Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Ursula von der Leyen schválila seznam eurokomisařů

Ursula von der Leyen, první žena v čele EK • Autor: REUTERS
Ursula von der Leyen, první žena v čele EK • Autor: REUTERS

Nová předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen schválila seznam kandidátů členských zemí navržených do funkce eurokomisařů a naplnila v něm jeden ze svých cílů, tedy dosáhnout vyrovnaného obsazení žen a mužů. V jejím týmu má být třináct žen, mezi nimi také česká eurokomisařka Věra Jourová, a čtrnáct mužů. Konkrétní rozdělení eurokomisařů k jednotlivým agendám Von der Leyen uveřejní v úterý. Hospodářské noviny s odvoláním na své zdroje uvedly, že Jourová bude místopředsedkyní pro demokracii, právní stát a základní práva. Že by měla mít na starosti tyto oblasti, napsal už minulý týden server Politico. Neinformoval ale, že by měla být místopředsedkyní. Pokud Jourová obdrží toto portfolio, může se dostat do konfliktů s Polskem a Maďarskem. Evropská komise jejich vlády viní z porušování principů právního státu, především z omezování nezávislého soudnictví.

Dalším z cílů von der Leyen má být dodržení regionální vyváženosti. Podle nepotvrzených zpráv by toto kritérium mohla naplnit tak, že nabídne místopředsednické pozice právě politikům ze střední Evropy. Možným kandidát na tento post je také Slovák Maroš Šefčovič, jenž tuto funkci v současnosti zastává. Je velmi pravděpodobné, že šéfka Komise, která se hlásí k Evropské lidové straně, ve snaze o rovné zastoupení hlavních politických směrů svěří nejvýznamnější posty prvních místopředsedů nizozemskému socialistovi Fransi Timmermansovi a dánské liberálce Margrethe Vestager. Podle některých médií hodlá von der Leyen posílit místopředsednické pravomoci tak, aby mohli její zástupci ve větší míře než doposud ovlivňovat práci Komise. Do finální podoby týmu může ještě zasáhnout Evropský parlament, jelikož všichni kandidáti musí absolvovat slyšení na výborech.

Koněvova dcera chce pomník odstěhovat do Moskvy

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Koněvova dcera Natalja Koněvová v ruských médiích oznámila, že chce památník svého otce dopravit do Ruska. Starosta šestého pražského obvodu Ondřej Kolář to označil za vstřícný krok, který by mohl uklidnit situaci. Pokud je podle něj vše pravda, bude zastupitelstvo Prahy 6 o této možnosti mluvit na svém zasedání. Městská část má o dalším osudu pomníku maršála Koněva jednat 12. září, Kolář chce sochu přestěhovat. „Zatímco se Češi hádají o výklad vlastních dějin, dostali jsme nápad převézt pražský památník do Ruska,“ uvedla na stránkách ruského armádních týdeníku Zvezda Koněvová, která je prezidentkou ruského Fondu památky vojevůdců vítězství. Na rozhodnutí pražských úřadů prý nehodlá čekat; pomník by mohl stát na moskevské ulici Maršála Koněva.

Dějiny druhé světové války se staly důvodem k vyřizování účtů, uvedla na svém webu v komentáři k bojům o pražskou sochu maršála Ivana Koněva ruská státní televize NTV. Polemika se dostala do ruských médií po výroku ministra kultury Vladimira Medinského, který v pátek starostu Prahy 6 označil za nacistu. Místní úřady daly najevo, že za ochranu a čištění památníku už nechtějí platit, píše k tomu NTV a dodává, že správa třetího pražského obvodu zvažuje přejmenování Koněvovy ulice.

Začíná vynucená přestávka britského parlamentu

Boris Johnson v parlamentu • Autor: JESSICA TAYLOR
Boris Johnson v parlamentu • Autor: JESSICA TAYLOR

Aktuální zasedání britského parlamentu skončí po pondělní schůzi. Novou schůzi zahájí královna Alžběta II. až tedy 14. října. Na konci října by Spojené království mělo opustit Evropskou unii. Podle kritiků vlády chce nucené pauzy premiér Boris Johnson využít, aby omezil možnost parlamentu do brexitu zasahovat. Dolní sněmovna má na programu ještě hlasování o návrhu na vypsání předčasných voleb, který předložila Johnsonova vláda. Poslanci již minulý týden obdobný návrh odmítli. Opoziční strany se navíc dohodly, že odmítnou i nový návrh . Před vyhlášením voleb chce totiž opozice vyloučit, že by Spojené království opustilo Evropskou unii 31. října bez dohody s Bruselem. Pokud parlament skutečně předčasné volby odmítne, bude se moci znovu o jejich případném vypsání hlasovat až v říjnu. Nebudou se tak už moci konat před termínem brexitu.

Za běžné situace je přerušení práce parlamentu rutinní součástí britského politického systému. Pobouření ovšem vyvolalo načasování tohoto kroku: do termínu odchodu Británie z Evropské unie zbývá 52 dní. Neobvyklá je rovněž délka přestávky. Ještě v pondělí by měl v platnost vstoupit zákon, který nutí premiéra požádat EU o odklad brexitu do 31. ledna příštího roku .- učinit by tak musel, pokud by se nepodařilo vyjednat do 19. října dohodu nebo přesvědčit parlament, aby s odchodem bez dohody souhlasil. Premiér Johnson však odmítá, že by mohl o odklad termínu brexitu požádat. Spekuluje se o tom, že by se mohla vláda pokusit najít skulinu, jak zákon obejít, nebo ho přímo ignorovat.

Zaorálek vytkl čínskému velvyslanci rušení koncertů českých těles

Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek, červen, 2017 • Autor: Milan Jaroš
Bohuslav Sobotka a Lubomír Zaorálek, červen, 2017 • Autor: Milan Jaroš

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) se při pondělním jednání s čínským velvyslancem v ČR Čang Ťien-minem ohradil proti rušení koncertů českých souborů v Číně. Podle Zaorálka to poškozuje obraz Číny u české veřejnosti a velvyslanec jako zástupce čínské strany v Česku nese za tyto kroky odpovědnost. Čínská strana podle něj postupuje jednoznačně proti předchozím dohodám. Zároveň bývalý šéf české diplomacie uvedl, že je připraven vrátit se k pozitivní spolupráci obou zemí v kultuře za podmínky, že obě strany k sobě budou přistupovat se vzájemným respektem a budou vnímat své odlišnosti. „Řekl jsem, že nechci poslouchat řeči o spolupráci, pokud se na čínské straně nezmění činy,“ uvedl Zaorálek.

Ministr s nadsázkou dodal, že začíná mít pocit, že se brzy v Číně nebudou smět hrát díla Antonína Dvořáka či Bedřicha Smetany kvůli tomu, že skladatelé dlouho pobývali v Praze. Čínské úřady odložily turné orchestru PKF - Prague Philharmonia a zrušily plánovaná vystoupení Pražákova kvarteta, Symfonického orchestru Českého rozhlasu a naposledy Guarneri Trio Prague. Důvodem je zřejmě dřívější prohlášení pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) o změně takzvané sesterské smlouvy. Z ní chce současná rada hlavního města odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu. Zaorálek velvyslance upozornil, že v posledních letech bylo vykonáno mnoho pro rozvoj česko-čínských vztahů ve všech oblastech včetně kulturní. Poslední vývoj ale podle ministra vztahy poškozuje a zpochybňuje dosavadní úsilí.

Antimonopolní úřad se musí zabývat námitkami Kapsche k mýtnému tendru

Karel Feix - ředitel firmy Kapsch  • Autor: ČTK
Karel Feix - ředitel firmy Kapsch • Autor: ČTK

Námitkami firmy Kapsch k mýtnému tendru se bude muset zabývat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Úřadu, který předtím řízení o námitkách Kapsche zastavil, to nařídil jeho předseda Petr Rafaj. ÚOHS   Kapsch proti mýtnému tendru, který vyhrálo konsorcium CzechToll a SkyToll, podal námitky minulý rok. Úřad a poté i předseda v prosinci řízení o námitkách zastavil - ÚOHS rozhodl, že tendr neporušil zákon. Rafaj tehdy uvedl, že to je jediný možný postup vzhledem k tomu, že smlouva na předmět zakázky už byla uzavřena. „Ve zrušeném výroku Úřad v napadeném rozhodnutí zastavil správní řízení v částech týkajících se možného netransparentního postupu při zpřístupnění dokumentace k zakázce, údajně nepravdivým informacím poskytovaným zadavatelem a diskriminačnímu přístupu zadavatele k navrhovateli,“ uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Rafaj rozhodoval znovu o rozkladu Kapsche proti rozhodnutí ÚOHS o několika částech. Námitky rozkladu uznal pouze u části II, která se týkala zastavení řízení o námitkách, v ostatních částech rozklad Kapsche zamítl. Kapsch napadl rozhodnutí ÚOHS u Krajského soudu v Brně, který mu vyhověl a nařídil ÚOHS, aby o námitkách rozhodl. Úřad proti rozsudku podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu a případem se nezabýval, protože čekal na rozhodnutí o své stížnosti. Kapsch proto v červenci podal ke Krajskému soudu v Brně další žalobu na nečinnost úřadu. Krajský soud pak nařídil ÚOHS, aby o námitkách Kapsche rozhodl bez ohledu na řízení u NSS do 9. září.

Japonští vědci identifikovali nový druh dinosaura

Hypotetická ekologická scéna se zástupci rodu Kamuysaurus. • Autor: Wikimedia Commons - Masato Hattori (CC BY-SA 4.0)
Hypotetická ekologická scéna se zástupci rodu Kamuysaurus. • Autor: Wikimedia Commons - Masato Hattori (CC BY-SA 4.0)

Japonským vědcům se podařilo identifikovat nový druh dinosaura díky objevu téměř kompletní osm metrů dlouhé kostry. Jedná se o největší dinosauří fosílii, kterou kdy paleontologové na japonském souostroví nalezli. O objevu informovala Hokkaidská univerzita, jejíž vědecký tým dal druhu jméno Kamuysaurus japonicus, tedy „japonský ještěří bůh“.  Před určením nového druhu paleontologové analyzovali stovky kostí pocházejících z tvorů žijících až před 72 miliony let a došli k závěru, že kostra patří plazu z čeledi hydrosauridů. Tito býložravci z pozdní křídy jsou pro svůj charakteristický tvar lebky přezdíváni kachnozobí.

Část ocasu dinosaura byla nalezena v roce 2013, zbytek kostry vědci odhalili postupně během dalších vykopávek. Objevený kamuysaurus byl dospělý, v čase smrti mu bylo více než devět let. Jeho hmotnost je odhadována mezi čtyřmi až více než pěti tunami, přičemž vědci nevědí, zda se pohyboval po dvou nebo po čtyřech končetinách. Od ostatních zástupců hydrosauridů se lišil drobnými rozdíly ve tvaru lebky a páteře. Hlavu mu pravděpodobně zdobil plochý hřeben. Nález takto dobře zachovalé kostry dinosaura ve východní Asii je vzácností. Objev je významný nejen rozměry a mírou zachovalosti nalezené kostry - vědcům zároveň poskytl informace o migraci hydrosauridů a jejich přirozeném prostředí. Je možné, že plazi nejraději obývali pobřeží oceánu, což mohlo hrát významnou roli při počátečním vývoji těchto dinosaurů.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].