Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Hlavní chod

Hollywoodská vajíčková

Jaké redukční diety byly v Československu hitem

Vzor a ideál. I za železnou oponou. (Twiggy) • Autor: Popperfoto via Getty Images
Vzor a ideál. I za železnou oponou. (Twiggy) • Autor: Popperfoto via Getty Images

Řadu let jsem byl zvyklý, že vždy v prosinci novináři chtěli vědět, jaké pokrmy zdobívaly v tento čas slavnostní tabuli, a v lednu je zase zajímalo, jak se v minulosti lidé snažili zbavit nadbytečných kilogramů.

Změna přišla až za covidové epidemie, kdy bylo nutné se různě omezovat, takže nemalá část lidí si nemínila svůj osud ještě více ztrpčovat nějakými dietami. Nemůžu říct, že by mi to příliš vadilo. Stejně jsem si vzhledem ke svým proporcím připadal při popisování redukčních jídelníčků poněkud nepatřičně a zařekl jsem se, že o obezitě a způsobech boje proti ní budu už raději mlčet. No – také jsem se dušoval, že se budu při nákupech potravin na prosincové oslavy držet přinejmenším co do kvantity zpátky, a na Nový rok jsem musel řešit prasklý zip na kalhotách.

I to se stalo podnětem k tomu, abych se aspoň krátce vrátil k dějinám boje s nadváhou a obezitou. Zaměřím se však jen na období od konce druhé světové války do roku 1970 a pouze na ty postupy „boje“, které pronikly i do naší české kotlinky.

Obezita na stole

Druhá světová válka a období poválečného přídělového systému dočasně odsunuly problém nadváhy a obezity na samý okraj zájmu. Trápil se jím jen zlomek obyvatelstva Československa, i když v tomto zlomku nechyběla ani manželka premiéra a později prezidenta Klementa Gottwalda. (Nutno ovšem poznamenat, že v tomto případě klíčovou roli hrály endokrinologické faktory.)

Situace se však rychle a pronikavě začala měnit ve druhé polovině padesátých let,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].