Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kdo se v extázi svlékne do naha?

Pražská kavárna, speciál z Letní filmové školy – sobota

Autor: Jan H. Vitvar
Autor: Jan H. Vitvar

Až v sobotu pět odpoledne uslyšíte v Uherském Hradišti hlasité divné zvuky, o jejichž povaze si nebudete jisti, jsou prakticky jen dvě možnosti, odkud mohou vycházet. Buď z kotle ostravských ultras, neboť na městský fotbalový stadion Miroslava Valenty (jehož syn Ivo mimochodem dostal za uplácení ve fotbale před čtrnácti lety čtyřměsíční podmínku, což mu nezabránilo dostat se až do Senátu) dorazí hrát Baník. Anebo to bude jen z pár desítek metrů vzdáleného Respekt stanu, kde bude můj kolega Pavel Turek spolu s dalším hudebním publicistou Tomášem Turkem uvádět poslechový pořad s názvem Viděli jste někdy něco takovýho?, ve kterém nepůjde jen o muziku, ale také o film.

Autor: Jan H. Vitvar
Autor: Jan H. Vitvar

Je to tak, opět po roce je tu Letní filmová škola Uherské Hradiště. Loni jsem se s ní na tomto místě loučil ve chvíli, kdy mi jeden z fanoušků Respektu napsal, jak je skvělé, že z Hradiště odjíždíme i s naším stanem, protože jinak by musel dát „někomu po čuni“. No a vida, Respekt stan znovu stojí na svém místě ve Smetanových sadech, kinosály se opět plní lidmi a anonymnímu fanouškovi nejspíš znovu stoupá krevní tlak. Přehlídka je letos věnována několika výročním oslavám. Stému výročí od narození Ingmara Bergmana, jehož Sedmá pečeť se v pátek promítala hned na rozjezd ve Hvězdě. Stodvacátému výročí českého filmu, o němž bude v tomto blogu v průběhu „filmovky“ ještě hodně k počtení. No a samozřejmě i stému výročí založení Československa, po jehož zániku kousek odsud vznikla (naštěstí přes veškerý vliv Valentových Parlamentních listů v rámci EU stále ještě průchozí) hranice mezi oběma nástupnickými státy.

Autor: Jan H. Vitvar
Autor: Jan H. Vitvar

Čili čím se dal festival začít líp než zhlédnutím Extase Gustava Machatého, československého filmu z roku 1932, který nás vůbec poprvé dostal do globálního kinematografického dění. A který dodnes patří mezi pouhých pár našich snímků, o kterých se píše v zahraničních filmových encyklopediích. I cinefil-amatér ví, že se tomu stalo díky angažmá Hedy Lamarrové (tehdy ještě Kieslerové) v titulní roli „neukojené ženy, která opustí svého staršího manžela a zplodí dítě s milencem“. Ne že by snad byla výrazně lepší herečkou než její tehdejší kolegyně. Ale jako první z nich odvážně vyzkoušela před kamerou novou taktiku. Totiž svléknout se do naha.

Autor: Jan H. Vitvar
Autor: Jan H. Vitvar

V Hradišti se Extase promítala v letním kině vedle sportovní haly, které má na starosti Biograf 16, pojízdné kino specializované na promítání snímků z originálních filmových pásů. Nejdřív jako předfilm pustil Vzpouru hraček Hermíny Týrlové, jejíž kopie se ve Zlíně dochovala dokonce i s autorčiným podpisem. A pak už došlo na Machatého. Samozřejmě jsem vám chtěl hlavní hrdinku vyfotit během legendární scény jejího koupání. Ta sice na této kopii Národního filmového archivu nechyběla, ovšem byly z ní vystříhány všechna políčka, kde byla herečka nahá. Nejspíš proto, že šlo o kopii, která se ve třicátých letech promítala v regionálních kinech, kde by necenzurovaný snímek vyvolal poprask. Každopádně jak se dívám na teploměr, hned první víkendový den festivalu ukáže, kolik účastníků slavné dovádění v řece zkusí mezi všemi těmi projekcemi stihnout napodobit – a řada z nich jistě zcela necenzurovaně.

A zde moje festivalové tipy na sobotu: 15:00 – Studená válka; 17:00 – Turek a Turek uvádí: Viděli jste někdy něco takovýho?; 19:15 – Jáchym Topol: Citlivý člověk; 20:30 – Láska mezi regály; 23:00 – Cimbálová muzika Hora

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].