Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Když se naštvou mladí

Polsko nám nejnověji připomnělo, co se stane, když nastupujícím generacím dojde trpělivost

Předvolební opoziční Pochod milionu srdcí ve Varšavě • Autor: REUTERS
Předvolební opoziční Pochod milionu srdcí ve Varšavě • Autor: REUTERS
0:00
Přehrávač
Poslechnout článek

Dlouhá léta platila jedna politická konstanta: staří chodí volit a mladým pak určují, jak mají žít. Je to trochu zkratka, ale politické strany své programy a kampaně zaměřovaly především na seniory, protože to byla dlouhodobě nejstabilnější voličská základna. Také se snáze přesvědčovala, protože její velká část (rozhodně ne všichni) slyší na snáze splnitelné sliby – vyšší penze a udržování světa v podobě, kdy byli tito lidé mladší. Akcent „zastavíme čas“ je společný pro hnutí ANO v Česku, Právo a spravedlnost v Polsku, Smer na Slovensku, Fidesz v Maďarsku. A nejen pro tyto strany. Časy se ale mění a Polsko nám nyní připomnělo, co se stane, když mladým dojde trpělivost.

Právo a spravedlnost sice uspělo ve volbách, ale opoziční strany mají v součtu větší podporu. A rozhodli to mladí lidé. Zatímco v roce 2019 přišlo k volbám 46,4 procenta lidí ve věku od 18 do 29 let, letos to bylo nebývalých 68,8 procenta. Zpravodajský web Euronews navíc uvádí: „V roce 2019 se PiS umístila na prvním místě mezi voliči ve věku 18–29 let s 26,3procentním podílem hlasů. Minulou neděli skončila vládnoucí strana posledních osmi let na posledním místě s pouhými 14,9 procenta.“

Není divu, stávající vláda stále častěji vstupovala do soukromí lidí. Mimo jiné praktickým znemožněním interrupcí, což vyvolalo obří protesty a obrátilo pozornost mladších generací k politice. Vyzkoušeli si sami na sobě známé pořekadlo: když se nezajímáš o politiku, začne se politika zajímat o tebe.

Podobné vzepětí mladších voličů se ale neodehrálo jen v Polsku. I v Česku dlouho platilo, že volby rozhodují senioři, nicméně v posledních parlamentních a prezidentských volbách došlo k aktivizaci mladých lidí, kteří měli dost Andreje Babiše a ten tak odešel poražen. Silný hlas lidí do třiceti let zazněl i na Slovensku, kde se na druhém místě za Smerem ocitlo Progresivní Slovensko. Sice to nestačilo na vznik nepopulistické vlády, nicméně pokud se neodehraje něco nečekaného, dá se předpokládat, že v čase příštích voleb bude odpor mladých lidí ještě silnější. Už první povolební výroky Roberta Fica a jeho druhů ukazují, že otevření lidé budou terčem jejich nenávisti. A čím víc bude vláda tlačit na pilu, tím pravděpodobněji se i na Slovensku může odehrát polský scénář.

Je skvělé, že se mladí hlásí o slovo. Ještě lepší by bylo, kdyby se podařil najít způsob, jak nespadnout do setrvalého generačního střetu. Příkop mezi seniory a juniory je cíleně prohlubován populisty, stejně jako to činí při rozdělování měst a vesnic. Potřebují lidi vystrašit, aby se nemuseli starat o skutečné problémy.

Jako příslib budoucích změn lze vnímat i to, že PiS, ANO, Fidesz či Smer nevolí všichni lidé nad šedesát let. Svět je naštěstí pestřejší. A pro lepší porozumění je vždy nutné věnovat pozornost tomu, čeho se ti druzí bojí. Když se jejich strach vezme vážně, možná se i podaří najít společné řešení, jak ho odbourat.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři,

inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].