Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Zeman v Lánech Babiše ujistil, že má jeho podporu

Andrej Babiš jmenován premiérem • Autor: Matěj Stránský
Andrej Babiš jmenován premiérem • Autor: Matěj Stránský

Prezident Miloš Zeman během pondělní večeře na zámku v Lánech ujistil premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že pokud jeho kabinet padne, pověří ho sestavením nové vlády. Pro vyslovení nedůvěry podle Babiše není důvod. Novinářům to řekl po zhruba hodinu a půl dlouhém setkání s hlavou státu. Poslanci se k hlasování o nedůvěře vládě sejdou v pátek. Před hlasováním přijde Babiš za poslanci KSČM.

Zeman už minulý týden uvedl, že za premiérem stojí. Vládní krizi odstartovala před týdnem skrytě natočená reportáž s Andrejem Babišem mladším. Obvinil v ní spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér prý chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo, v němž oba čelí obvinění z dotačního podvodu. Babiš to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži. I dnes Babiš zopakoval, že nepřiznání si nemoci je součástí diagnózy jeho syna.

EU podpořila návrh dohody o brexitu, ale Theresa May má potíže

Evropský vyjednávač brexitu Michel Barnier  • Autor: REUTERS
Evropský vyjednávač brexitu Michel Barnier • Autor: REUTERS

Evropský vyjednávač pro brexit Michel Barnier oznámil, že ministři EU podpořili návrh dohody o vystoupení Británie z Evropské unie. Barnier ho označil za spravedlivý a vyvážený. Zároveň vyzval k tomu, aby se obě strany nyní soustředily na vyjednávání o budoucích vzájemných vztazích. Právě detaily o budoucích vztazích jsou stále nevyřešené. Prohlášení o nich i brexitová dohoda mají být schváleny na nedělním summitu. Na textu „rozvodové dohody“ se vyjednavači obou stran na pracovní úrovni shodli už před týdnem. Zatím navíc zbývá i otevřená otázka, na jak dlouho by mohlo být případně možné jednou prodloužit předpokládané přechodné období, které nyní končí v prosinci 2020.

Mezitím je však ve svízelné situaci britská premiérka Theresa May, mnozí kolegové z Konzervativní strany jí vytýkají, že vyjednaná dohoda je špatná; z jejího týmu už odešli někteří důležití politici. EU musí počítat i s tím, že rozvodovou smlouvu bude ještě schvalovat britský parlament, a ten ji může odmítnout. Pak by hrozil brexit bez dohody. Některá britská média informují, že vzbouřenci proti Mayové shánějí dostatek podpisů k hlasování o nedůvěře vládě. K hlasování konzervativních poslanců je zapotřebí, aby o to písemně požádalo nejméně 48 z nich (tedy 15 procent). Podle bulvárního deníku The Sun se již takto pro hlasování veřejně či tajně vyslovilo 42 poslanců. Server BBC News dokonce píše, že potřebný práh byl už překročen. Pokud by k hlasování došlo a May ho naopak vyhrála, znamenalo by to, že její pozici by rok nikdo v rámci Konzervativní strany nesměl zpochybnit.

Stát odškodní část klientů H-Systemu za průtahy

Tohle všechno jsme si postavili sami, a teď
bychom to měli opustit? • Autor: Profimedia, MFDNES + LN
Tohle všechno jsme si postavili sami, a teď bychom to měli opustit? • Autor: Profimedia, MFDNES + LN

Šedesátka klientů zkrachovalé stavební firmy H-System dostane odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. Jak píše Aktuálně.cz, ministerstvo spravedlnosti uzavře se členy sdružení Maják dohody o narovnání. U většiny odškodňovaných částka nepřesáhne 100 tisíc korun, podle ministra Jana Kněžínka (za ANO) stát zaplatí celkem 6,3 milionu Kč. Tím podle něj pro úřad celá kauza končí. Trestní řízení s manažery zkrachovalé společnosti trvalo 13 let a poté jej zastavila prezidentská amnestie. Kvůli krachu firmy přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun. Aktuální dohoda se týká těch klientů H-Systemu, kteří s ministerstvem vedli kvůli průtahům v řízení soudní spory. Ministr zdůraznil, že stát by tyto pře stejně prohrál.

Členové Majáku po odškodnění vezmou zpět své žaloby. „Dohoda s ministerstvem spravedlnosti tyto soudní spory ukončuje, poškozeným dává zapravdu a ekonomicky je odškodňuje,“ shrnulo sdružení v prohlášení. Představitelé Majáku reprezentují část klientů H-Systemu, kteří se po krachu firmy nepokusili dostavět byty, ale chtějí vložené peníze získat alespoň částečně zpět prodejem majetku společnosti v konkurzu. Ostatních klientů firmy se aktuální dohoda netýká. Ohledně členů družstva Svatopluk, kterým po dostavění bytů v Horoměřicích svépomocí hrozí vystěhování, prý ministrovi není známo, že by některý z nich podal žádost o odškodnění. „A pokud by ji podal, nedovedu si představit, že by s ní uspěl,“ podotkl. „Je na nich, aby se dohodli s konkurzním správcem,“ doplnil. Svatopluk podal kvůli soudně nařízenému vystěhování ústavní stížnost.

Požáry v Kalifornii: téměř tisícovka nezvěstných

Ničivé požáry v Kalifornii • Autor: AP/ČTK, John Locher
Ničivé požáry v Kalifornii • Autor: AP/ČTK, John Locher

Hasiči v Kalifornii stále bojují s nejkrutějšími a nejničivějšími požáry v historii státu. Úřady tvrdí, že nezvěstných je bezmála tisícovka. Ještě v neděli jich bylo 1 300, úřady v pondělí číslo snížily, aniž uvedly bližší podrobnosti. S jistou nadějí se očekávají deště, které by podle předpovědi měly přijít v nastávajících dnech. Ulevily by hasičům v první linii, zároveň mohou zkomplikovat hledání ostatků obětí.

Jak píše iDnes.cz, rozruch v souvislosti s požáry vzbudil americký prezident Donald Trump: v sobotu při návštěvě Kalifornie uvedl, že ve Finsku nemají problémy s lesními požáry, protože Finové věnují spoustu času hrabání listí. Finský prezident Sauli Niinistö potvrdil, že Trumpovi finský systém kontroly lesů osobně vysvětlil při příležitosti nedávných pařížských oslav konce 1. světové války. Nepamatuje si však, že by šéfovi Bílého domu říkal cokoli o hrabání. Absurdní výrok o hrabání listí v divokých lesích inspiroval ve Finsku vlnu pobavení, místní obyvatelé se fotí či natáčí v lesích s hráběmi a vysavači – vše doplňuje hashtag „haravointi“.

Češi jsou v používání počítačů a internetu pod evropským průměrem

Ilustrační foto • Autor: Profimedia, All Canada Photos
Ilustrační foto • Autor: Profimedia, All Canada Photos

Vybavenost českých domácností počítači a připojením na internet výrazně roste, přesto je Česká republika stále pod průměrem Evropské unie. Počítač - většinou notebook - už vlastní 78 procent tuzemských domácností, což je oproti roku 2008 o 30 procent víc. Podobně vzrostl i počet českých uživatelů internetu - z 4,8 milionu lidí v roce 2008 na letošních 7,1 milionu (81 procent populace). Údaje představil Český statistický úřad.  Nejlépe je na tom Praha, kde je připojeno k internetu 83 procent domácností, nejméně připojených je naopak v Olomouckém, Libereckém a Ústeckém kraji, kde je na síti 72 až 73 procent domácností. Pokud jde o počty domácností s internetem, jsme v EU až patnáctí. Na špici se nachází Lucembursko, Nizozemsko, Dánsko - v těchto státech je k síti připojeno přes 95 procent domácností.

„Oproti zbytku Evropy se u nás naopak ve větší míře k připojení k internetu využívá wi-fi. Přes pět milionů Čechů navíc už využívá internetové bankovnictví, což je rovněž nad evropským průměrem,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. Podle dalších údajů už má devadesát šest procent Čechů mobil. Téměř dvě třetiny z nich navíc používají chytré telefony. Ve využívání internetu v mobilu ale Češi v celounijním srovnání neobstojí. K síti se jich z telefonu připojuje asi 60 procent, ve Švédsku či Nizozemsku jsou to přitom čtyři pětiny populace. Za šest let nicméně počet uživatelů internetu v telefonu v Česku vzrostl z 13 na 58 procent. Pravděpodobným důvodem, proč Češi internet v mobilu tolik nepoužívají, jsou tuzemské ceny dat, které v rámci Evropy patří dlouhodobě k nejvyšším.

Hirstův novorozenec způsobil pozdvižení v Kataru

Damien Hirst • Autor: Artobserver
Damien Hirst • Autor: Artobserver

Že dílo Damiena Hirsta působí kontroverzní reakce, je zvykem. Tentokrát k jedné takové došlo v Kataru, kde návštěvníky a pacienty zbrusu nového zdravotního centra pro ženy s dětmi vítá cyklus patnácti soch zobrazujících vývoj plodu v děloze od početí po narození.

Poprvé byly odhaleny již v roce 2013, ovšem po pobouřených reakcích veřejnosti byly ukryty až do dnešních dnů. Oficiálním důvodem tehdy bylo, že by je mohly poškodit stavební práce. S bouřlivou odezvou prý tehdy Hirst počítal: „Technicky vzato jde o první sochu nahého člověka na Středním východě,“ uvedl v rozhovoru. Cyklus totiž kulminuje čtrnáctimetrovým zobrazením novorozence.

„Nečekáme, že se to bude každému líbit. Nečekáme, že tomu bude každý rozumět. Právě proto tam jsou, aby nastartovaly tento typ debaty a myšlení,“ hovoří o sochách Layla Ibrahim Bacha, umělecká kurátorka z vládou podporované Qatar Foundation, která tato díla vlastní. Hirstovy plastiky totiž zdaleka nejsou jedinými uměleckými díly, jež zdobí luxusní zdravotní středisko Sidra v hlavním městě Dauhá. Nachází se tu dalších 65 prací, mimo jiné i od Hirstovy generační souputnice Tracey Emin.

„Žádné z těch děl nemá být dekorativní. Všechny mají buď dávat podnět k debatě, nebo působit na pacienty zklidňujícím dojmem,“ dodává Bacha. „Věříme, že to vše dobře reflektuje ducha Sidry, která má na srdci zdravotní péči o ženu a dítě.“  Centrum Sidra je v provozu od ledna a minulý měsíc zde proběhla historicky první operace oddělení siamských dvojčat v Kataru.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].