Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Nejočekávanější seriály: Od aféry Clinton-Lewinsky po Pána prstenů a řízenou meditaci

Monica Lewinsky a Bill Clinton • Autor: CNN
Monica Lewinsky a Bill Clinton • Autor: CNN

Seriálová produkce zažívala boom už léta, ale současná pandemie ji vystřelila do stratosférických výšek. Sledování televize v bezpečí domova se při zavřených kinech, divadlech, posilovnách i restauracích pro mnohé stalo hlavním zdrojem zábavy - a televizní producenti to vědí, takže každý týden přibývají nové seriály či dokusérie, v nichž je možné se snadno ztratit. Co si v roce 2021 tedy nenechat ujít?

Impeachment: American Crime Story (FX) American Crime Story je jedna z nejzajímavějších současných televizních antologií. První řada dramatizující soudní „proces století“ s bývalou superstar amerického fotbalu O. J. Simpsonem, jenž byl obviněnou z vraždy své ženy Nicole Brown a jejího přítele, patří k tomu nejlepšímu z televizní produkce uplynulých let. Po O. J. Simpsonovi následovala kauza vraždy Gianniho Versaceho a aktuálně tým kolem showrunnera Ryana Murphyho zaměřil pozornost na jinou ikonickou a vysoce televizní událost moderních amerických dějin – obžalobu (impeachment) prezidenta Billa Clintona v souvislosti s jeho sexuální aférou se stážistkou Monikou Lewinsky ze druhé půlky devadesátých let. V hlavní roli Beanie Feldstein jako Lewinsky, Clive Owen jako nejcharismatičtější americký prezident a Sarah Paulson jako Linda Tripp, zaměstnankyně Pentagonu, která tajně nahrávala svoji kamarádku Moniku, jež se jí zpovídala z milostného poměru s Clintonem. Díky tomu se také skandál dostal na veřejnost.

https://www.youtube.com/watch?v=JDFsW1bwS-M

Kenan (NBC) Fanoušci Saturday Night Live vědí, že Kenan Thompson je už nějaký čas kotvou satirického pořadu a jeho nejzajímavější tváří. Do SNL přišel v roce 2003, což z něj dělá nejdéle „sloužícího“ člena týmu. Není tak překvapením, že mu producenti věří natolik, že jeho první samostatný sitkom nese jeho jméno. Kenan hraje čerstvě ovdovělého otce dvou dětí, které vychovává s pomocí svých kamarádů. Pro dvaačtyřicetiletého rodáka z Atlanty je to zásadní test, jestli dokáže na svých bedrech unést sám celý seriál. Řada jeho předchůdců v SNL rovněž zkusila jít sólo, ale ukázalo se, že jejich síla byla v ansámblu.

Atlanta (FX, 3. řada) „Jediní, kdo se nám mohou vyrovnat, jsou Sopránovi,“ napsal nedávno na Twitter herec Donald Glower. Srovnáním s dílem, které je obecně považováno za to nejlepší, co kdy v kvality TV vzniklo a za roznětku jiné éry televize, tak sebevědomě ohlásil návrat seriálu Atlanta, který před pěti lety vytvořil pro stanici FX. Na jednu stranu jeho tweet přesně sedí na postavu oportunistického, ambiciózního, ale selhávajícího hudebního manažera, kterého v Atlantě hraje. Na druhou má něco do sebe: Atlanta je výjimečná. Brilantně napsaná jako komedie o rapperovi na vzestupu, ale ve skutečnosti je zásadním komentářem k institucionálnímu rasismu a třídním bariérám v americké společnosti. Nejde přitom o observaci z odstupu: ukazuje černošskou zkušenost černošskými očima. Glover natočil rovnou třetí a čtvrtou řadu.

The North Water (BBC) Čtyřdílná minisérie je adaptací ceněné novely Severní vody Iana McQuirea. Loď se vydává na plavbu a na její palubě je zabiják… Tak začíná text na přebalu knihy, který láká čtenáře. Není to ale plavba po Nilu ala Agatha Christie. McQuire stvořil mnohem temnější, brutálnější a studenější svět. Píše se rok 1859, velrybářská loď míří k severnímu pólu a oním zabijákem je psychotický harpunář Henry Drax, který plavbu promění v boj o přežití. V seriálu si ho zahraje jeden z nejzajímavějších herců střední generace, pohříchu málo využívaný Colin Farrell. Novela je syrová, krvavá, násilná a realistická v detailu. Ještě před časem by to byly ideální ingredience pro quality TV, která se nebála ničeho a posouvala hranice toho, co je možné ukázat. Seriálová produkce se ale proměnila, jen šokovat nestačí - a bude zajímavé sledovat, jak si s temnotou a vyhrocenými mužskými světy tvůrci poradí.

https://www.youtube.com/watch?v=mb4YeJE_i6Q

Stranger Things (Netflix, 4. řada). Pamatujete si na studenou válku? Pokračování veleúspěšné retro-série Stranger Things zasazené do osmdesátých let a amerického městečka Hawkins, po nímž existuje jiná, temná dimenze. Tentokrát už by nemohlo být dobrodružství odrůstající party teenagerů více „osmdesátkové“ – mají dostat šerifa z Ruska. Série tak tématizuje oblíbenou a zásadní studenoválečnou linku v dobové audiovizuální produkci a slibuje popasovat se s ní po svém.

This Time With Alan Partridge (BBC One) Aha! Alan Partridge, nejvtipnější a nejtrapnější muž britských obrazovek, je zpět. Steven Coogan prodloužil život svého legendárního alter ega o další řadu série This Time with Alan Partridge. Neschopný rozhlasový moderátor s nulovou schopností sebereflexe a ještě horším vkusem je znovu tváří televizního pořadu parodujícího talk show stálice britských obrazovek, jako jsou The One Show nebo Good Morning Britain.

Gremlins: Secrets of the Mogwai (HBO Max) Vytěžování a recyklace úspěšných filmů a seriálů staršího data patří už dlouho k hlavním tendencím uvnitř zábavního průmyslu. Nostalgie je dostředivá síla a vymýšlet něco nového je práce navíc, když v archivu leží populární, často dokonce kultovní klenoty, k nimž je možné se vracet. Gremlins režiséra Joea Danta z produkce Stevena Spielberga patří do filmového kánonu osmdesátý let zcela neotřesitelně. A byla jen otázka času, kdy na ně přijde řada. Animovaný seriál slibující odhalit tajemství Mogwai je jakýmsi příběhem původu (origin story) hlavní roztomilé ušaté a okaté postavičky jménem Gizmo. Popularita podobně roztomilého Baby Yody ze série Mandalorian má s jeho vznikem určitě co do činění. Stejně jako důležitost čínských trhů – série se odehrává v Šanghaji.

Pán prstenů (Amazon) Projekt, který společnost Amazon drží tajnosnubně pod pokličkou, ale který se má stát její seriálovou vlajkovou lodí a posílit její pozici v lukrativní hře o televizního diváka. Amazon si od Pána prstenů slibuje, že nasytí hlad po fantasy seriálech z mytických zemí připomínajících středověk a vystřídá tak Hru o trůny. Streamovací společnost zaplatila dvě stě padesát milionů dolarů za práva ke slavné knize J. R. R. Tolkiena a s investicí další půl miliardy dolarů natáčí na Novém Zélandu – kam Pána prstenů přivedl už před lety režisér Peter Jackson a ukázal, že lze zfilmovat zdánlivě nezfilmovatelné. Jestli bude možné to samé říct u Amazonu, ukáže jen čas. Faktem je, že mají v ruce lukrativní látku s předkoupeným publikem, které je ale zároveň nesmírně ochranářské, co se jejich oblíbeného artefaktu týče. Pán prstenů bude časově předcházet události v Jacksonově filmové trilogii a ponoří se hluboko do spletitých Tolkienovských světů. Podle dostupných informací tvůrci přitom více spoléhají právě na Tolkiena než na hvězdné obsazení.

https://www.youtube.com/watch?v=v4ykHzIEhCc

Headspace Guide To Meditation (Netflix) Show šitá na dnešní dobu, kdy se sledování Netflixu stalo součástí životního stylu. Netflix teď nabízí kromě zábavy i duchovní vedení. Osmidílná animovaná série se věnuje meditaci, každá epizoda nabízí lekci o rozmanitých meditačních technikách a je zakončená řízenou meditací. Provází jí hlas bývalého budhistického mnicha Andyho Puddicomba, který založil meditační aplikaci Headspace.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].