Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Stále nejasný smysl útoku

Proč Hamás zabíjel

Islamistické hnutí se vrací ke kořenům. Experti si kladou otázku, zda došlo k další vnitřní proměně, nebo zda organizace dokázala několik let systematicky klamat tělem o svém zmírnění

Autor: Leon Neal
Autor: Leon Neal

Co přesně chtěl Hamás dosáhnout svým útokem proti Izraeli, zůstává i dva týdny po masakru na jihu země záhadou. Stále častěji se nicméně ozývají hlasy, podle nichž vlastně dlouho připravovaná operace nešla úplně podle plánu. Bojovníci měli u sebe značné zásoby potravin, nápojů, baterií, munice a dalšího vybavení, jež naznačují, že nepočítali s rychlým návratem na území Gazy. Existují i další náznaky, že Hamás hodlal vést systematické boje přímo na izraelském území a že doufal, že se na jeho části udrží delší dobu. Ve skutečnosti boje v oblasti mimo Pásmo Gazy skončily během 48 hodin.

Izraelský prezident Jicchak Herzog tak v rozhovoru pro americkou televizní stanici CNN odkazoval k manuálu, který v jednom z vypálených izraelských sídel zanechali bojovníci Hamásu. Podle něj se jednalo o přesný návod, jak mají teroristé postupovat, jak zabíjet a jak zacházet se zajatými civilisty. K manuálu se dostal také reportér časopisu The Atlantic Graeme Wood, který právě na přístupu k rukojmím ukazuje, že se islamistická skupina chystala vést dlouhodobější konfrontaci na izraelském území. 

Rukojmí totiž podle zmíněného materiálu neměli být původně převezeni do Gazy, kde jsou nyní zadržováni. Naopak měli podle pokynů sloužit jako živé štíty bojovníků během jejich střetů s izraelskou armádou. Arabsky psaný manuál radí, aby byli zajatí Izraelci shromážděni a roztříděni na muže, ženy a děti. Ti, kteří by kladli odpor nebo se jevili jako problémoví, měli být okamžitě zabiti. Zbytek měl být spoután a zaslepen páskou přes oči. Bojovníci Hamásu s nimi pak měli začít komunikovat smířlivým tónem, aby je uklidnili. „Použijte je jako štíty,“ cituje Graeme Wood manuál. „K vynucení spolupráce použijte elektrošoky.“

Lhář

Popsaný vhled do mysli útočníků Hamásu je samozřejmě jenom střípek. Skeptici mohou navíc namítnout, že se může jednat o součást informační války, která je zjevně zcela zásadní součástí právě probíhajícího konfliktu na Blízkém východě. Materiál politikům a novinářům postoupila izraelská armáda, reportér si jeho autenticitu nechal potvrdit od jednoho z izraelských velitelů, i ten chtěl ale zůstat v anonymitě. A Hamás se k materiálům nehlásí.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].