Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Úřad vlády se musí zbavit mobilů Huawei, rozhodl Babiš

Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub
Premiér Andrej Babiš, šéf ANO • Autor: ČTK, Dospiva Jakub

Premiér Andrej Babiš v úterý prohlásil, že Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) nezvládl záležitost kolem varování před používáním softwaru i hardwaru čínských společností Huawei a ZTE. Přesto nařídil, aby se Úřad vlády mobilů od značky Huawei zbavil. Stejné opatření chystá i ministerstvo průmyslu a obchodu. Podle NÚKIB představuje používání hardwaru a softwaru od Huawei a další čínské firmy ZTE bezpečnostní hrozbu. Společnost Huawei tvrzení NÚKIB popřela. Ministerstvo zahraničí v té souvislosti uvedlo, že žádná zařízení ani techniku od čínských firem Huawei a ZTE nepoužívá. Zmapovat situaci už nechal také ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). „Bude záležet, jak se to vyhodnotí, ale za mě mohu říct, že v tomto směru udělám opatření, aby je nepoužívali,“ řekl na dotaz , zda je udržitelné, aby někteří důstojníci armády užívali aparáty Huawei.

Babiš zároveň kritizoval zprávu NÚKIB. V pondělí po zveřejnění varování uvedl, že vláda věc projednávala v utajeném režimu. „Je to pro nás překvapení, že úřad vydal to stanovisko. Jsou tam některé věci, které nejsou úplně domyšlené, mohou mít dopad na naši zemi,“ řekl. Mluvčí NÚKIB Radek Holý na to reagoval, že úřad musí bezprostředně jednat způsobem, který zohledňuje závažnost hrozby. Podle Babiše se situací nyní budou muset vypořádat ministerstva, která mají před sebou soutěže. Úřad informoval, že v první polovině ledna vydá metodický pokyn pro úřady, mimo jiné ministerstva, které využívají software i hardware firem Huawei a ZTE. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) postup NÚKIB brání, podle něj postupoval podle zákona. Připustil, že technologie obou firem využívá i vnitro.

Policie zasahuje ve státním podniku Diamo

Krušné hory, předpokládané místo kudy bude dopravováno vytěžené lithium, říjen, 2017 • Autor: Milan Jaroš
Krušné hory, předpokládané místo kudy bude dopravováno vytěžené lithium, říjen, 2017 • Autor: Milan Jaroš

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují ve státním podniku Diamo. Důvod zatím není podle ČT24 znám. Ministerstvo průmyslu a obchodu uvedlo, že s policií spolupracuje. Úřad, ředitel podniku ani NCOZ se ke kauze nevyjádřili. „Mohu pouze sdělit, že náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení, nicméně více informací poskytovat nebudeme,“ potvrdil mluvčí centrály Jaroslav Ibehej. Podle informací ČTK policisté zasahují na ředitelství a ještě v jednom ze závodů. Euro.cz píše, že vyšetřování se týká veřejné soutěže na výkup pozemků v oblasti Cínovce určených pro budoucí těžbu lithia. Možnost těžby lithia v Česku se stala jedním z témat před loňskými volbami do sněmovny.

O lithiu se opět výrazněji začalo mluvit na začátku října, kdy australská společnost European Metals Holdings uvedla, že získala od českých úřadů povolení zahájit 13 průzkumných vrtů, které jsou důležitým krokem v rámci studie proveditelnosti projektu těžby. Premiér Andrej Babiš (ANO) reagoval prohlášením, že v záležitosti by se měl začít aktivně angažovat právě státní podnik Diamo. Uvedl, že od Diama očekává, že přijde s projektem, ve kterém záležitost převezme stát. Firma má několik závodů v různých krajích. Podnik zahlazuje následky hornické činnosti po těžbě uranu a části uhelného hornictví v Česku a zajišťuje produkci uranového koncentrátu pro jadernou energetiku.

OSN přijala pakt o uprchlících, Česko bylo pro i přes Babišovu kritiku

Provizorní přístřešky vedle uprchlického tábora Moria • Autor: REUTERS
Provizorní přístřešky vedle uprchlického tábora Moria • Autor: REUTERS

Valné shromáždění OSN v pondělí drtivou většinou přijalo globální pakt o uprchlících, který rozšiřuje současný mezinárodní právní rámec o běžencích. Proti hlasovaly pouze Spojené státy a Maďarsko. Česká republika právně nezávazný dokument podporující mezinárodní spolupráci podpořila. V pondělí přijatá dohoda se liší od globálního paktu o migraci, o kterém bude Valné shromáždění hlasovat ve středu. Český premiér Andrej Babiš nesouhlasí ani s jednou z úmluv.  Německá agentura DPA napsala, že podle informací z diplomatických kruhů koaliční sociální demokracie na poslední chvíli dokázala změnit názor populistického premiéra.

Vysoký komisař OSN pro uprchlíky Filippo Grandi po hlasování označil globální pakt o uprchlících za historický. „Je to největší snaha o široké sdílení odpovědnosti za běžence, které jsem za 34 let práce s uprchlíky svědkem,“ uvedl Grandi. Pakt byl odsouhlasen jako součást výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Staví na dosavadním mezinárodním právním rámci týkajícím se běženců, mimo jiné na Úmluvě o právním postavení uprchlíků z roku 1951, a také na úmluvách o lidských právech a humanitárním právu.

Stavbaři z problémového úseku D1 odstoupili od smlouvy

Autor: ČTK
Autor: ČTK

Sdružení stavebních firem, které opravovalo dálnici D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a Větrným Jeníkovem na 104. kilometru, odstoupilo od smlouvy o dílo uzavřené s Ředitelstvím silnic a dálnic. V tiskovém prohlášení o tom informovala společnost Geosan Group. Stát bude po firmě vymáhat až stamilionové penále. ŘSD nemá kapacity, aby nyní úsek dálnice dovedlo do přijatelného stavu. Najme proto bez soutěže firmu, která posune svodidla a zasype kaverny, aby vznikl plnohodnotný jízdní pruh. Paralelně musí vypsat novou smlouvu tak, aby tam už na jaře přišla nová firma, která bude schopná stavbu dokončit podle představ státu, píše iDnes.cz.

Doprava na této části dálnice minulý týden kolabovala kvůli hustému sněžení. Kolony měřily desítky kilometrů. Kraj Vysočina uvedl, že kolaps způsobila nepřipravenost modernizovaného úseku na zimní podmínky. Lidovci chtějí projednat situaci na D1 ve sněmovně, zařazení bodu podpoří i vládní ČSSD a opoziční TOP 09 a Starostové. KDU-ČSL chce vyzvat vládu, aby zajistila minimalizaci rizik na opravovaném úseku dálnice na Vysočině. Vzhledem k plánovaným opravám D1 také lidovci navrhují vyjmout příští rok tuto dálnici ze zpoplatnění pro osobní auta.

Chalupeckého cenu získal performer Hofmann

Autor: Peter Fabo
Autor: Peter Fabo

Letošním laureátem Ceny Jindřicha Chalupeckého se stal Lukáš Hofmann, který vystupuje také pod jménem Saliva. Trofej Cenu pro umělce do 35 let převzal Hofmann od mezinárodní poroty. Ve svých 25 letech patří po Evě Koťátkové k vůbec nejmladším laureátům této ceny. „Lukáše jsme vybrali na základě jeho instalace a mimořádné divadelní performance obnažující úzkosti světa, který jeho generace zdědila, a na základě důslednosti jeho hledání, které se vzpírá normativitě, lineární historii a předurčené budoucnosti,“ uvedla porota.

Hofmann vymýšlí performance, jimiž chce člověka vytrhnout z každodenního běhu času a postavit je do tady a teď. Jejich aktéři často pracují s vlastním dechem – s jeho teplotou, zvukem, absencí, s umělým dýcháním. Jindy si zase prosvěcují ušní lalůčky, projíždějí si kůžičky u nehtů jehlou a nití, aplikují divákům pod oči mast, která je rozpláče, objímají lidi i sochy, aniž by se jich dotkli. Vítěz Chalupeckého ceny získává i stipendijní pobyt v New Yorku a 100 tisíc korun na svůj autorský projekt.

Saturn ztrácí své prstence

Cassini u Saturnu • Autor: REUTERS
Cassini u Saturnu • Autor: REUTERS

Nový výzkum NASA potvrdil, že Saturn přichází o své prstence, které k sobě přitahuje gravitací sama planeta.

„Odhadujeme, že prstenec přichází každou půlhodinu o množství vody, které by mohlo naplnit olympijský bazén,“ uvedl James O'Donoghue z NASA. Tímto způsobem by prstence zmizely za pouhých 300 milionů let. Navíc sonda Cassini ukázala, že se další hmota uvolňuje z prstenců v oblasti rovníku. "To znamená, že prstence před sebou mají už jen asi 100 milionů let existence,“ dodal vědec citovaný ČT24.

Stáří Saturnu asi čtyři miliardy let. O'Donoghue popsal tuto předpověď v odborném časopise Icarus. Jeho práce by mohla přispět k rozřešení sporu: astronomové se už řadu let přou, zda Saturn už s prstenci vznikl, nebo jestli se kolem něj objevily až později. Výsledky nové práce naznačují, že pravdivý je spíše druhý scénář; to znamená, že Saturnovy prstence jsou staré zřejmě asi sto milionů let. „Máme štěstí, že žijeme zrovna v době, kdy prstence Saturnu existují a jsou asi v polovině svého života,“ popisuje vědec s tím že lidstvo mohlo minout obrovské prstence u Jupiteru, Uranu nebo Neptunu.

Pokud prstence vznikly až relativně nedávno, jak naznačuje nejnovější výzkum, je pravděpodobné, že jejich původem jsou malé, zřejmě ledové měsíce, které obíhaly kolem Saturnu. Jejich oběžné dráhy mohly být narušený nějakým velkým a hmotných tělesem,  – pak došlo k jejich srážce a výsledkem je prstenec  se z prachu a ledu. Ten může být miniaturní a má velikost od zrníček pozorovatelných jen pod mikroskopem, ale jeho součástí jsou také ledové balvany velké až několika metrů v průměru, dodává ČT24.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].