Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

George Michael byl symbolem éry, která požitky zakrývala strach a hrozby

Jeden z nejprodávanějších britských umělců zemřel v sobotu ve věku 53 let

I dnes - po dvaatřiceti letech od svého vzniku – je v aktuálním vánočním týdnu na 16. místě britské hitparády. K popularitě přitom ještě nemohla přispět nečekaná zpráva o úmrtí jejího autora. Last Christmas, melancholická skladba o zlomeném srdci a strachu z bolesti, kterou George Michael napsal ve svých jedenadvaceti a prý během pouhých dvou hodin, představuje symbol moderních Vánoc pro celou jednu generaci. Tu, která v osmdesátých letech dospívala s MTV, chtěla bezstarostný konzum, ale také se děsila studené války i AIDS a v průběhu devadesátých let pak vnímala sílící hlas a odvahu lidí ze showbyznysu vyjádřit podporu LGBT komunitě.

George Michael, který v neděli zemřel v klidu svého domova v Goring-on-Thames podle policie za „nevysvětlených, avšak ne podezřelých okolností,“ byl původcem a spolutvůrcem soundtracku k této proměně popkultury, kdy se hédonismus odehrával ve stínu strachu. Zároveň jeho tvůrčí dráha představuje do dnešních dnů vzor pro všechny mladé teenager hvězdy, které touží po seriozní a dlouhodobé kariéře.

Byla to napůl parodie, napůl sociální komentář, ale především chuť si pořádně užít. Tak odstartovalo na počátku osmdesátých let duo Wham!, v němž se George Michael potkal Andrew Ridgeleym. Chuť sáhnout po všech požitcích, avšak se stálou hrozbou rizika nejlépe ilustroval klip k hitu Wake Me Up Before You Go-Go, kde se Michael objevuje v tričku módní návrhářky Katharine Hamnett se sloganem Choose Life. Optimistické heslo bylo namířené proti stoupající sebevražednosti mezi mladými a vzrůstající konzumaci drog.

Což je slabost, která se týkala i Michaela, stejně tak se brzy začalo ukazovat, že mladý zpěvák ne vždy zvládá nápor slávy. Sám si toho byl vědom a v jednom z pozdějších rozhovorů trefně uváděl: „Hvězdy jsou takřka bez výjimky lidé, kteří si chtějí vynahradit své slabosti tím, že chtějí být milováni publikem. A já v tomhle ohledu nejsem výjimka.“

https://www.youtube.com/watch?v=ulhoKujT2G8

Přesto mu na konci osmdesátých let začalo být jasné, že si přízeň teenagerského publika, které baží po nových a nových idolech, nemůže udržet navěky. Tady - na deskách Faith (1987) a Listen Without Prejudice Vol.1 (1990)  - se tak rodí ambicióznější  George Michael, který se postupně vytrácí i ze svých klipů a nechává v nich účinkovat supermodelky. Přechod k dospělosti pak dokonalo albu Older se singlem Jesus to a Child a náznaky soulu, kde se Michael definitivě odstřihl od minulosti idola pro náctileté.

Nohy mu podrazila až policistou v utajení vyprovokovaná sexuální aféra na veřejných záchodcích v Los Angeles v roce 1998. Ta Michaela přivedla k veřejnému deklarování sexuální orientace a také k tomu, že se stal viditelným ambasadorem gay komunity, již chtěl prezentovat v celé pestrosti - a v duchu sobě vlastní chuti si užívat. „Gayové jsou v médiích prezentovaní tak, aby to bylo heterosexuálům příjemné, a moje instinktivní reakce na to je: Trhněte si! Jsem špinavej neřestnej chlápek, a jestli se tím nedokážete vypořádat, je to váš problém,“ řekl v roce 2009 deníku The Guardian jeden z nejprodávanějších britských umělců.

Bohužel  jeho tvorba  tou dobou stagnovala, poslední řadové album natočil v roce 2004. A symfonické turné, které zahájil v srpnu 2011 v pražské Státní opeře, přerušily zdravotní komplikace a akutní operace ve Vídni, kdy se několik dnů nacházel mezi životem a smrtí. Rok 2017 měl být rokem, kdy vydá nové album a vyrazí s ním na turné. S přípravami na třetí dějství už započal a coby vzor k tomu, jak v showbyznysu stárnout ve fázích idola, baviče i seriozního zpěváka, mu mohl posloužit třeba Elton John.

Místo toho zůstane George Michael již navždy spjatý s érou popkultury, která všemi požitky, radostí a bezstarostností zcela vědomě zakrývala hrozby, jimiž je člověk obklopen. Nejinak to ostatně chtěl vidět on sám, když v jiném melancholickém hitu Careless Whisper zpíval: „V pravdě není žádná útěcha, bolest je vše, co v ní najdeš.“

•••

Rok 2016 v hudebním světě:

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].