Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Británie stále nenavrhla variantu irské pojistky

Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS
Demonstrace proti brexitu před londýnským parlamentem • Autor: REUTERS

Británie navzdory krátícímu se času nepřišla v posledních dnech v brexitových vyjednáváních s ničím novým a Evropská unie musí být připravena na variantu jejího neřízeného odchodu z evropského bloku. Bez ohledu na překotný vývoj v Londýně sdílí tento pohled řada diplomatů v Bruselu, podle nichž britský premiér nepředložil žádný podstatný návrh, který by divoký brexit odvrátil. Velvyslance unijních zemí ve středu o aktuální situaci informoval brexitový vyjednavač Michel Barnier, s nímž se předtím sešel jeho britský protějšek David Frost. Na schůzce ale nezazněl žádný návrh, kterým by Londýn chtěl nahradit takzvanou irskou pojistku. Tu označuje Johnson za zásah do britské suverenity a nechce kvůli ní předložit parlamentu předjednanou a poslanci již třikrát odmítnutou brexitovou dohodu.

Britská strana podle Barniera přiznala, že po jejím odchodu z unie bude v Irsku zaveden dosud nespecifikovaný typ kontrol, stále však chce docílit toho, aby nešlo o fyzickou hranici. Odpůrci neřízeného brexitu ve středu v britské Dolní sněmovně schválili zákon zamezující Británii vystoupit z EU na konci října bez dohody. Johnson na to reagoval ostrou výtkou, že tím znemožňují vyjednávání o nové dohodě, v němž by se Brusel dostal pod tlak s blížícím se termínem divokého brexitu a ustoupil by. Podle diplomatů jsou unijní vyjednavači stále více přesvědčeni, že stihnout uzavřít dohodu do summitu chystaného na 17. a 18. říjen je nereálné. Evropská komise ve středu zveřejnila již šestou výzvu členským zemím, aby se připravily na obávanou variantu brexitu bez dohody, a navrhla poskytnout pro zmírnění jeho dopadů na firmy či zaměstnance dva rezervní fondy. Pokud jejich využití schválí členské země a Evropský parlament, budou mít nejvíce zasažené země, firmy i zaměstnanci k dispozici okolo 700 milionů eur.

Šaroch: Můj nadřízený věděl, jak rozhodnu

Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK
Jaroslav Šaroch • Autor: ČTK

Vedoucí Městského státního zastupitelství v Praze Martin Erazím věděl podle Jaroslava Šarocha, který dozoruje kauzu Čapí hnízdo, že vše směřuje k zastavení případu. Šaroch to řekl České televizi. Mluvčí státního zastupitelství přitom uvedl, že Šaroch nadřízené informoval o postupu své práce a pak rozhodl odlišným způsobem. Poté, co Deník N v pondělí uvedl, že se městské státní zastupitelství chystá zastavit trestní stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli dotaci na Čapí hnízdo, vzkázalo městské státní zastupitelství, že se vedoucí státní zástupce zatím seznamuje s argumenty dozorujícího státního zástupce Jaroslava Šarocha. Ten řekl České televizi, že vedoucí Martin Erazím byl s jeho postupem seznámen, ale podrobněji se k případu nevyjádřil.

Vedení městského státního zastupitelství tvrdí opak. Podle mluvčího Aleše Cimbaly při práci na Čapím hnízdě „procházely informace mezi dozorovým státním zástupcem a vedoucím státním zástupcem“. „Bylo předloženo rozhodnutí, které nesleduje informace původně předané,“ uvedl Cimbala. Nad schvalováním možného zastavení premiérova trestního stíhání se podivila ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Jak postupuje městské státní zastupitelství, je podle ní „nepochopitelné, neuchopitelné a rozpačité“. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pak kritizoval, že městské zastupitelství informovalo o mezikrocích. Na únik do Deníku N reagovalo vydáním tiskové zprávy, ve které situaci včetně aprobace Šarochova nadcházejícího rozhodnutí ozřejmilo.

Senátní komise: EK nezakázala poskytnout návrhy auditů

Senátor Zdeněk Nytra • Autor: Archiv
Senátor Zdeněk Nytra • Autor: Archiv

Evropská komise nezakázala ministerstvům, aby senátorům poskytla návrhy auditních zpráv ohledně premiéra Andreje Babiše (ANO). Tvrdí to předseda senátní komise pro posouzení auditů Zdeněk Nytra na základě vyjádření EK. Komise si proto podle něj audity i českou odpověď na ni znovu vyžádá. Ministerstva dosud odmítala audity poskytnout s odůvodněním, že jsou neveřejné. Ministerstvo financí vyjádření Nytry označilo za nekorektní interpretaci. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ve středu zopakovala, že setrvává na svém stanovisku zprávu neposkytnout. Komise prý na jejich dotaz o možnosti zveřejnění odpověděla, že je důvěrná. Ministerstvo proto opakovaně předsedovi senátní komise doporučilo, aby se s žádostí o poskytnutí dokumentu obrátil přímo na jeho autora, tedy na EK.

Odmítavá reakce ministerstev k poskytnutí zpráv senátorům byla podle Nytry záměrně nepravdivá, neboť se opírala o vyjádření EK ze 17. června o neveřejnosti auditů. Nemohl se ale týkat poskytnutí dokumentů senátní komisi, neboť ta o audity požádala až o den později na základě zákona, podle něhož mají senátoři právo na informace od členů vlády. Senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty) počátkem srpna uvedl, že EK na základě svého vyjádření nemá žádný dokument, který by ministerstvům bránil poskytnout Senátu vyžádané auditní zprávy.

Turecko pohrozilo, že pustí syrské uprchlíky do Evropy

Recep Tayyip Erdogan  • Autor: REUTERS
Recep Tayyip Erdogan • Autor: REUTERS

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pohrozil, že umožní syrským uprchlíkům opustit Turecko a odcestovat do Evropy, pokud nebude v severní Sýrii brzy ustavena takzvaná bezpečnostní zóna. Tam chce prezident z Turecka přemístit milion syrských běženců. Erdogan v projevu ke své vládnoucí Straně spravedlnosti a rozvoje AKP zároveň řekl, že je odhodlán v Sýrii vytvořit bezpečností zónu, i pokud se na ní do konce měsíce nedohodne se Spojenými státy. Turecko chce do bezpečnostní zóny přemístit milion z 3,65 milionu syrských uprchlíků. Dosud se podle Ankary do Sýrie z Turecka vrátilo 350 tisíc běženců.

„Poskytněte nám logistickou podporu a můžeme stavět domy 30 kilometrů od hranice v severní Sýrii. Takto jim můžeme zajistit humánní podmínky,“ pokračoval Erdogan. „Buď se to stane, nebo budeme nuceni otevřít vrata… Buď nám poskytnete podporu, nebo nebudeme už tuto tíhu nést sami. Nepodařilo se nám získat pomoc od mezinárodního společenství, konkrétně od Evropské unie,“ dodal prezident. Spojené státy se začátkem srpna s Tureckem dohodly na vytvoření bezpečnostní zóny, která má fungovat jako koridor a pomoci bezpečnému návratu syrských uprchlíků do vlasti. Zároveň ale z hraničního území vytlačí ozbrojené kurdské oddíly. Ankara opakovaně hrozila, že proti Kurdům zahájí masivní vojenskou operaci.

Zemřel člen Divadla Járy Cimrmana Jaroslav Weigel

Jaroslav Weigel  • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal
Jaroslav Weigel • Autor: ČTK, Krumphanzl Michal

Po dlouhé nemoci zemřel ve věku 88 let malíř, grafik a dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana Jaroslav Weigel. ČTK to ve čtvrtek oznámil Zdeněk Svěrák. Byl jedním z herců souboru, autorem výpravy a kostýmů k inscenacím. Objevil se také v menších rolích ve svěrákovsko-smoljakovských filmech Jáchyme, hoď ho do stroje! nebo Marečku podejte mi pero! „Povahou to byl takový šlechtic, gentleman, chováním, kamarádstvím, v tomhle nám byl vzorem,“ vzpomínal na dlouholetého přítele Svěrák.

S Divadlem Járy Cimrmana spolupracoval také jako grafik. „On vtiskl tomu našemu přihlášení se do veřejnosti takový ten secesní duch,“ popsal jeho výtvarné dílo pro soubor Svěrák. Podle něj se do podvědomí diváku však zapsal především rolemi malíře Žíly ve hře Akt a jako Děd Vševěd v parodii na pohádku Široký, Dlouhý a Krátkozraký. Jinak byl Weigel léta grafikem a výtvarným redaktorem časopisu Mladý svět a věnoval se zde především kreslenému humoru.

Trump ukázal veřejnosti nepravdivou mapu hurikánu

Donald Trump • Autor: Profimedia, New York Times
Donald Trump • Autor: Profimedia, New York Times

Bílý dům zveřejnil ve středu na Twitteru video, jak americký prezident Donald Trump představuje novinářům a veřejnosti nová fakta o postupu hurikánu Dorian. Během promluvy ukázal také grafiku, na níž bylo mezi místy potencionálního zásahu bouře vyobrazeno také území Alabamy - tato část ovšem nebyla součástí původní předpovědi, jak ji vypracovali meteorologové. Když byl poté Trump novináři konfrontován, zda byl černý oblouk dosahující na území Alabamy a Georgie domalován ručně, odpověděl pouze: „Nevím, nevím“. Projektovaná trasa hurikánu byla totiž jinak zobrazena bílou bublinou.

Zpravodajské kanály prezidenta a kritizovaly za manipulaci s grafikou a spekulovala, že se tímto způsobem pokoušel zakrýt svůj omyl. Trump totiž už v pátek 30. srpna varoval na Twitteru, že by Alabama měla být hurikánem ohrožená. Vzápětí však jeho tvrzení popřela Národní meteorologická služba NWS. Prezident přesto během víkendu varování Alabamě ještě zopakoval: „Alabamu čekají přinejmenším velmi silné větry. Je to nová informace, bohužel. Je to velké jako bouře, o které mluvíme. Takže v Alabamě buďte prosím také opatrní.“

Jak upozorňuje web Marketwatch, za úmyslné falšování map meteorologické služby hrozí trest odnětí svobody na 90 dní. Trump na výčitky médií reagoval ve čtvrtek, kdy na svém twitterovém účtu zveřejnil další příspěvek. V něm ukázal další grafiku, která měla ukazovat původní projekci trasy hurikánu – a podle ní by se měl Dorian opravdu dostat až k Alabamě.  NWS ovšem označila mapy za staré.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].