0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda8. 4. 20234 minuty

Ukrajina, Evropská unie a luxus času 

Přistupování se zbrzdilo. (Volodymyr Zelenskyj, Ursula von der Leyen a Charles Michel po společné tiskové konferenci v Bruselu, únor 2023) • Autor: NurPhoto

Už to bude pomalu rok od chvíle, kdy Ukrajina získala od Evropské unie oficiálně status kandidátské země. Loni se vše odehrálo rychle. Už čtyři dny po začátku ruské invaze podal prezident Volodymyr Zelenskyj přihlášku do EU. Osmého března členské státy zaúkolovaly Evropskou komisi, ať se přihláškou zabývá, a v dubnu dostala Ukrajina dotazník na soulad svého práva s unijním. V květnu na něj odpověděla a v červnu, konkrétně 23. června 2022, summit EU udělil zemi status kandidáta. To, co se v případě Česka nebo Polska rozložilo do mnoha let, trvalo u Ukrajiny týdny, maximálně měsíce.

Teď ale jako bychom se vrátili zase do horizontu let. Od loňského června se na cestě Ukrajiny do EU nic moc nestalo. Švédský diplomat, jehož země Unii nyní předsedá, na dotaz Respektu minulý týden ujišťoval, že nic podstatného se ani dít nebude. První politická debata k otázkám ukrajinského vstupu se plánuje až na podzim.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Na první pohled je to normální. Na Ukrajině je válka, zemi se musí pomoci na bojišti, kdo by teď řešil vstup do EU? Jenže obě věci mohou probíhat paralelně. Úředníci v Evropské komisi, kteří mají téma na starosti, opakovaně říkají, že ukrajinský stát funguje úctyhodně dobře navzdory válce. Poslanci schvalují zákony a vláda pracuje. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc