Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Vojtěch: Česko zastavilo nekontrolovatelné šíření koronaviru

Předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch; březen 2020  • Autor: ČTK
Předseda vlády Andrej Babiš a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch; březen 2020 • Autor: ČTK

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) se v České republice podařilo zastavit nekontrolované šíření nemoci Covid-19, a země se tak bude moci začít připravovat na návrat do běžného života. Na konec měsíce dubna  odhaduje v Česku 10 600 pacientů nakažených koronavirem, ještě před týdnem se mluvilo o 14 200 nemocných. „ČR zatím zabránila tomu nejhoršímu a na datech je to vidět,“ komentoval situaci ministr. Šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) ovšem dodal, že podle zkušeností ze zahraničí je možné, že virus ještě překvapí.

Předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý minulý týden řekl, že  problém by mohlo znamenat 45 tisíc nakažených. Těch je podle aktuálních údajů v Česku přes pět tisíc; podle údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) je mezi nimi 24 procent seniorů, ale jejich podíl výrazně neroste. Ředitel ÚZIS Ladislav Dušek v této souvislosti uvedl, že „podstatná část pacientů, kteří zemřou, zemřou s covid-19, ale na na covid". Ministerstvo zdravotnictví rovněž chystá postupné uvolnění péče v nemocnicích pro běžné pacienty, ale část kapacit by měl  stále zůstat vyhrazená pro pacienty s koronavirem.

Trump hrozí WHO pozastavením plateb, v Itálii se šíření koronaviru zpomaluje

Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA
Donald Trump • Autor: Profimedia, TEMP EPA

Americký prezident Donald Trump pohrozil Světové zdravotnické organizaci (WHO) pozastavením plateb z amerických fondů. Ve svém tweetu to odůvodnil tím, že WHO nezvládá situaci okolo šíření koronaviru a je příliš zaměřená na Čínu. V USA se šíření nemoci Covid-19 zatím nedaří zpomalit, nakažených je přes 400 tisíc, v NY během jediného dne zemřelo 800 lidí. Trump nicméně uvedl, že se USA blíží vrcholu epidemie. Zvýšený počet nemocných již druhý den po sobě zaznamenalo i Rusko, hlavním epicentrem nákazy je Moskva.

Poprvé od ledna se otevřel čínský Wu-chan, odkud se nákaza rozšířila. Tamní letiště obnovilo vnitrostátní lety, výjimku ovšem tvoří Peking. Podle agentury Reuters už město opustilo 1o tisíc lidí a očekává se, že dalších 55 tisíc odsud odjede vlakem. V Evropě se nemocí Covid-19 nakazilo 680 tisíc lidí, z toho více než polovina v Itálii, Španělsku a Německu. Španělsko má v současnosti už více nakažených než Itálie, kde naopak šíření koronaviru zpomaluje. Za poslední den země eviduje 3039 nově nakažených oproti předchozím 3599 případům.

Poslanci schvalují opatření zmírňující krizi

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Poslanci ve středu hlasovali o vládních návrzích, které by podle kabinetu měly zmírnit krizi způsobenou opatřeními proti šíření koronaviru. Prozatím odsouhlasili rozšíření možností centrální banky obchodovat na volném trhu. Dále prošla také změna zákona o spotřebitelských úvěrech, omezí se maximální výše úroku, zároveň se omezí i výše sankcí pro OSVČ kvůli opožděným splátkám. Poslanci také navýšili strukturální deficit z 0,4 na 4 procenta, návrh prošel navzdory výhradám opozice. Na schválení zatím čeká úprava exekucí, podle návrhu by se neměly provádět exekuce movitých věcí, výjimkou by však měly být případy kdy s tím dlužník souhlasí pohledávky na výživném, za újmy na zdraví a z úmyslných trestných činů. Exekuci by také nově neměl podléhat daňový bonus na dítě.

Bezpečností opatření v Česku přes Velikonoce nezpřísní, řekl po jednání Ústředního krizového štábu  jeho šéf, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Krizový štáb se podle něj zabýval i možností, že by mohla být povolena setkání lidí v menším počtu, zatím to však možné nebude. I bohoslužby budou muset být odslouženy na dálku. Hamáček také připomněl, že od čtvrtka se mají nově otevřít obchody jako stavebniny, hobbymarkety a železářství,  stejně tak obchody a opravny jízdních kol.

Na Slovensku se kvůli zákazu volného pohybu tvoří kolony

Igor Matovič; ilustrační foto • Autor: ČTK
Igor Matovič; ilustrační foto • Autor: ČTK

 Na Slovensku od středy do pondělí 13. dubna platí kvůli koronaviru zákaz volného pohybu lidí. Výjimku představují třeba cesty do práce, na nákupy, návštěva lékaře, péče o příbuzného nebo sousedská výpomoc a zákaz se také nevztahuje na osoby žijící společně v jedné domácnosti. Za jeho porušení ale hrozí pokuta 1500 eur. Premiér Igor Matovič připustil, že se jde o velmi závažné opatření.

Policie na Slovensku ve středu nasadila na hranice mezi okresy hlídky, jež kontrolují dodržování vládního nařízení - kvůli plošným kontrolám řidičů se však na více silnicích tvoří kolony. Matovič po kolapsu dopravy na Facebook napsal, že kontroly měly být jen namátkové a některým hlídkám se vymkly z rukou. „Z boje proti koronaviru jsme udělali fetiš,“ napsal pak na  sociální sítě vicepremiér a šéf menší koaliční strany Svoboda a solidarita (SaS) Richard Sulík.

V Třebíči začne výroba plicních ventilátorů z veřejné sbírky

Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
Ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Dvanáct dní po ohlášení veřejné sbírky na výrobu originálních plicních ventilátorů CoroVent, které by měly pomoci pacientům těžce zasaženým koronavirem, ohlásili představitelé iniciativy COVID19CZ úspěšné zakončení vývoje. „Podařilo se nám nápad a akademické bádání za několik týdnů přetavit na reálný produkt a zajistit komunitní financování na prvních 250 kusů. Nyní projekt předáváme pod křídla ČVUT, výrobce MICo a českému státu,“ oznámila iniciativa. S výrobou ventilátorů nyní začne třebíčská společnost Dawell ze skupiny MICo. Dohled nad plicními ventilátory nyní přebírá ČVUT, jejíž zástupci s firmou MICo sdílejí práva k výrobě a technickou dokumentaci. „My jim za COVID19CZ poskytneme veškerou možnou součinnost. Máme společný cíl: vyrábět CoroVent a zachraňovat  životy,“ uvedl jeden z iniciátorů COVID19CZ Pavel Doležal.

Cílem projektu bylo zajistit lokální výrobu plicních ventilátorů určených pro české nemocnice, kterým by při velkém nárůstu těžce postižených pacientů koronavirem mohly tyto přístroje chybět. Plicní ventilátory jsou koncipovány jako takzvaný open source projekt. Díky tomu se k výrobě mohou dostat další firmy po celém světě. Iniciativa COVID19CZ vznikla na konci března z řad expertů ČVUT, technických firem a dobrovolníků. Během jediného dne se podařilo vybrat 15 milionů korun z veřejné sbírky.

Nová podcastová platforma spouští poslechové seriály

Producentská společnost Bionaut nabízí novou podcastovou platformu Audionaut, na níž bude možné poslouchat komediální, dramatické i biografické seriály. Program bude volně dostupný, ale posluchači, kteří se ho rozhodnou finančně podpořit, mohou získat exluzivní obsah nebo přednostní poslech. Audionaut odstartuje premiérou krimi série Pohřešovaná režiséra Petra Hátleho, která zkoumá okolnosti jednoho z nejzáhadnějších případů novodobé kriminalistiky – dosud nevyřešeného zmizení čtrnáctileté Ivany Koškové na Liberecku. Platforma dále nabídne vztahovou terapii sdílením od Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, připravuje se i biografický podcast Goťák od hudebního publicisty Pavla Klusáka. S nápadem na spuštění vlastní podcastové platformy přišel producent Bionautu Vratislav Šlajer. „V Bionautu se snažíme propojovat tvorbu různých forem a žánrů, takže rozšířit naše portfolio o audio tvorbu nám přišlo jako krok správným směrem. V aktuální době, kdy je navíc omezeno filmové natáčení, je audio tvorba jednou z možností, jak se nezastavit a pokračovat v produkci zajímavých projektů,“ uvedl.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].