti si jen musí vyřešit, kdo je teď vlastně jejich lídr: venkovem oblíbený Stanislav Juránek přeskákal ve voličském kroužkování lídra kandidátky a šéfa jihomoravských lidovců Romana Celého s nečekanou přesvědčivostí: získal 14 tisíc preferenčních hlasů. V KDU-ČSL se teď napjatě čeká, zda Juránek uspěje v druhém kole senátních voleb, do nějž postoupil, podle toho se vyjadní i jeho pozice v kraji.

Možné koalice

Den po volbách to na jižní Moravě nejvíc ze všeho vypadalo na spojení stran, které spolu vládnou na magistrátu - ANO, TOP 09 + Žít Brno, KDU-ČSL a Stranu zelených s Piráty. To by ovšem zajistilo koalici jen těsnou většinu o jeden hlas, proto je pravděpodobné, že by se koalice rozšířila ještě o ODS nebo STAN, případně o obojí. A vyloučit nelze ani to, že by posledně dvě jmenované strany (nebo jedna z nich) nahradily v budoucí radě zelené; početně by to při zapojení STAN i ODS vyšlo i na možné vyšachování TOP 09 + ŽB do opozice. Zejména tato možnost však působí nepravděpodobně, mezi ANO a TOP 09 s ŽB v Brně panuje velká shoda na tématech i v pohledu na to, jak má politika působit na občany.

Kdo bude novým jihomoravským hejtmanem, není tedy zatím jasné, podle informací Respektu už hlavní vyjednavač za ANO Petr  Vokřál připustil na jednání s lidovci možnost, že by čelní krajské křeslo mohlo připadnout jim; záleží na tom, co si kdo bude klást jako podmínku. Jak bude vypadat koalice, také není jasné, a tady vstupují do vyjednávání i jiné než mocenské záležitosti – například to, která strana má mezi zvolenými takové lidi, kteří budou schopni rychle se ujmout práce a neutopit se v počáteční neznalosti. Například územní plánování, které je momentálně na krajském úřadě hlavním tématem, je pro svou složitost nejspíše téma pro zelené, kteří už umějí územní plánování dělat z magistrátu.

Lidovci se patrně budou snažit otočit vyjednávání o koalici směrem k vládnímu půdorysu, tedy k formaci ANO, ČSSD a KDU-ČSL. I taková koalice by byla zcela jistě bez Haška.

Každopádně je silně nepravděpodobné, že by se na hejtmanství objevil znovu v některé z čelních pozic Michal Hašek. Absolvent práv z univerzity ve Sládkovičově však na tiskové konferenci na otázku, jak vidí osobní budoucnost a zda se třeba chystá do advokacie,  řekl, že odchod z politiky neplánuje: „Je to velmi čerstvá záležitost, jestli čekáte oznámení, že v pondělí v osm ráno nastoupím někam do zaměstnání, tak to ne,“ řekl Hašek a dodal: „Politika je běh na dlouhou trať, mně je čtyřicet a nemám pocit, že bych dnešním večerem skončil. Za dva roky budou volby do města Brna, pak budou za čtyři roky další volby do kraje. Nic pro mě není skončeno.“

Počty mandátů přepočítaných z výsledků voleb: Zastupitelstvo na jižní Moravě má 65 míst, k většině a utvoření koalice je potřeba 33 zastupitelů.ANO 15KDU-ČSL 11ČSSD 11KSČM 7ODS 6TOP 09 + Žít Brno 4Stan + SOM 4SPD + SPO 4

SZ + Piráti 3

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].