Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Letadlo z Číny má přivézt ochranné pomůcky

Praha v karanténě • Autor: Matěj Stránský
Praha v karanténě • Autor: Matěj Stránský

Za středu podle zatímních hlášení přibylo v Česku padesát devět pozitivně testovaných na koronavirus. Celkově je tak 631 známých nemocných. Pět lidí je ve vážném stavu, vyléčení zůstávají tři pacienti. Prvního pacienta ve vážném stavu přijala Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Tu - spolu s pražskou Nemocnicí na Homolce - stát vyčlenil pro pacienty v nejtěžších stavech, vyhrazeno tu mají třicet lůžek s plicními ventilátory. Na pardubickém letišti by mělo v noci přistát první letadlo společnosti Smartwings se zdravotnickým materiálem nakoupeným v Číně. Roušky, respirátory a další pomůcky poputují do meziskladu v Opočínku a odtud do jednotlivých krajů.

Evropská centrální banka zavádí podpůrný program za 750 miliard eur

Christine Lagarde • Autor: Respekt
Christine Lagarde • Autor: Respekt

Evropská centrální banka oznámila, že začne nakupovat dluhopisy a další aktiva v hodnotě 750 miliard eur (v přepočtu téměř 21 bilionu korun). Podle šéfky ECB Christine Lagarde s tím banka začne nyní a do doby, než skončí “krizová fáze” epidemie. Banka bude nakupovat dluhopisy státního i soukromého sektoru - a nově i dluhopisy řecké vlády, kterým se dosud kvůli nízkému ratingu Řecka vyhýbala. Krok přichází poté, co se unijní politici omluvili za to, že epidemii a následnou krizi podcenili - i když je fakt, že zdravotní politiku mají v gesci výhradně členské státy. Hospodářská podpora má prvotní zaspání Bruselu vynahradit. S krokem ECB a podporou souhlasí všechny členské státy včetně tradičně spořivých zemé na severu a západě Evropy.

Uvízlí turisté se vracejí do Česka

Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto
Cestující na letišti v japonské Ósace; ilustrační foto

Z Kanárských ostrovů přiletělo do Česka 268 Čechů, kteří na souostroví u Afriky uvízli a nemohli se dostat zpět. Spolu s nimi bylo na palubě i 68 Slováků a 15 Slovinců. Letadlo vypravila česká vláda. Ještě ve středu by mělo  přiletět i letadlo z Maroka s dvěma stovkami turistů, ministerstvo zahraničí připravuje evakuaci českých občanů i z jihovýchodní Asie či Latinské Ameriky. Kromě letadel vypravuje ministerstvo zvláštní autobusy, které svážejí Čechy uvízlé na letištích na evropském kontinentu.

Bavorsko hrozí zákazem vycházení

Švýcarsko-německá hranice; ilustrační foto • Autor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimed
Švýcarsko-německá hranice; ilustrační foto • Autor: SEBASTIEN BOZON / AFP / Profimed

Ve Španělsku zemřelo za poslední den na nemoc COVID-19 víc než dvě stě lidí - celkem je to tak už téměř osm set. Počet nakažených vzrostl za tu dobu o čtvrtinu na 17 147 případů. Přes tisíc lidí se vyléčilo. V Německu za poslední den prudce vyskočil počet nakažených. Nově objevených případů je 2800 a celkem je tak známých nemocných jedenáct tisíc. Země zatím zaznamenala dvacet mrtvých a zavádí poměrně přísná opatření, která mají šíření viru zabránit, ale lidé je příliš nerespektují. Bavorský premiér Markus Söder, který jako první vyhlásil ve své spolkové zemi podstatná omezení, pohrozil svým spoluobčanům, že když to bude nutné, vyhlásí zákaz vycházení.

Barnier ohlásil infekci koronavirem, jednání o brexitu je v nejistotě

Evropský vyjednávač brexitu Michel Barnier  • Autor: REUTERS
Evropský vyjednávač brexitu Michel Barnier • Autor: REUTERS

Hlavní vyjednavač Evropské unie pro brexit Michel Barnier měl pozitivní test na nový koronavirus. Dodal ale, že se cítí dobře. Druhé kolo rozhovorů mezi Unií a Velkou Británií o budoucích vztazích se mělo konat tento týden,  kvůli epidemii však bylo zrušené už minulý čtvrtek. Nahradit ho měla videokonference, ale ani ta se nakonec nekonala. Zatím tedy není jasné, jak budou vyjednávání pokračovat a probíhat. Není vyloučené, že se přechodné období, končící s tímto rokem, bude muset prodloužit. Londýnská vláda ale stále trvá na tom, že dohodnutého harmonogramu se obě strany mají držet a že se Velká Británie definitivně a zcela od Unie odpoutá k prvnímu lednu příštího roku.

Letošní Svět knihy Praha se posouvá na říjen

Letošní 26. ročník knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha, který měl začít 14. května na holešovickém Výstavišti, se uskuteční v jiném termínu. Po odeznění nouzových opatření kvůli koronaviru se pořadatelé pokusí akci uskutečnit 8. až 11. října. „V tuto chvíli není reálné, aby se takto masová akce v květnu konala. I kdyby ji příslušné orgány povolily, bude tu strach lidí se tak velké akce zúčastnit. A od nás by nebylo zodpovědné takto velkou akci v květnu pořádat,“ sdělil ředitel festivalu Radovan Auer. Čestný host veletrhu, kterým je Polsko, je připraven se prezentovat v plném rozsahu. Partnerská spolupráce s varšavským veletrhem zůstane zachována. Hostem květnového festivalu měl být autor slavné knižní série Zaklínač Andrzej Sapkowski. Přijet měl také Tomasz Bagiński, významný tvůrce animovaných filmů, který se podílel i na vzniku počítačové hry The Witcher a nyní je výkonným producentem seriálu Zaklínač. V polské delegaci dále měl dále být například  Mariusz Szczygieł. Své české překlady plánoval představit i dvojnásobný laureát této ceny a jeden ze žijících klasiků polské prózy Wiesław Mysliwski.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].