Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Vládní čtvrť zřejmě nebude, primátor nesouhlasí

Zdeněk Hřib ve volebním štábu • Autor: ČTK, Šulová Kateřina
Zdeněk Hřib ve volebním štábu • Autor: ČTK, Šulová Kateřina

S plánem Andreje Babiše, aby v pražských Letňanech vznikla úřednická čtvrť, primátor Zdeněk Hřib (Piráti) nesouhlasí. Napsal to v pátek na svém Facebooku. Od jeho středeční schůzky s premiérem Babišem panovala nejistota, jaký postoj město k Babišově nápadu má: vypadalo to, že se premiér s primátorem na vzniku čtvrti domluvili, Praha měla výměnou za pozemky dostat dokončený městský okruh v ceně 60 miliard korun. Podle primátorových slov se nicméně na ničem závazném nedohodli. Nadále tedy platí, že magistrát by v Letňanech raději postavil novou nemocnici, školu, park, bytové domy a kanceláře.

„Tak ještě jednou, aby v tom bylo naprosto jasno. Chceme město krátkých vzdáleností, různorodé čtvrti k životu. Monotematické úřednické ghetto odmítáme, na tom se nic nemění. Vedení města ze svých představ neustoupilo!“ napsal Hřib na sociální síť. Zveřejnil také vizualizaci, ale upozornil, že se nejedná o urbanistický plán ani o skutečné půdorysy staveb, nýbrž pouze o kapacitní prověření. Z dokumentu nicméně vyplývá, že by se na pozemky v Letňanech měla vejít nemocnice s 950 lůžky, šestipodlažní bytová čtvrť s cca 1300 byty a rovněž šestipodlažní vládní čtvrť.

Pojď ven, vyzýval ve sněmovně Volný (SPD) poslance Birkeho z ČSSD

Poslanci SPD; ilustrační foto
 • Autor: Milan Jaroš
Poslanci SPD; ilustrační foto • Autor: Milan Jaroš

Ostrý slovní střet předčasně ukončil páteční jednání poslanců. Projednávala se vládní cizinecká novela, přičemž SPD navrhovala protiústavní opatření, jež by umožňovalo vyhostit cizince bez soudního přezkumu. Zástupci Okamurova hnutí argumentovali tím, že zemi hrozí teroristický útok islamistů. Poslanečtí kolegové jim připomněli, že doposud jediný terorista na českém území byl Čech a své plány konzultoval právě s členy SPD. „Jste to vy, vítači, kteří jste vytvořili pana Baldu. Vyděsili jste ho reálnou možností, že tady bude spáchán teroristický útok,“ reagoval Volný, přičemž část poslanců začala bouchat do lavic. Jan Birke (ČSSD) na něho pokřikoval, aby „toho už nechal“. Volný na to údajně reagoval slovy, aby „šel ven“.

Následně se Volný a Birke už před mikrofonem přeli o používání výrazů z hospody čtvrté nebo nižší cenové skupiny. Birke se pak za pokřikování z lavice omluvil. Následovala přestávka, po níž ale hádka ve sněmovně opět pokračovala; až si Jana Černochová (ODS) se slovy, že “odmítá poslouchat urážky pana Volného nás všech” vyžádala pro svůj poslanecký klub další, dvouhodinovou přestávku, a jednací den tím skončil. Schůze bude pokračovat přespříští úterý. Někteří poslanci už avizovali, že se kvůli Volného vyjádřením obrátí na imunitní sněmovní výbor.

USA pozastavují smlouvu o jaderných zbraních

Mike Pompeo • Autor: AP/ČTK, Jacquelyn Martin
Mike Pompeo • Autor: AP/ČTK, Jacquelyn Martin

Americký šéfdiplomat Mike Pompeo oznámil, že USA jednostranně pozastavují platnost Smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu, kterou v roce 1987 podepsali Ronald Reagan a Michajl Gorbačov. Pozastavení je šestiměsíční, po uplynutí této lhůty mohou Spojené státy od smlouvy zcela odstoupit.

Američané obviňují Rusy, že smlouvu nedodržují. Konkrétně novou raketou SSC-8, která podle USA pod smlouvu spadá; podle Ruska je ale její dolet delší a tedy se na ni smlouva nevztahuje. Pokud by smlouva přestala platit, obě země by měly volné ruce ve vývoji nových raket schopných nést jaderné hlavice.

Brazilský prezident Bolsonaro má problémy kvůli synovi

Jair Bolsonaro před druhým kolem voleb • Autor: REUTERS
Jair Bolsonaro před druhým kolem voleb • Autor: REUTERS

Nejvyšší soud znovuotevřel vyšetřování Flavia Bolsonara, syna novopečeného brazilského prezidenta. Potomek měl provádět podezřelé hotovostní platby a vyšetřovatelé jej podezírají z úplatkařství. Pro pravicového prezidenta a někdejšího vojáka je to nepříjemné z několika důvodů.

Synův skandál zastínil prezidentovy první týdny ve funkci, kam se Bolsonaro dostal mimo jiné slibem boje proti korupci a klientelismu. Vyšetřování syna (který je čerstvě zvoleným senátorem) by mohlo oslabit jeho politickou pozici právě v době, kdy se bude Bolsonaro snažit prosadit sadu nových zákonů, které ulehčují soukromým firmám, dále penzijní reformu a posílit také pravomoci bezpečnostních složek.

Chřipka dosáhla v Česku úrovně epidemie

Ilustrační foto • Autor: Thinkstock
Ilustrační foto • Autor: Thinkstock

Lidí s akutními infekcemi dýchacích cest je v Česku tolik, že hygienici vyhlásili epidemii. Nemocných lidí je 1715 na 100 000 obyvatel, takže chrchlá a kýchá zhruba 180 000 českých obyvatel. V některých regionech, například na Liberecku nebo ve Středočeském kraji, je nemocnost vyšší než celostátní průměr. Stůně tam téměř 2000 lidí na 100 tisíc obyvatel. Vyhlášení epidemie potvrdilo i ministerstvo zdravotnictví. „Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že probíhá plošná chřipková epidemie na celém území ČR. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Nejvíc nemocných přibývá mezi předškolními dětmi. „Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ dodala Gottvaldová. Pokud už je člověk nemocný, má se podle ní chovat zodpovědně a chřipku vyležet doma. Celoplošná epidemie chřipky už propukla ve většině evropských států včetně sousedních.

Austrálie vede diplomatickou ofenzívu proti Číně s pomocí rugby

2016: Australské ragbistky vyhrály zlaté olympijské medaile; ilustrační foto • Autor: REUTERS
2016: Australské ragbistky vyhrály zlaté olympijské medaile; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Diplomacie může mít řadu tváří. Může být tvrdá a nekompromisní, může mít podobu měkké, přívětivé síly. Austrálie se rozhodla obě podoby zkombinovat. Svůj vliv v Pacifiku hodlá šířit pomocí hry v rugby. Reaguje tak na čínskou aktivitu v Tichém oceánu.

Z nezměrné vodní hmoty vystupují ostrůvky malé rozlohou, ale velké strategickou důležitostí. Čína je úspěšně láká do své Nové hedvábné stezky příslibem půjček a výstavby infrastruktury. Australané to vidí jako možné riziko a chtějí vývoj zvrátit. Mají sice k dispozici mnohem méně peněz (a pravděpodobně i bezskrupulóznosti) než Čína, ale zase jednoho cenného spojence: sdílenou pacifickou vášeň pro bolestivý sport.

Podle agentury Reuters je tedy rugby v jádru diplomatické ofenzivy, kterou plánuje australský premiér Scott Morrison. Na pacifických ostrovech a ostrůvcích hodlá budovat trenérské akademie a častěji pořádat exhibiční zápasy, hrát tam i některé zápasy australské rugbyové ligy - nebo zdejším týmům finančně pomoci, aby se naopak mohli zúčastňovat ligových zápasů v australských soutěžích na australské pevnině.

I když je rugby v Pacifiku extrémně populární, jen o sport pochopitelně nejde. Austrálie nabízí i půjčky a granty, programy pracovních víz pro obyvatelé některých ostrovů - a opět na méně pragmatickou notu třeba i volnější kvóty na dovoz kavy, mírně alkoholického nápoje, který hraje v životě na pacifických ostrovech extrémně důležitou roli.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].