0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda6. 5. 20233 minuty

Proč se Šaroch odvolal

yayaya • Autor: Profimedia

Státní zástupce Jaroslav Šaroch dodržel slovo. Minulý týden poslal na pražský vrchní soud odvolání proti rozsudku, který v lednu zprostil Andreje Babiše a Janu Nagyovou viny v případu možného dotačního podvodu na farmě Čapí hnízdo. Žalobce Šaroch nesouhlasí s názorem nižšího soudu postaveným na výpovědi svědka Jana Bareše. Babiš Barešovi údajně ještě před vyvedením farmy z Agrofertu sdělil, že chce podnik osamostatnit kvůli tomu, že jeho děti a manželka chtějí převzít přestavbu a provoz farmy jako svůj projekt, na němž se naučí podnikat. To podle soudce dokazuje, že vyvedení farmy z Agrofertu nebylo vedeno úmyslem získat dotaci, kterou by mocný holding Agrofert nikdy nedostal, ale rodinnou záležitostí.

Podle Šarocha toto tvrzení nedokládá ani fakt chronologických kroků uvedeného procesu, ani naprosto zřejmá skutečnost, že děti ani manželka nesehrály při rekonstrukci farmy jako manažeři žádnou roli a syn Andrej ani nevěděl, že je majitelem akcií. Nikdo z rodinných majitelů akcií se nikdy neúčastnil valné hromady Čapího hnízda, kde se o podnikání farmy rozhodovalo. Vše vždy rozhodoval Andrej Babiš a v okamžiku, kdy byla rekonstrukce ukončena, se Babišovy děti a manželka majetku vzdaly, a ten byl převeden zpět do Agrofertu. Prakticky pár týdnů poté, co návrat umožnily evropské podmínky, podle nichž musel být podnik s nárokem na dotaci minimálně pět let samostatný.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Forma akciové společnosti podle Šarocha neměla logiku pro podnikání dětí a manželky – akcie byly vypsány na majitele, tedy byly pro veřejnost anonymní a nedávaly Babišově rodině přímou možnost se veřejně prezentovat jako vlastníci. A oni se navíc veřejně za celých pět let jako vlastníci, učící se podnikání, ani jednou neprezentovali.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc