Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Dálnice mají nového šéfa

Větrný Jeníkov, 18. 12. 2018 • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Větrný Jeníkov, 18. 12. 2018 • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Nový ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) odvolal šéfa Ředitelství silnic a dálnic Jana Kroupu. Od příštího pondělí jej nahradí Pavol Kováčik. Ten byl dosud předsedou dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Kremlík od Kováčika chce, aby “zrychlil dopravní výstavbu”.

Jana Kroupu chce ale ministr údajně udržet v resortu. Kroupa vedl ŘSD od konce roku 2014, přivedl jej exministr Dan Ťok (za ANO). Spolu čelili zejména v poslední době kritice, že dálnice a silnice český stát buduje tak pomalu, až je téměř nebuduje vůbec.Vyčítána jim byla také situace v prosinci loňského roku, kdy se kvůli zpoždění modernizace dálnice D1 a hustému sněžení tvořily na páteřní dálnici mnohahodinové kolony.

Vláda plánuje narovnat důchody pro ty, kdo pečují o své blízké

Jana Maláčová • Autor: Profimedia, iDNES.cz
Jana Maláčová • Autor: Profimedia, iDNES.cz

Vedení vládní koalice dostane k projednání návrh, který by narovnával důchody pro lidi, již pečují o své blízké. Po dobu, kdy opatrují děti či nemohoucí rodiče (či ještě někoho jiného), by se jim penze vypočítávala z fiktivní mzdy odvozené od mzdy průměrné. Dnes tito lidé v očích penzijního systému nepracují a v důchodu na to doplácejí, neboť mají nižší penzi. Shodla se na tom Komise pro spravedlivé důchody, složená z politiků, úředníků a expertů.

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) je velká šance, že návrh bude mít ve vládní koalici podporu - i když detaily je ještě nutné dopracovat. Například zda stejný základ budou mít lidé, kteří se starají o dítě, seniora či handicapovaného. Komise jednala i o možnosti, že by partneři mohli dobrovolně sdílet svůj důchod (respektive odpracovanou dobu či vyměřovací základ). Ženy mají v průměru výrazně nižší důchody než muži, zpravidla jsou to ony, kdo čerpá rodičovskou dovolenou, a pracují proto kratší dobu, a navíc mají v průměru nižší výdělky, z nichž se penze vypočítává. Ministerstvo práce má návrh rozpracovat.

Dočasná svoboda pro saúdskoarabské aktivistky

Obchodní centrum pro ženy v Rijádu; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Obchodní centrum pro ženy v Rijádu; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Úřady v Saúdské Arábii propustily čtyři (a podle neověřených informací pět) zadržovaných aktivistek za lidská práva. Z jedenácti žen, které úřady věznily za údajné porušení zákonů o kyberzločinu, se tak na podmíněnou svobodu dostalo už sedm z nich. Soudní proces s nimi začal v březnu, jsou viněny z kontaktů se zahraničními novináři a lidskoprávními organizacemi, a tím pádem z poškozování státních zájmů. Ženy tvrdí, že byly ve vězení mučeny a sexuálně obtěžovány.

Všem hrozí jim vysoké tresty. Podle všeho se provinily tím, že na svých blozích debatovaly o reformách v ultrakonzervativním království. To se snaží navenek působit dojmem, že uvolňuje tuhá pravidla, jimž jsou saúdskoarabské ženy podřízeny. Loni v březnu jim například úřady dovolily řídit auta, ale celkové uvolňování poměrů se zdá v nedohlednu.

Amsterodam postupně zakáže auta se spalovacími motory

Aktivisté u lipského soudu; ilustrační foto • Autor: AP Photo/Jens Meyer
Aktivisté u lipského soudu; ilustrační foto • Autor: AP Photo/Jens Meyer

Od příštího roku nebudou moci do Amsterdamu vjet dieselová auta starší patnácti let. Je to součást postupného radničního plánu, podle nějž by do deseti let měly do nizozemské metropole zakázán vjezd všechna auta se spalovacím motorem; přesněji od roku 2030.

Už od roku 2022 nebudou moci do města autobusy na naftu či benzin, od roku 2025 se bude zákaz vztahovat i na mopedy či čluny. Úplný zákaz spalovacích motorů od roku 2030 půjde podle plánů radnice ruku v ruce s výstavbou sítě dobíječek pro elektromotory - v praxi jediného budoucího amsterdamského pohonu.

Moskva ohlásila další krok k čistě ruskému internetu

Ilustrační foto • Autor: AFP, Profimedia
Ilustrační foto • Autor: AFP, Profimedia

Rusko po vzoru Číny oficiálně přijalo zákon omezující tamní uživatele internetu. Ruští provideři musí poskytovat více údajů o činnosti svých klientů/zákazníků úřadům. Ty by pak podle nového zákona měly mít přímý dohled nad webovými aktivitami Rusů, pokud jde o národní bezpečnost. Firmy mají čas do počátku listopadu, aby se přizpůsobily.

Zákon je součástí dlouhodobého plánu na vytvoření čistě ruského internetu, aby země nemusela spoléhat na sítě mimo své území - tedy aby informace netekly přes servery v zahraničí, nad kterými má ruský stát menší kontrolu. Nad technologickými ambicemi ruského státu má řada analytiků pochybnosti. Když se před několika lety pokusily úřady “vypnout” na ruském území populární a necenzurovanou sociální síť Telegram, skončilo to fiaskem - značná část ruského internetového provozu se zastavila, ale Telegram běžel (a běží) dál.

Zemřel představitel Žvejkala z Hvězdných válek

Peter Mayhew, který ztělesnil Žvejkala (Chewbacca), chlupatého přítele pašeráka Hana Sola, v Hvězdných válkách, zemřel v úterý ve svém domově v Texasu ve věku 74 let.  Herec, který se narodil 15. května 1944 v Londýně, ale později získal americké občanství, vyrostl až do výše 2,21 metru, což mu umožnilo v roce 1976 získat první roli na stříbrném plátně - ve filmu Sindibád a Tygří oko si zahrál postavu Minotaura.

V dalších letech si jej vybral režisér George Lucas pro postavu chlupatého mimozemšťana v snímku Hvězdné války: Epizoda IV - Nová naděje. Tato role, kterou ztvárnil v dalších čtyřech pokračováních filmové ságy, mu změnila život, i když točil i další, méně známé filmy a seriály. Při natáčení závěrečné epizody Hvězdných válek Poslední z Jediů v roce 2017 Mayhew pomáhal jako konzultant svému nástupci.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].