Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Vláda ustála hlasování o nedůvěře

Autor: Milan Jaroš
Autor: Milan Jaroš

Vláda premiéra Andreje Babiše ustála hlasování o nedůvěře, podržely ji hlasy KSČM a absence ČSSD.  Pro návrh na vyslovení nedůvěry hlasovalo 92 poslanců, proti bylo 90. Zbylých 18 v jednacím sále nebylo. „Mrzí mě, že se nenašlo dost poslanců na to, abychom splnili ústavní povinnost Poslanecké sněmovny a ochránili funkci předsedy vlády před ním samotným. Kdyby se dnes ale hlasovalo v opačném gardu - tedy ne o nedůvěře, ale o důvěře vládě - tak by předseda vlády důvěru pravděpodobně nezískal,“ uvedl na Twitteru bezprostředně po hlasování předseda ODS Petr Fiala.

Babiš před hlasováním čelil několik hodin kritice pravicových poslanců, sám se naopak označil za lovnou zvěř, kterou naháněli novináři. Hlasování vyvolala šestice opozičních stran, jež mají dohromady právě 92 hlasů: důvodem byly kauzy Andreje Babiše spojené s Čapím hnízdem i nevyjasněným pobytem jeho syna na Krymu, o kterých informoval Seznam Zprávy. Tento výsledek se dal předem očekávat, jakmile ČSSD, která je s Babišovým hnutím ANO ve vládě, v průběhu týdne prohlásila, že se hlasování nezúčastní.

Exministr pro brexit: Lepší než současná dohoda je zůstat v Unii

Theresa May a Jean-Claude Juncker na evropském summitu v Salcburku; ilustrační foto • Autor: REUTERS
Theresa May a Jean-Claude Juncker na evropském summitu v Salcburku; ilustrační foto • Autor: REUTERS

Případné schválení dohody vyjednané britskou premiérkou Theresou May by bylo ještě horší alternativou, než kdyby Velká Británie zůstala v Evropské unii. V rozhovoru pro BBC to podle ČT24 řekl bývalý ministr pro brexit Dominic Raab, který se na dojednání smlouvy v Bruselu podílel. Kvůli nesouhlasu s konečnou verzí ale minulý týden rezignoval.  „Nebudu se zasazovat o setrvání v EU, ale pokud byste mi dali na vybranou mezi touto dohodou a členstvím v EU… ano, myslím, že by to bylo ještě horší (než setrvání v EU),“ řekl s odkazem na předběžný text dohody o brexitu.

Podle Raaba je téměř jisté, že britský parlament při prosincovém hlasování dohodu odmítne. Podle May je návrh naopak nejlepší možný. Premiérka varovala, že pokud poslanci smlouvu neodsouhlasí, rozkol a nejistota se jen prohloubí. S dohodou v této podobě ale nesouhlasí ani koaliční severoirští unionisté. V uplynulém týdnu se mluvilo o možném hlasování o vyjádření nedůvěry premiérce. V neděli se kvůli brexitu sejdou prezidenti a premiéři EU na mimořádném summitu v Bruselu, na kterém by měli s vyjednaným textem vyjádřit souhlas. Na poslední chvíli se ale objevily námitky Španělska: premiér Pedro Sánchez varoval, že Madrid nepodpoří dohodu, pokud nebude upravena pasáž o Gibraltaru

Ceny ropy míří dolů, jsou nejnižší za více než rok

Ilustrační foto • Autor: Globe Media /  Reuters
Ilustrační foto • Autor: Globe Media / Reuters

Ceny ropy v pátek prudce klesaly a dostaly se na nejnižší úroveň za více než rok, uvedl iHned.cz. Za listopad zřejmě vykážou největší měsíční propad od konce roku 2014 a to přesto, že producentské státy zvažují snížit těžbu, aby se nezvětšovaly přebytky. Ty způsobuje především nárůst nabídky ze Spojených států, která je vyšší než růst poptávky po ropě.

Ropa Brent aktuálně zlevnila o pět procent a prodává se za méně než 60 dolarů za barel. Benzín a nafta tak mohou dál zlevnit i u tuzemských benzínových pump. Ačkoli Saúdská Arábie naznačila, že v následujícím měsíci nabídku ropy omezí, dá se očekávat, že pokud se země OPEC a Rusko nedohodnou na nových limitech, bude na trhu v příštím roce přebytek nabídky ropy. Míní to alespoň analytici citovaní agenturou Bloomberg.

Nepoužívejte telekomunikační vybavení Huawei, vyzývají USA spojence

Představení Huawei P20 • Autor: Otakar Schön
Představení Huawei P20 • Autor: Otakar Schön

USA vyzvaly spojence, aby nepoužívali telekomunikační zařízení od čínské společnosti Huawei. Podle americké vlády to totiž představuje bezpečnostní riziko, napsal deník Wall Street Journal. Huawei a další čínské technologické společnosti v současnosti čelí v USA vyšetřování kvůli možné špionáži právě prostřednictvím těchto zařízení. Důvodem jsou vazby firem na čínskou vládu, píše CT24.cz. Podle listu vláda dokonce zvažuje nabídku finanční pomoci pro státy, které by výzvu USA přijaly.

Obava Washingtonu se týká zejména poskytovatelů bezdrátových a internetových služeb ve spojeneckých zemích, které jsou hostiteli amerických vojenských základen, jako je Německo, Itálie a Japonsko. Tento krok má zesílit tlak na světového výrobce telekomunikačních zařízení, který je v hledáčku západních zpravodajských služeb kvůli svým vazbám na čínskou vládu a možnost, že by jeho vybavení mohlo být použito ke špionáži. Spojené státy již z velké části zakázaly společnosti Huawei dodávat pro vládu a její dodavatele, Austrálie zase poskytovat zařízení pro nejnovější mobilní síť 5G. Huawei je vlajkovou lodí čínských technologií a zaměstnává desetitisíce lidí. Téměř polovinu zaměstnanců tvoří nejlepší odborníci z čínských univerzit. Podle amerického Kongresu má ale příliš blízko k čínské komunistické straně a armádě.

Sexistické prasátečko získala vinotéka

Městská policie Praha, ilustrační foto • Autor: prasátečko.cz
Městská policie Praha, ilustrační foto • Autor: prasátečko.cz

Desátý a zároveň poslední ročník anticeny Sexistické prasátečko vyhlásil své vítěze. Nejvíc hlasů získala reklama Moravské vinotéky s odhaleným ňadrem, po kterém stéká víno. Reklama přišla sexistická 618 z 782 hlasujících. ,,Ukazuje ženu jako pouhou dekoraci a objekt něčí touhy. Tím přispívá k udržování nerovností ve společnosti. Pokud jsme zvyklí vídat ženy jen jako dekorace, je pro nás těžší představit si je jako premiérky či prezidentky,“ uvedla Eva Bartáková z pořádajícího Nesehnutí. Druhé místo obdržela reklama půjčovny dodávek vyobrazující ženská pozadí a heslem Nalož, co se do mě vejde. Třetí skončila reklama motorkářského klubu Doupě na ,,motorkářskou zm*dlinu“ se sloganem ,,Vyliž si ji u nás“.

V anketě se objevilo 50 reklam, souběžně s veřejností hlasovala i odborná porota, která označila za nejhorší fotku zveřejněnou Městskou policií Praha na Facebooku. Porotcům vadilo hlavně to, že takto sexistickou prezentaci využila státní instituce. Letošní ročník je jubilejní a poslední. Úbytek sexistické reklamy a úspěšná osvěta je podle organizátorek jedním z důvodů, proč prasátečko končí. „Máme pocit, že hlavní účel byl splněn a v nejlepším se má přestat. Zároveň je to anketa negativní a chceme se nyní věnovat pozitivním věcem, což je vzdělávání,“ řekla Bartáková. Na závěr bylo zároveň zvoleno jubilejní Prasátečko všech prasáteček – tím se stala reklama společnosti 100MEGA, která přirovnává ženu k flash disku.

Obchod se spodním prádlem aneb Jak žijí andílci

Chůze po molu na přehlídce této americké značky je snem snad každé modelky. Jak ukazuje reportáž Jenny Stevens pro The Guardian, dívky jsou mnohdy schopné pro jeho splnění udělat cokoliv. Hladovění, přehnané cvičení, nepřirozeně hubené dívky – nejznámější značka spodního prádla Victoria´s Secret představuje nebezpečnou hru se zdravím.

Firma, která byla založena roku 1995, pořádá od roku 2001 každý prosinec velkolepou přehlídku vysílanou americkou televizí. Modelky předvádějí novou kolekci spodního prádla a za hudebního doprovodu hvězd jako Taylor Swift, Harry Styles, Ariana Grande nebo Lady Gaga sklízejí obrovský potlesk a boří rekordy sledovanosti – loni přehlídku sledovala miliarda lidí z celého světa, téměř o polovinu více než předloni. Život modelky Victoria´s Secret ale rozhodně není zalitý sluncem.

Hard work je termín, který v souvislosti s modelkami této značky často zaznívá. Pro andílky, jak se jim přezdívá, tato práce představuje kromě přísného stravování a hlídání váhy hlavně přehnané cvičení. Pro mnohé modelky se z něj stává obsese, kterou nedokážou kontrolovat. „Celý koncept tohoto hladovění, které předchází show, je absurdní. Některé z modelek Victoria´s Secret jsou mé kamarádky, nechci je tím nijak snižovat, ale to, do jakých extrémů přivádějí své tělo kvůli jedné přehlídce, je může stát život,“ uvádí pro The Guardian modelka Robyn Lawley, která se objevila na mnoha obálkách módního časopisu Vogue a předváděla kolekce známého návrháře Ralpha Laurena. Životním stylem modelek Victoria ´s Secret se už zabíralo nespočet novin i módních časopisů jako The Independent, Vogue, Elle nebo The Daily Mail. Dokonce některé tituly nechaly své redaktorky tuto “hard work“ zažít na vlastní kůži. Ty pak končily naprosto vyčerpané, hladové a neschopné se soustředit.

https://www.youtube.com/watch?v=Tjp1bts9fRg

Ačkoliv je show Victoria ´s Secret stále velmi populární, ale čím dál víc se míjí s dobou, kdy ideál krásy nemá tak striktní mantinely. Mnoho módních značek už tak přichází se zcela novou kulturou.  Například firmy Savage x Fenty a American Eagles’ Aerie, které razí trend tělesné rozmanitosti a začínají být čím dál vyhledávanější. Ženy a dívky se totiž ve spodním prádle chtějí cítit komfortně -  a to spodní prádlo Victoria´s Secret, které mnohdy nepadne ani modelkám, nesplňuje. Značka si ale za svým konceptem nepřirozeně vypadajících modelek stojí - a pokud nechtějí dodržovat přísný životní styl, není tu pro ně místo.

,,Osobně bych si přála, aby ta show měla stejný osud jako plastová brčka a jednorázové igelitky: omezování a bojkot,“ uzavírá trefně reportáž módní redaktorka Jenny Stevens. „ Ráda bych viděla popové hvězdy, jak odmítají na přehlídce vystoupit, dokud značka nedožene dnešní dobu. A v neposlední řadě bych ráda viděla obrodu celého obchodního odvětví se spodním prádlem, který by svým vlivem podpořil odlišnosti a propagoval svět, kde stravování neznamená dietu a kde cvičení není nepříjemný trest. Svět, kde si ženy konečně budou moci oddechnout a mít se rády takové, jaké jsou.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].