Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Informační servis, Politika

Informační servis

5 zpráv, které byste neměli minout

Nechal novináře Kuciaka zabít mocný podnikatel Kočner?

Peter Bárdy v redakci Aktuality.sk, kde pracoval Ján Kuciak. • Autor: Milan Jaroš
Peter Bárdy v redakci Aktuality.sk, kde pracoval Ján Kuciak. • Autor: Milan Jaroš

Jeden ze čtyř lidí, které policie zadržela v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka, výměnou za nižší trest začal vypovídat. Podle Denníku N to je Zoltán Andruskó, který převzal od další zadržené, podnikatelky Aleny Zsuzsové, peníze - a předal je Tomáši Szabó, který podle policie střílel, a Miroslavu Marečkovi, který ho na místo činu vezl. Nyní tak přišel list s informací, že jeden z obviněných (zřejmě tedy Andruskó) prozradil, že objednavatelem vraždy je podnikatel s politickými styky Marián Kočner.

Peter Bárdy, šéfredaktor serveru Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, mluví o šoku. „Očekával bych, že člověk jako Kočner využije jiné prostředky, aby novináři znemožnil jeho práci. Trestní oznámení a žaloby, že vytáhne největší špínu. Nemyslel jsem si, že zajde tak daleko, aby si objednal vraždu," říká. Zároveň upozorňuje, že pokud je teorie o Kočnerovi správná, nemusel ještě jednat sám. Kočner měl blízko k mnoha politikům včetně expremiéra Roberta Fica. „Každý den ho ve svých prohlášeních spojuje s opozičními politiky,“ říká Bárdy. „Přitom měli byty vedle sebe a Kočner se chlubil tím, že si s Ficem tyká.“ Slovenský list Sme pak přišel s tím, že tlumočnice Zsuzsová může uniknout trestu, pokud prozradí, kdo si čin objednal.

Česku hrozí výpadek sociálních dávek

Předseda sněmovního podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáš Kolačík (Piráti) podle serveru iHned.cz varoval, že Česku hrozí výpadek sociálních dávek. Na konci roku totiž vyprší smlouva stávajícímu dodavateli, firmě OKSystem, a ministerstvo práce zatím nezajistilo náhradní řešení. Podle Kolaříka mělo ministerstvo do konce září podepsat takzvanou opci na prodloužení smlouvy o dva roky. Resort to ale neudělal a zatím se k věci ani nevyjádřil.

Do úzkých se ministerstvo dostalo za předchozí ministryně Jaroslavy Němcové (ANO). Ta resort vedla v první Babišově vládě, členkou druhé se už nestala. Během svého krátkého působení nicméně stihla zastavit projekty, které vzešly z tendrů za ministryně Michaely Marksové (ČSSD) - a mezi nimi také ten, který se týká výplat sociálních dávek.

Ruští hackeři zaútočili na Organizaci pro zákaz chemických zbraní

Jeden z důkazů nalezených u ruských špionů
Jeden z důkazů nalezených u ruských špionů

Nizozemsko ve čtvrtek obvinilo Rusko z pokusu o hackerský útok na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPWC). Ministryně obrany Ank Bijleveld uvedla, že její země po rozkrytí operace vyhostila čtyři ruské agenty, a Moskvu vyzvala, aby své kybernetické operace zastavila. Nizozemsko akci rozkrylo ve spolupráci s Velkou Británií. Ruští agenti se podle ČT24 údajně snažili proniknout do bezdrátové sítě OPWC z auta zaparkovaného u sídla organizace. Vybavení nalezené ve voze bylo podle BBC používáno k zachycení přihlašovacích údajů.

Rusové měli diplomatické pasy a byl mezi nimi také odborník na informační technologie. Úřady Nizozemska se domnívají, že operaci řídila vojenská rozvědka GRU. OPWC analyzovala látku, která byla použita při otravě ruského agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v jihoanglickém Salisbury. Zároveň přišla zpráva, že v USA obvinili z hackerských útoků sedm ruských zpravodajců - někteří se měli rovněž podílet na útoku proti OPWC, další se pokusili vniknout do systému antidopingového úřadu, který shromažďuje data olympijských atletů.

Čech se ve Francii odvolal proti vězení za pašování migrantů

Český řidič Jiří Sagan, odsouzený ve Francii k 18 měsícům vězení za pašování migrantů, podal ve středu večer proti rozsudku odvolání. Europoslanec Tomáš Zdechovský citovaný serverem idnes.cz uvedl, že francouzská justice nemá proti řidiči důkazy, a kvůli případu apeloval na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Soud Sagana potrestal poté, co se v jeho kamiónu po cestě z francouzského přístavu Calais do Anglie našlo patnáct Iráčanů. Muž tvrdí, že o lidech v chladicím boxu nevěděl.

Podle Zdechovského soud nevzal v úvahu ani záznamy o kontrolách, poškozený zámek a svědectví migrantů, že do kamionu vnikli bez vědomí řidiče. Europoslanec upozorňuje, že dosud se podobné případy řešily jen pokutou. Zároveň má za to, že francouzská justice vychází „z řady domněnek a předsudků vyplývajících z toho, že řidič je občanem východních států“.  Ministr spravedlnosti Jan Knežínek doporučil Saganovi, aby podal odvolání a využil všech opravných prostředků dle francouzského práva.

Osmdesátka nejbohatších Čechů je majetnější než loni  

Petr Kellner • Autor: Profimedia, iDNES.cz
Petr Kellner • Autor: Profimedia, iDNES.cz

Nejbohatším Čechem podle žebříčku, který ve čtvrtek zveřejnil Forbes, dál zůstává majitel investiční skupiny PPF Petr Kellner s majetkem kolem 310 miliard korun. Druhý zůstává premiér a předseda ANO Andrej Babiš, jeho jmění se nicméně ve srovnání s loňskem snížilo o 13 miliard, na 75 miliard korun. Na třetím místě je vlastník skupiny KKCG Karel Komárek, který přeskočil realitního magnáta Radovana Vítka.

Souhrnné jmění 80 nejbohatších Čechů letos dosáhlo 1,106 bilionu korun, což je víc než loni, kdy se tato suma poprvé dostala nad bilion korun. V žebříčku je oproti loňsku jedenáct nováčků. Nejmladším miliardářem se stal šestadvacetiletý Michal Strnad, který na začátku roku oficiálně převzal od svého otce Jaroslava zbrojařské impérium Czechoslovak Group. Jeho majetek je odhadován na 6,7 miliardy korun.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].