Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dokument

Beckham skóroval přesně tak, jak měl

Série Netflixu ukazuje hráče, který předběhl dobu a teď zpeněžuje rodinný klan

Dokument je zejména pečlivě kontrolovaným potvrzením tří pilířů Beckhamovy značky: oddaný manžel, otec a fajn chlápek • Autor: Profimedia
Dokument je zejména pečlivě kontrolovaným potvrzením tří pilířů Beckhamovy značky: oddaný manžel, otec a fajn chlápek • Autor: Profimedia

Pokud na začátku devadesátých let mohl každý být díky stejnojmennému filmu – obrazně řečeno – s Madonnou v posteli, letos mohl pobýt podstatně cudněji s Davidem Beckhamem v kuchyni. Právě v téhle části domu tráví bývalý hvězdný fotbalista nejvíce času v novém čtyřdílném dokumentu Netflixu Beckham. Madonna sice nepatří do okruhu početných Beckhamových přátel ze showbyznysu, jedno je však spojuje. Oba jsou supertěžkými vahami v sebepropagaci a přizpůsobování vlastní značky okolnostem a poptávce.

Film rekapitulující Beckhamovu fotbalovou kariéru od dětství po dnešek a vztah s Victorií „Posh Spice“ je přírůstkem do úspěšného trendu sportovních dokumentů Netflixu, které patří k tomu lepšímu z produkce této streamovací stanice. Ale stejně tak slouží svým protagonistům: je zásadní pro zviditelnění nové verze značky Beckham, která už zahrnuje celý rodinný klan.

Režisér Fisher Stevens získal exkluzivní přístup do domácnosti celebrit. „Zaplatil“ za to třeba tím, že nepadne ani zmínka o Beckhamově roli ambasadora mistrovství světa ve fotbale v Kataru, proti němuž se vzedmul odpor kvůli porušování lidských práv a diskriminaci sexuálních menšin. Bývalý kapitán anglického národního týmu za propagaci údajně dostal 45 milionů dolarů. Nebo o jeho arogantních e-mailech, když neobdržel titul od královny, protože měl pocit, že je na něm řada.

Šalamounsky vykličkuje i z údajné milostné aféry – mohou za to paparazzi, kteří nenechali manžele na pokoji. Stevens nijak kriticky nezkoumá, že Beckham šel bulváru promyšleně a systematicky naproti. Přesto se mu podařilo mezi známými fakty i mytologií ukázat něco nečekaného: Poodkrýt Beckhamovu povahu. Poodhalit, jak velký hráč byl a je i mimo hřiště. A jak téhle schopnosti dokázal využít, když předběhl svou dobu a jako první pochopil potenciál propojení fotbalu a byznysu v jedné osobnosti.

Prostě si padli do oka

Dokument, za nímž stojí produkční společnost Beckhamových, se pozváním diváků do kuchyně snaží navodit dojem otevřenosti. Je však zejména pečlivě kontrolovaným potvrzením tří pilířů Beckhamovy značky: oddaný manžel, otec a fajn chlápek. Pozornost dělí mezi jeho sportovní dráhu, vztah a později rodinu – s Victorií mají tři v podstatě dospělé syny a dceru. Sportovní dokument míří zároveň na fanoušky i na ty, které fotbal nikdy nezajímal, ale o jejichž pozornost nechtějí Beckhamovi přijít.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 32 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].