Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Brexit: Theresa May nepředstavila plán B

Theresa May • Autor: REUTERS
Theresa May • Autor: REUTERS

Britská premiérka Theresa May měla v pondělí poslancům předložit svůj plán B – tedy to, jakým způsobem by mělo Spojené království odejít z Evropské unie. Poslanci ji k tomu vyzvali poté, co minulý týden drtivou většinou hlasů zamítli její původní návrh dohody o podobě brexitu. Žádný nový dokument však nepředstavila, informuje ihned.cz. Oznámila, že ho bude teprve hledat – tentokrát to ale chce udělat společně se svými kritiky. „Budu se snažit nalézt nejširší možnou shodu,“ prohlásila  s tím, že chce jednat se všemi skupinami v parlamentu – tedy s opozicí i s poslanci za její vlastní konzervativní stranu, kteří minulý týden hlasovali proti smlouvě, kterou dojednala s unií, a tím ji potopili.

Premiérka chce, aby z těchto rozhovorů vzešel jasný závěr, co by se v dokumentu mělo změnit, aby se pro poslance stal přijatelným. Britští politici totiž sice odmítli dohodu , na žádné jiné se ale shodnout nedokázali. „Se závěry z této debaty se opět obrátím na Evropskou unii,“ dodala Mayá. To znamená, že bude pokračovat ve své dosavadní snaze, aby EU souhlasila se změnami v původní dohodě o podobě brexitu, kterou britský parlament odmítl. V praxi jde především o ty pasáže původní dohody, které se týkají irského ostrova. Spojené království i EU se chtějí vyhnout tomu, aby bylo po brexitu nutné obnovit hranice mezi Irskem, které jako samostatný stát zůstává v unii, a Severním Irskem, jež je součástí Spojeného království a z EU odchází.

Praha: Dohoda s Pekingem jedině bez zmínky o Tchaj-wanu

Zdeněk Hřib ve volebním štábu Pirátů • Autor: HN - Radek Vebr
Zdeněk Hřib ve volebním štábu Pirátů • Autor: HN - Radek Vebr

Praha přepracuje svou partnerskou dohodu s Pekingem. Vypadne z ní článek, který hovoří o uznání politiky jedné Číny (a tedy neuznává nezávislost Tchaj-wanu). Pokud bude čínská metropole proti, partnerství zcela skončí. Politiku jedné Číny sice oficiálně uznává česká diplomacie, EU i USA, ale podle nového vedení Prahy do smluv mezi městy nepatří.

Dohodu o partnerství podepsala primátorka Adriana Krnáčová (ANO) v roce 2016, především v touze po pandě, kterou Čína přislíbila zapůjčit do pražské zoo. Za tři roky ovšem dohoda nepřinesla Praze zatím ani pandu, ani nic jiného - aspoň podle současného vedení města. Pro primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) není podle jeho slov panda “tak důležitá, aby se kvůli ní Číně ustupovalo”. Vzhledem k tomu, že Peking nebude s navrhovanou změnou s největší pravděpodobností souhlasit, dá se čekat, že dohoda bude nakonec vypovězena.

WhatsApp bojuje proti šíření výmyslů

Jair Bolsonaro před druhým kolem voleb • Autor: REUTERS
Jair Bolsonaro před druhým kolem voleb • Autor: REUTERS

Technologická služba WhatsApp (patřící firmě Facebook) přijme nová omezení pro své uživatele. Nově už bude možné přeposlat zprávu pěti uživatelům či skupinám. Je to reakce na šíření poplašných a vymyšlených zpráv, které mají především v jižní Asii reálný tragický dopad - panika způsobená fámami šířenými přes WhatsApp vedla jen v Indii přinejmenším k třiceti lynčům.

Právě v Indii (která je zároveň pro WhatsApp největší trh s 200 miliony klientů) už toto omezení platí od loňského července. Nyní bude platit globálně. Ačkoliv to WhatsApp ani Facebook nekomentují, důvodem mohou být nedávné brazilské volby - lži a fámy, šířené právě přes sociální sítě a zprávy, podle mnohých ovlivnily výsledek prezidentských voleb, v nichž zvítězil ultrapravicový populista Jair Bolsonaro.

Plaga: Omezení při přijímačkách na střední neplánujeme

Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Robert Plaga • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Ministr školství Robert Plaga (ANO) v pondělí na tiskové konferenci potvrdil, že jeho úřad neplánuje zavést takzvané cut-off score. To v praxi znamená, že žáci, kteří neuspějí v rozdělovacích testech na konci základní školy, mohou studovat pouze nematuritní obory. Cut-off score prosazuje Asociace krajů ČR (největší vliv v ní má ANO), neboť v něm vidí nejlepší způsob, jak dostat žáky do učňovských oborů.

Plaga plány hejtmanů dlouhodobě odmítá, jsou podle něj kontraproduktivní a jen by ještě víc prohloubily rozdíly mezi kraji. Pokud chtějí kraje mluvit do školství, mají tak podle ministerstva jinak: kraje zřizují školy a mohou tak ovlivnit nabídku studijních oborů, které jsou v daném kraji k dispozici.

Ekonomika Číny rekordně zpomalila

Si Ťin-pching s Theresou May • Autor: HN - Matěj Slávik
Si Ťin-pching s Theresou May • Autor: HN - Matěj Slávik

Za uplynulý rok vzrostla čínská ekonomika o 6,6 procent. Na první pohled a v globálním srovnání je to úctyhodné číslo, zároveň je to nejslabší výsledek od roku 1990. Jde sice o oficiální čísla, která je dle ekonomů nutné brát s rezervou, neboť nemusí být poctivá, o trendu však podle analytiků vypovídají správně. 

Čínský růst se meziročně snižuje od roku 2010 a podle Mezinárodní měnového fondu bude pokles v příštích letech pokračovat. Částečně je pokles způsoben (zatím studenou) obchodní válkou s USA, zčásti vnitřními čínskými problémy: čínské vedení chce, aby ekonomika země byla méně závislá na exportu a stála víc na domácí poptávce. Státní pobídky - víc investic do výstavby bytů, snižování daní či uvolnění pravidel pro bankovní půjčky - se však zatím neujaly.

Pardon, tu historickou svatyni jsem postavil já

Autor: Aberdeenshire council/PA
Autor: Aberdeenshire council/PA

Skotští archeologové po několik let zkoumali kruh kamenů umístěný mezi poli na skotském venkově. Byl to skutečně jedinečný objev. Takový druh starověkých útvarů nebyl v okolí běžný, a tento konkrétní kamenný kruh byl navíc zvláštní svým malým průměrem a subtilností použitých kamenů. Pak se ovšem archeologům přihlásil bývalý majitel pozemku, na němž se útvar nachází, a oznámil jim, že možnou starodávnou svatyni postavil vlastníma rukama v devadesátých letech.

Archeolog Neil Ackerman sice označil překvapivý vývoj za “zklamání”, ale zároveň ocenil dovednost stavaře, a svatyně je podle něj důkazem, že místní lidé jsou s pradávnou kulturou svých předků stále spjatí a je součástí jejich identity. Zároveň upřesnil, že na první pohled trapný omyl zase tak trapný není, neboť určit stáří kamenných útvarů je notoricky obtížné - a vyzval autory podobných replik, aby je archeologům hlásili, “zvlášť pokud jsou takhle povedené”.

https://www.youtube.com/watch?v=9CQvPMwoSV0

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].