Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

ČNB zlepšila prognózu ekonomiky, ministerstvo hlásí pokles schodku

ČNB; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš
ČNB; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,6 procenta a pro příští rok na 2,9 procenta. Na tiskové konferenci po jednání bankovní rady to ve čtvrtek uvedl guvernér Jiří Rusnok. V předchozí květnové prognóze centrální banka počítala letos s růstem ekonomiky o 2,5 procenta a příští rok o 2,8 procenta. Pro rok 2021 ČNB počítá s růstem ekonomiky o tři procenta. Zároveň banka v nové prognóze očekává slabší kurz koruny. Úrokové sazby Bankovní rada ponechala beze změny. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává na dvou procentech. A tak to zřejmě zůstane i v příštím čtvrtletí.

Zároveň přišla z ministerstva financí zpráva, že schodek státního rozpočtu se na konci července snížil z červnových 20,7 miliard na 9,7 miliard korun. V loňském roce skončilo státní hospodaření přebytkem 16,6 miliard korun. Plánovaný schodek rozpočtu pro letošní rok je 40 miliard korun. „Po hrozivém výsledku z května a narovnání v červnu tak v posledním měsíci český stát hospodařil lépe, než by odpovídalo očekávanému ročnímu deficitu,“ komentoval pro ČTK hospodářské výsledky analytik Raiffeisenbank Vít Hradil. Meziročně horší výsledek o 26,3 miliardy Kč podle ministerstva negativně ovlivnily peníze z EU a finančních mechanismů. Po sedmi měsících 2019 měly tyto peníze kladný dopad 1,8 miliardy Kč, zatímco ve stejném období loni byl tento dopad kladný 20,3 miliardy Kč.

Rwanda uzavřela hranice s Kongem kvůli šíření eboly

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Rwanda se kvůli možnému šíření nákazy viru ebola rozhodla uzavřít hranice s Demokratickou republikou Kongo. Rwandští úředníci ke kroku přistoupili poté, co se ve dvoumilionovém konžském městě Goma u hranic se Rwandou objevil už třetí případ nákazy. Podle agentury Reuters byl uzavřen hraniční přechod mezi konžskou Gomou a rwandským městem Gisenyi. Konžské úřady s rozhodnutím Rwandy nesouhlasí, pro občany obou zemí může krok znamenat ztrátu živobytí. Město Goma leží asi 300 kilometrů jižně od současného epicentra epidemie eboly na severovýchodě Demokratické republiky Kongo (bývalý Zair). Jde o rušné obchodní středisko na hranicích s Rwandou a nedaleko Ugandy.

Na začátku týdne v Gomě zemřel druhý člověk nakažený ebolou. Úřady v současné době pátrají po všech, kteří se s nakaženými dostali do kontaktu, aby jim včas mohli podat vakcínu. Na krvácivou horečku, která se poprvé objevila na severu Konga v roce 1976, stále neexistuje definitivně schválený lék. Kongo v současnosti používá experimentální vakcínu od firmy Merck. Světová zdravotnická organizace v polovině července varovala před regionálním šířením nemoci, kterou označila za globální hrozbu. Zároveň se vyslovila proti uzavírání hranic, jež může mít dalekosáhlé ekonomické důsledky. Epidemie eboly na východě Konga trvá už déle než rok, na nemoc zatím zemřelo přes 1800 lidí.

V Británii odsoudili dvojici Čechů za moderní otrokářství

Velká Británie; ilustrační foto • Autor: Thinkstock.com
Velká Británie; ilustrační foto • Autor: Thinkstock.com

Britský soud uznal soud dva Čechy - otce a syna - vinnými z obchodování s lidmi a moderního otrokářství, informoval web Kent Online. Otec, vůdce zločinecké skupiny, půjde do vězení na osm a půl roku a mladší z odsouzených na čtyři a půl. Dvojice si vybírala oběti z Česka a Slovenska, zaměřovala se na lidi bez domova, závislé na alkoholu nebo drogách. Pod příslibem dobře placené práce a bezplatného ubytování je pak vylákali do Velké Británie. Při zásahu v květnu 2018 policisté osvobodili celkem 12 lidí, které odsouzení nutili vykonávat těžkou fyzickou práci.

Posílali je mimo jiné do továrny v Lyddu či myčky aut v Doveru. Své oběti muži také bili a nutili je žít v nevyhovujících podmínkách. Odměnu za vykonanou práci přitom z velké části inkasovala odsouzená dvojice. Starší z mužů si podle odhadu soudce Ruperta Loweho za jedenáct let této činnosti vydělal zhruba 900 tisíc liber. Moderní otrokářství patří podle britské policie k rychle se rozvíjející oblasti mezinárodního zločinu. Pachatelé lákají své oběti na vidinu vysokého výdělku, zbaví je svobody a sami profitují z jejich výdělků.

Trump nabídl Putinovi pomoc s hořící tajgou

Premiér Dmitrij Medvědev s hasiči • Autor: AP/ČTK, Alexander Astafyev
Premiér Dmitrij Medvědev s hasiči • Autor: AP/ČTK, Alexander Astafyev

V sibiřské tajze dál hoří lesy na ploše tří milionů hektarů; pro představu jde o území odpovídající Belgii. Ruský prezident Vladimír Putin sice k hašení povolal i armádu, úřady přesto neočekávají, že by se situace mohla zlepšit. Dým komplikuje život obyvatelům už asi 800 ruských měst. V asijské části Ruska je situace krajně nepříznivá a zlepšovat se nebude, tvrdí hasiči a meteorologové. Vydatnější déšť se v zasažených regionech v dohledné době neočekává. Na nepřístupných místech záchranáři hašení vzdali, protože náklady údajně převyšují výši škod. Oheň se tak ale podle expertů může přesunout do sibiřských rašelinišť, kde „přečká“ zimu a na jaře znovu zachvátí lesy.

Hrozí proto katastrofa tak velká, že by mohla mít negativní vliv i na světové klima. Ruský tisk za příčinu kalamity označuje pasivitu místních úřadů a nedostatek peněz. Vláda chce vyšetřit, zda požáry na Sibiři nebyly založeny úmyslně. Pomoc Rusům s hašením požárů nabídl dokonce i americký prezident Donald Trump. S nabídkou do Kremlu volal ve středu večer. Putin návrh označil za krok k obnovení plnohodnotných vztahů mezi oběma státy. A řekl, že bude-li to potřeba, Rusové americkou pomoc využijí.

Ministerstvo a ÚOHS podaly kasační stížnost v kauze mýtného

Mýtná brána • Autor: HN – Petr Dohnal
Mýtná brána • Autor: HN – Petr Dohnal

Ministerstvo dopravy a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podaly kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu v kauze mýtného. Brání se tak rozsudku Krajského soudu v Brně, který v červenci vyhověl žalobě společnosti Kapsch a zakázal uplatňovat smlouvu mezi ministerstvem dopravy a konsorciem Czech Toll a Sky Toll na provoz mýtného systému od letošního prosince. Stěžující strany chtějí, aby kasační stížnost měla odkladný účinek. Úmysl podat kasační stížnost oznámil již v červenci ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO), ve čtvrtek na podání upozornila ČT. Ministerstvo následně stížnost potvrdilo. Podle Kapsche, který se snaží dostat znovu do hry o miliardovou zakázku, jde ale pouze o zdržování ze strany státu a úřadu.

"Touto stížností chtějí oba subjekty pouze získat čas, aby naplnily jednoduchý scénář - zdržovat až do spuštění nového systému, kdy už budou moci prohlásit, že se sice staly určité protiprávnosti, ale už nejdou efektivně napravit,“ řekl mluvčí Kapsche David Šimoník.  Kapsch podal proti postupu a rozhodnutí ÚOHS již dvě žaloby, druhé se týká nynější dnešní kasační stížnost. Konsorcium firem CzechToll ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera a slovenské SkyToll uspělo ve sledovaném mýtném tendru s nabídkou na desetiletý provoz za 10,75 miliardy korun. Na pozici správce mýta tak má na konci roku vystřídat právě Kapsch. Podle konsorcia je nový mýtný systém hotový a připravený k zahájení zkušebního provozu podle harmonogramu.

Neznámý čistič Karlova mostu se přihlásil policii

Restaurátoři začali 27. července 2019 pracovat na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu v Praze • Autor: ČTK
Restaurátoři začali 27. července 2019 pracovat na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu v Praze • Autor: ČTK

Neznámý člověk, který v noci ze soboty na neděli vyčistil jeden z pilířů pražského Karlova mostu, se přihlásil policii. Most začátkem prázdnin posprejovala dvojice německých turistů a pražské úřady dlouho řešily, jak nápis z mostu dostat. Nakonec se pražská Technická správa komunikací minulý pátek dohodla s restaurátory: ti začali čistit most v sobotu, mělo to trvat dva týdny a stát 40 tisíc korun. Nápis ale odstranil během dvou hodin od nedělní páté ranní Pražan Miloslav Černý, který se čištěním metropolitních objektů od sprejů a barev už několik let živí.

Zásah byl podle něj potřeba, protože na středověký most ještě nemusel použít chemii, ale jen vodu a páru.  S památkáři a restaurátory se prý nijak poměřovat nechtěl. A ti se také (ještě před odhalením Černého identity) nechali slyšet, že byl zákrok provedený neodborně, protože ve spárách mezi pískovcovými bloky zůstaly zbytky barvy. Podle testů ale žádnému poškození nedošlo. „Je pravda, ve spárách anebo na místech, která nebyla pod vodou až tak vidět, mohlo něco zůstat,“ připouští muž, který čistil Karlův Most. „Z komerčního hlediska je ale stěna vyčištěná. Jestli v tom restaurátoři vidí problém, rád půjdu a graffiti dočistím.“ Případem dobrovolného odstranění sprejerského nápisu se zabývá i policie, ale bez podezření z trestného činu.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].