Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentář

Prezident má šanci posunout Česko blíže legalizaci konopí. Zatím ji nevyužil

Neudělením milosti pětici pěstitelů nechává Petr Pavel spát debatu o důležitých reformách zdejší drogové politiky

 

Petr Pavel • Autor: Milan Jaroš
Petr Pavel • Autor: Milan Jaroš

Zdejší ústava nedává hlavě státu příliš oficiálních možností, jak rozpohybovat zaseklou debatu a změnit stav věcí, nicméně bezmocný prezident tak úplně není. Možnosti akce si v úvodu letošního roku vyzkoušel i současný držitel hradních klíčů Petr Pavel. Poprvé v novoročním projevu u otázky přijetí společné evropské měny, když politikům v podhradí vzkázal, že je načase, „abychom po letech začali dělat konkrétní kroky, které nás k naplnění tohoto závazku dovedou“. Podruhé pak, když inicioval schůzku mezi koalicí a hnutím ANO k nalezení společných jmenovatelů důchodové reformy.

V obou případech jde o často skloňovaný neformální vliv. Jednou Pavel téma nastolil, podruhé se ujal role moderátora. Ano, o euru se v lednu vedla debata na úrovni vládních politiků, a ano, vrcholní představitelé ODS včetně premiéra či ministra financí se k ní museli vyjádřit, což by v případě, že by apel zazněl od kohokoli jiného, bylo těžko představitelné.

Reálný posun ke společné evropské měně zatím samozřejmě nenastal a v případě reformy penzí pak po prezidentem svolané schůzce a na ní vyjádřené dohodě ANO ve strachu ze zloby svých voličů svůj souhlas popřelo. Ani v jednom případě prezident víc nesvede - ale je možné, že jeho snaha přinese ovoce do budoucna.

A tím se dostáváme k další možnosti „rozhýbání“, nad kterou si prezidentská kancelář lámala od konce ledna, a u níž navíc disponuje reálnými pravomocemi. Jak informoval server Novinky.cz, Pavel se po dlouhém rozmýšlení rozhodl nevyhovět žádostem aktivisty Dušana Dvořáka o milost pro pětici starších pěstitelů konopí, kteří si tu odpykávají tresty v rozmezí od 5 do 8,5 roku vězení za vypěstování několika kusů rostliny k domácké výrobě mastí a léčiv pro vlastní potřebu.

Jde bezesporu o legitimní rozhodnutí. Pavel již v předvolební kampani hovořil, že milostmi bude šetřit, což zatím plní: doposud neudělil ani jednu. Posuzované případy navíc nebyly v rozporu s běžným přístupem k věci ze strany zdejší justice, jakkoli nám může přijít bláznivý a nespravedlivý. Ve hře je však daleko víc než „pouze“ osud pětice pěstitelů (jednomu je 71, druhému dokonce 73 let).

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 29 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].