Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Denní menu

Evropské téma nezávadných potravin pokračuje bitvou o kebab

Kebab • Autor: Alex Kehr (CC BY 2.0)
Kebab • Autor: Alex Kehr (CC BY 2.0)

Jak informuje agentura Bloomberg, Evropský parlament má ve středu na programu další ostře sledované hlasování na ostře sledované téma: kvalita a zdravotní nezávadnost potravin. Tentokrát je na tapetě oblíbený, byť mezi českými vlastenci zároveň kvůli svým islámským konotacím i trochu podezřelý kebab.

Přesněji řečeno, nejde přímo o kebab, ale o fosfáty přidávané do masa, z něhož se pak na stáncích opéká. Fosfátová aditiva zaručují, že maso vypadá šťavnatější, a producenti proto vylobbovali v Bruselu návrh Evropské komise, aby EU zákaz přidávání fosfátů do kebabu zrušila. Proti návrhu zároveň existuje silná opozice sdružená v parlamentních lavicích většinou od středu nalevo. Její stoupenci jsou toho názoru, že pojídání fosfátů představuje zdravotní risk - především co se týče kardiovaskulárních chorob.

Jak vypočítá Bloomberg, spor o kebaby se tak přidal k řadě předešlých evropských bitev o bezpečnost jídla, jako byl zákaz dovozu hovězího „vyrobeného“ s pomocí růstových hormonů, zákaz čištění mrtvé drůbeže chlórem či odmítavý postoj ke geneticky upraveným potravinám. Při tom všem se Evropa snažila prosazovat zásadu „radši nepovolit, než později litovat“ - což v minulosti vedlo jak k hořkým roztržkám mezi EU a obchodními partnery (třeba s Američany kvůli růstovým hormonům a genetice), tak k hádkám mezi jednotlivými členy Unie.

Proti návrhu komise povolit fosfáty v kebabu se už postavil výbor Evropského parlamentu pro životní prostředí se stanoviskem, že jakákoli eventuální změna v současném zákazu by měla přijít až poté, co se k věci kompetentním způsobem vyjádří Evropská agentura pro bezpečnost potravin. Aby evropský zákaz platil dál, musí se za stanovisko výboru postavit nejméně 376 z celkem 751 poslanců parlamentu.

Jak přitom připomíná na závěr své zprávy Bloomberg, výjimky v odmítání jídla s fosfáty Evropa zná už dnes: mohou se s nimi připravovat jisté druhy párků, maso pro burgery a speciální, šedou solí solená finská vánoční šunka.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].