Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Křetíský jako první přiznal dary pro Nečasovou

Daniel Křetínský • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Daniel Křetínský • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Viděli se párkrát a bylo z toho velké přátelství stvrzené hodnotnými dary. Zhruba tak v úterý u soudu popisoval miliardář Daniel Křetínský, proč Janě Nečasové dával drahé šperky. Problém nebyl jen v tom, že Křetinský byl podnikatel s řadou zájmů, někdy se protínajících se státem - a Nagyová v tu samou dobu byla šéfkou kabinetu a tajnou milenkou premiéra Petra Nečase. Policie ji zároveň viní, že luxusní dary od podnikatelů a lobbistů nezdanila. Obžaloba uvádí, že Křetinský věnoval Nečasové dva náhrdelníky v hodnotě zhruba 350 000 a 160 000 korun. „Seznámil jsem se s ní v roce 2012 a vznikl mezi námi přátelský osobní vztah. Poznal jsem ji jako silnou osobnost ve složité situaci. Komunikovala se mnou otevřeným a velmi lidským způsobem,“ popsal Křetinský u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Zda Nečasová vskutku dostávala dary jen ze sympatií, nebo v tom byl záměr či snaha pojistit si nějaký obchod, přitom soud neřeší. Nicméně ti, kteří Nečasovou, tehdy Nagyovou, obdarovávali, to vždy popírali. Křetínský je tak první výjimkou. Zatímco miliardář dál dělá byznys, Nagyová již ustoupila do pozadí. Po zásahu na Úřadu vlády v roce 2013 se definitivně uzavřela politická kariéra Petra Nečase, tím padla i Nagyová. Posléze se za Načase provdala a spolu chodí po soudech kvůli kauzám spojeným se zásahem na vládě.

Zeman vyrazil za Orbánem a jadernou elektrárnou

Premiér Babiš přivítal prezidenta Zemana na zasedání vlády o rozpočtu; září 2018 • Autor: ČTK, Šimánek Vít
Premiér Babiš přivítal prezidenta Zemana na zasedání vlády o rozpočtu; září 2018 • Autor: ČTK, Šimánek Vít

Prezident Miloš Zeman vyrazil na návštěvu Maďarska. Pobude tu tři dny, mluvit by měl i s maďarským premiérem Viktorem Orbánem. Oba politici se dlouhodobě staví proti migraci, spojují je rovněž útoky proti nezávislým institucím státu. Orbán v minulosti dostal pod svoji kontrolu média i justici, Zemanovi lidé se opakovaně snažili ovlivňovat rozhodování vysoce postavených soudců.

Nejdůležitější část Zemanova pobytu bude tvořit návštěva jaderné elektrárny Paks. Maďarská vláda se dohodla na jejím rozšíření s Ruskem, a to formou tzv. mezivládní dohody bez výběrového řízení. Jde o neprůhledný kontrakt, jehož detaily nejsou jasné. Orbánův kabinet nyní musel pod tlakem soudního rozhodnutí zveřejnit alespoň část smlouvy, z níž vyplývá, že je stavba pro Maďarsko finančně nevýhodná. Navíc má prodlevu a není jasné, kdy začne. Prezident chce přitom jít stejnou cestou jako Maďaři. Do Paksu by ho měl doprovodit jeho neformální poradce pro energetiku Martin Nejedlý - muž s kontakty na Rusko, který v minulosti vyjednával s ruským jaderným konsorciem Rosatom.

Další dvě miliardy dolarů za Roundup

Monsanto: Absolutně něěkodný  • Autor: REUTERS
Monsanto: Absolutně něěkodný • Autor: REUTERS

Kalifornská porota přiznala více než dvě miliardy dolarů dvojici, která žalovala společnost Bayer za způsobení rakoviny přípravkem Roundup, jenž obsahuje údajně rakovinotvorný herbicid glyfosát. Podle agentury Reuters jde o třetí a dosud nejtvrdší verdikt proti firmě Bayer kvůli kontroverznímu přípravku. Porota soudu v kalifornském Oaklandu dospěla k závěru, že společnost je odpovědná za způsobení Non-Hodgkinových lymfomů, což je onemocnění způsobující rakovinu krve, Alvovi a Albertě Pilliodovým. Bayer popírá , že glyfosát, který Roundup obsahuje, způsobuje rakovinu.

Bayer koupil společnost Monsanto, dlouholetého výrobce Roundupu, za 63 miliard dolarů v loňském roce. Glyfosát je nejrozšířenějším herbicidem na světě a Roundup byl prvním produktem, který je na této látce založený. V současnosti už není chráněn patentem a na trhu je k dispozici mnoho dalších verzí. Bayer už dříve přiznal, že kvůli tomuto herbicidu čelí tisícovkám žalob. Chemickou látku glyfosát označuje Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny za pravděpodobně karcinogenní. Naopak Evropský úřad pro bezpečnost potravin a Evropská agentura pro chemické látky, o jejichž posudky se opírá Evropská komise, považují glyfosát za neškodný. Federální soud v Kalifornii už v březnu rozhodl, že herbicid Roundup rakovinu způsobuje.

Ministr Barr nařídil prověřit vyšetřovatele Trumpovy kampaně

Autor: REUTERS
Autor: REUTERS

Vyšetřovatelé ruského vlivu na prezidentskou kampaň Donalda Trumpa budou sami vyšetřováni. Vyplývá to z informací deníku The New York Times, podle nějž americký ministr spravedlnosti William Barr pověřil federálního prokurátora prozkoumáním, jak si detektivové FBI opatřovali informace o ruských zásazích do voleb. Konkrétně, zda přitom sami neporušili zákon. Americká média spekulují, že Barr tak vyšel vstříc požadavku svého šéfa Trumpa, který opakovaně volal po prověření vyšetřovatelů.

Demokratičtí politici přitom požadují, aby byl vyšetřován sám Barr za to, že neposkytl pravdivé informace o vyšetřování Trumpovy kampaně. Poté, co FBI svoji práci uzavřela, Barr zlehčoval její závěry s tím, že se americký prezident nedopustil ničeho nezákonného. FBI nenašla důkaz Trumpovy koordinované spolupráce s Moskvou, ale přinesla řadu informací – mimo jiné o tom, jak jeho tým doufal, že právě Rusové poškodí Trumpovu protikandidátku. V další části pak FBI uvedla, že Trump  po nástupu do funkce podnikal kroky, aby vyšetřování znemožnil. Po konci svého prezidentství by tak mohl být stíhán za snahu mařit výkon spravedlnosti.

Peroutkovci kritizují novou šéfku Čapkova památníku

Před vchodem do letního domu ve Strži. (Zleva Peroutka, Scheinpflugová, Čapek, 1937) • Autor: archiv Památníku Karla Čapka
Před vchodem do letního domu ve Strži. (Zleva Peroutka, Scheinpflugová, Čapek, 1937) • Autor: archiv Památníku Karla Čapka

Společnost Ferdinanda Peroutky, která se stará o odkaz legendárního novináře, sepsala protest proti nové šéfce Památníku Karla Čapka na Strži Alici Seidlové. Vyzvala středočeskou hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, aby zveřejnila koncepci, s níž Seidlová vyhrála. Existuje totiž podezření, že se na místo dostala především kvůli politickému zájmu, ne odbornosti. Seidlová je snachou středočeského radního pro školství Zdeňka Seidla. Oba však protekci odmítají.

Není jednak v oblasti čapkovské, literárně-historické či aspoň muzejnické nijak etablovaná, navíc se po svém jmenování i do médií vyjádřila, že Čapkovo dílo zná pouze ze školy: “Ve škole jsem se ho (Čapka) taky učila. Jako studenti jsme navštívili tento památník,” uvedla ve svém otevřeném dopise společnost. A doplnila: „Znepokojeni jsme rovněž faktem, že Památník Karla Čapka pod vedením nové ředitelky již fakticky ukončil či ukončuje spolupráci s lidmi, kteří jej v devadesátých letech zachránili a nadále jej rozvíjeli.“ Nejde o jediný problém ČSSD na kulturním poli. Její ministr kultury Antonín Staněk po nejasném odvolání ředitelů pražské Národní galerie a olomouckého Muzea umění čelí výzvám k odstoupení.

Plastové odpadky jsou i na nejhlubším místě oceánu

Victor Vescovo v ponorce DSV Limiting Factor • Autor: REUTERS
Victor Vescovo v ponorce DSV Limiting Factor • Autor: REUTERS

Co najdete, když se ponoříte na Zemi úplně nejhlouběji? Ani ukrytý pirátský poklad, ani potopenou loď… ale odpad. Přesvědčil se o tom americký výzkumník Victor Vescovo při sestupu na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu. Při sólovém sestupu v ponorce se dostal do hloubky 10 927 metrů - a o výtvory lidské ruky tu překvapivě nebyla nouze. Vědec narazil na plastový sáček či obaly od sladkostí. Nicméně objevil i čtyři dosud neznámé druhy různonožců, tedy korýšů podobných krevetám.

„Velmi mě zklamalo, že jsem na nejhlubším místě v oceánu viděl zřejmé důkazy lidského znečišťování,“ prohlásil Vescovo. Objem plastového odpadu v oceánech dosahuje kritického stavu. Organizace spojených národů odhaduje celkové množství plastů v oceánech na 100 milionů tun. Texaský investor a bývalý námořní důstojník doufá, že po tom, co viděl a sdělil světu, se bude o tomto  problému víc mluvit.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].