Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Bývalý šéf Streamu rozjíždí internetovou televizi pro Mall.cz

Lukáš Záhoř sní o tom, že natočí po vzoru Amazonu mezinárodní seriál

Lukáš Záhoř ještě v bývalé kanceláři • Autor: Matěj Stránský
Lukáš Záhoř ještě v bývalé kanceláři • Autor: Matěj Stránský

Ještě na konci loňského roku řídil Lukáš Záhoř největší českou internetovou televizi Stream.cz, která vytvořila veleúspěšné hity jako Kancelář Blaník, Kazmovu One Man Show nebo oceňovaný seriál Semestr. Na vzniku všech těchto pořadů měl Záhoř zásadní podíl. Schopnému producentovi se ale nelíbilo, kam televize Stream vlastněná mediálním domem Seznam.cz směřuje, a tak se na konci roku rozhodl z firmy odejít.

Kancelář Streamu na Smíchově nedávno vyměnil za nové pracoviště. Nyní sedí v provizorní kanceláři na Kavčích horách nedaleko studií České televize, kde sídlí společnost Rockaway mladého českého byznysmena Jakuba Havrlanta. Právě s Havrlantem si Záhoř plácnul na novém projektu – pro jeho internetový obchod Mall.cz postaví novou internetovou televizi. „Klíčovým obsahem tu bude hraná tvorba,“ slibuje Záhoř.

K chrlení nových úspěšných seriálů a pořadů má ale nová televize ještě daleko. Záhořova kancelář na Kavčích horách je zatím poloprázdná – je tu jen stůj, počítač a pohovka. Nechybí jen zařízení, ale také scenáristé a tvůrci. „Nemůžete hned začít dělat obsah. Jsme v bodě nula. Musím toho ještě hodně zařídit – sehnat prostory, lidi, podepsat smlouvy,“ popisuje Záhoř.

Jakub Havrlant se na něho prý obrátil loni v polovině listopadu, když Záhoř oznámil, že odchází ze Streamu. „Potkali jsme se a řekl mi, že mu dává smysl, aby v nákupní galerii Mall.cz byla i zábava, že se mu líbí věci, které dělám,“ popisuje Záhoř. Jako pomyslný vzor pro nový projekt posloužil americký gigant Amazon – internetový obchod, který zároveň točí seriály a filmy. „Je to nejsrozumitelnější předobraz. Amazon je globální hráč, ale Mall je taky mezinárodní, kromě Česka působí na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku, v Chorvatsku,“ říká Záhoř.

Novou televizi bude Záhoř budovat společně s producentem společnosti Negativ Milanem Kuchynkou, se kterým na Streamu vytvořili seriál Kancelář Blaník. Zatímco Záhoř bude mít na starost spíše finance a rozpočty, Kuchynka se bude starat o práci s filmaři – přetavení námětů v hotová díla. První seriál a další nové pořady by měly být hotové do konce tohoto roku. Nejdříve půjde o českou tvorbu, producentská dvojice ale sní o tom, že natočí seriál určený pro mezinárodní publikum.

„Jsou věci, které můžou spojovat Visegrádský prostor, kde Mall působí, ale třeba i celou východní Evropu. My se s tím chceme zkusit poprat. Není to věc, která by byla v našem seznamu úplně první na řadě, ale vždycky jsme si na to s Milanem brousili zuby už ve Streamu,“ popisuje producent. O čem by takový seriál mohl být, Záhoř říci nechce, možností je podle něho řada. „Je několik ožehavých témat, která Evropu zajímají. Třeba uprchlická krize je neustále živá a ještě chvíli bude. Tím ale neříkám, že na to téma něco chystáme.“ Příkladem pokusu o nízkorozpočtový webový seriál pro mezinárodní publikum je podle Záhoře třeba komediální minisérie Eurobubble. Ta pojednává o mladých evropských byrokratech, kteří se snaží prorazit v Bruselu.

Záhořova výchozí situace je nyní zcela odlišná, než byla na Streamu. Zatímco Stream byl součástí nejnavštěvovanějšího českého webu Seznam.cz, odkud na jeho web přicházely miliony uživatelů, Mall.cz je internetový obchod s výrazně nižší návštěvností, která navíc podléhá sezónním výkyvům nakupujících. „Liší se to zásadně. Na seznamu si reklamní prostor kupují inzerenti, na Mall Group přímo obchodníci, kteří tu nabízejí své výrobky. Videoobsah tedy může diváky tematicky inspirovat k nákupu nebo jim přímo pomoci v nakupování – můžou tam být různá produktová videa či rádci,“ říká Záhoř.

Jak se nová televize bude jmenovat, se prý ještě neví. Záhoř zatím nechce prozradit ani to, kolik z hvězd Streamu si přetáhne do nového projektu. Vzhledem k tomu, jakou nevoli vyvolal jeho odchod z internetové televize, se nicméně dá předpokládat, že jich nebude málo. „Ještě nejsou podepsané smlouvy, tak to nechceme prozrazovat,“ říká Záhoř. Už nyní je však jasné, že Stream, který vytváří velké množství nízkorozpočtových pořadů určených pro webové publikum, bude pro novou televizi hlavním protihráčem. „Vstupujeme do konkurence se Streamem. Vlastně se všemi internetovými televizemi,“ usmívá se Záhoř.

Lobbisté z Kanceláře Blaník
Lobbisté z Kanceláře Blaník

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].