Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Pravidelné Zemanovy rozhovory v TV Barrandov skončí

Zeman podruhé prezidentem • Autor: Matěj Stránský
Zeman podruhé prezidentem • Autor: Matěj Stránský

Prezident Miloš Zeman už nebude pravidelně vystupovat v rozhovorech v TV Barrandov, pořad Týden s prezidentem skončí. Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček v dopise majiteli televize Jaromíru Soukupovi napsal, že pořad vyčerpal svůj potenciál a nemůže přinést nové impulzy. Při hodnocení mediálních aktivit uplynulého období dospěl k závěru, že ve svém čase byl Týden s prezidentem pořadem, který byl pro diváky přínosem a měl své místo. Ale nyní je situace zcela odlišná, pořad vyčerpal svůj potenciál a už nebude zařazen do nového plánu prezidentových pravidelných mediálních aktivit.

V pořadu se Zemanem pravidelně vedl rozhovory Soukup. Původně stanice pořad ještě avizovala na tento čtvrtek. „Rozhodnutí prezidenta po třech letech ukončit natáčení pořadu Týden s prezidentem plně respektuji. Osobně je mi to líto. Pro TV Barrandov to ale neznamená nic převratného. Uvolněný prostor nahradí jiné pořady cílené na mladší cílové skupiny diváků,“ uvedl na twitteru Soukup. Server Echo24.cz již dříve upozornil, že na TV Barrandov letos zatím v programu chybí i Talkshow Jiřího Ovčáčka.

Ruská vláda podala demisi, Putin chce změny v ústavě

Putin pronáší poselství ve výstavním sále Manéž u Kremlu; 2020 • Autor: REUTERS
Putin pronáší poselství ve výstavním sále Manéž u Kremlu; 2020 • Autor: REUTERS

Ruský premiér Dmitrij Medveděv oznámil demisi své vlády. Učinil tak krátce po vystoupení prezidenta Vladimira Putina, který ve výročním projevu o stavu země navrhl ústavní změny. „Ve společnosti je jasná poptávka po změnách,“ prohlásil Putin, jehož slova si experti vesměs vyložili jako jako signál, že začaly přípravy na předání moci po vypršení prezidentova mandátu v roce 2024, jakkoli příští uspořádání zůstává nejasné. Medveděv na projev reagoval v rámci předem domluvené akce prohlášením, že vláda skončí, protože „musí poskytnout prezidentovi možnost přijmout všechna nezbytná rozhodnutí“.

Putin mimo jiné navrhl, aby v Rusku ústava vždy přednost před mezinárodním právem a aby zakazovala lidem v klíčových funkcích včetně hlavy státu cizí občanství. Parlament by měl mít nově hlavní slovo při výběru předsedy ruské vlády, vicepremiérů i členů vlády. Její nominace by hlava státu nemohla odmítnout. Ústavní změny by proto podle něj mělo potvrdit referendum. V dalších částech projevu Putin mluvil o nutnosti podpořit porodnost a také o síle ruské armády.

Trump podepisuje novou smlouvu s Čínou, cla zatím nezruší

Donald Trump • Autor: REUTERS, Paul Sancya
Donald Trump • Autor: REUTERS, Paul Sancya

Donald Trump má v noci ze středy na čtvrtek podepsat v Bílém domě první část nové obchodní smlouvy mezi USA a Čínou. Její součástí je mimo jiné závazek Číny nakupovat ve velkém americké zboží a snížit tím svůj převis exportu nad importem z USA. Ke zrušení amerických cel na čínské zboží má ale dojít až po dokončení druhé části obchodní smlouvy, která ale patrně nebude hotova ani do konce letošního roku.

Posun směrem ke snížení cel závisí podle americké administrativy na tom, jak bude Peking dodržovat první části dohody. Podpis smlouvy tak nyní lze brát i jako dočasné příměří bez zásadního faktického dopadu kromě toho, že Trumpovi umožní před letošními prezidentskými volbami uložit problém obchodních sporů k ledu. Prezident evropské obchodní komory v Číně Jörg Wuttke komentoval čínský závazek nakupovat víc zboží z USA negativně jako „řízený obchod“, který poškodí evropské dodavatele.

V Ústí nad Orlicí někdo posprejoval objekty nacistickými motivy

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Policie v Ústí nad Orlicí začala hledat sprejery, kteří na čtrnáct budov ve městě nastříkali nacistické a jiné radikální motivy. Na čelní fasádě Roškotova divadla, které je národní kulturní památkou, se přes noc objevil hákový kříž, jinde jsou dva blesky – symbol jednotek SS. U divadla pachatelé také utrhli bezpečnostní kameru. „Je to pro nás neobvyklá událost. Nikdy jsme se touto problematikou nemuseli zabývat a šetřit ji. Pokud se tady někdy objevil nápis, bylo to nahodilé, spíš klukovina. Nikdy ne masivnější akce jako teď,“ prohlásil pro Českou televizi starosta města Petr Hájek.

Policie případ vyšetřuje jako trestný čin poškození cizí věci. Záležitostí se zabývají i kriminalisté se specializací na extremismus, po jejich hodnocení se může kvalifikace činu rozšířit.  Na jednom domě byl nastříkaný název polského fotbalového klubu Arka Gdynia, je tedy možné, že pachatelem nebyl nikdo z místních.

Nejvíce nominací na Českého lva mají Vlastníci

Vlastníci
Vlastníci

Nejvíce nominací na filmové ceny Český lev získala tragikomedie Vlastníci režiséra Jiřího Havelky z prostředí schůze spolumajitelů domu: má dvanáct šancí na zisk trofeje. Následuje Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula (11 nominací) a road movie Staříci (10 nominací) , road movie o marnosti snahy vypořádat se s minulostí v režii Martina Duška a Ondřeje Provazníka.  O sošky České filmová a televizní akademie se snímky utkají v 15 statutárních kategoriích. Laureáti převezmou ocenění 7. března v pražském Rudolfinu. Galavečerem bude v přímém přenosu ČT opět provázet Václav Kopta.

Všechny tři snímky s nejvíce nominacemi jsou v užším výběru mezi nejlepšími filmy i na cenu pro režiséra. V obou těchto kategoriích je doplnily snímky Na střeše režiséra Jiřího Mádla a Tiché doteky, které režíroval Michal Hogenauer. Vlastníci posbírali sedm nominací za herecké výkony v hlavních i vedlejších rolích, což je dosud nejvíc. Snímky Vlastníci a Staříci mají také po pěti nominacích na Ceny české filmové kritiky, Nabarvené ptáče získalo čtyři. Členové akdemie vybírali nominace z 34 celovečerních hraných a animovaných filmů a z 30 dokumentů. Již dříve snímek Nabarvené ptáče nominovali do boje o Oscara v kategorii cizojazyčných filmů, do užší nominace se však nedostal.

Vědcům se podařilo vytvořit další embryo ohrožených nosorožců

(Šéf Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
(Šéf Zoo Dvůr Králové Přemysl Rabas • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Mezinárodní vědecký tým včetně odborníků ze Zoo Dvůr Králové nad Labem loni v prosinci vytvořil třetí životaschopné embryo nosorožce bílého severního, jemuž hrozí vyhynutí. První dvě embrya se podařilo vědcům vytvořit loni v srpnu. Embrya jsou nyní zamrazena a připravena na vložení do náhradní matky. První pokus je plánován na letošní rok. Na světě žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta poslední dvě samice bílých severních nosorožců, které patří dvorské zoo. Podle zástupců projektu se vytvořením třetího embrya výrazně zvýšila šance na úspěšnou produkci mláděte. Zároveň se ukázalo, že procedura je bezpečná a lze ji opakovat, dokud zvířata příliš nezestárnou.

„Nevíme, kolik embryí budeme potřebovat k úspěšnému narození nového severního bílého nosorožce. Proto je každé embryo tak důležité,“ uvedl ředitel dvorské zoo Přemysl Rabas. Embrya se vyvinula v italské laboratoři Avantea v italské Cremoně. Tamní vědci opět nechali dozrát vajíčka ze samic Nájin a Fatu. Pak byla oplodněna spermatem samce Suniho, přičemž jen jedno z vajíček Fatu se nakonec vyvinulo v životaschopné embryo. V prosinci 2019 tým také přepravil z Keni do Německa sperma posledního severního bílého nosorožce samce Súdána, který uhynul v březnu 2018. Záměrem je použít ho k vytvoření dalších embryí. Umělá reprodukce je jediným způsobem, jakým lze zajistit přežití vzácného druhu nosorožce. Embrya by měla být vložena do samic nosorožců bílých jižních, protože žádná ze samic v Ol Pejetě již není schopná mládě odnosit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].