0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura11. 3. 20233 minuty

Seriál týdne

„Joe Pera je záhadná postava. Skoro nic se o něm neví. Jediné, co se ví, je, že se narodil v Buffalu ve státě New York.“ Životopis komika Joa Pery ve filmové databázi IMDb.com patří k nejstručnějším a nejpoetičtějším. Je přesně takový, jak by se dalo čekat u autora podepsaného pod sérií Joe Pera si chce povídat, jejímž domovem byl v letech 2018–2021 kanál Adult Swim. V Česku jsou nyní všechny tři sezony k vidění na HBO Max.

Joe Pera si chce povídat je stejně jako Perův druh humoru unikát, jehož objevení je vstupem do uklidňujícího, zpomaleného světa, diametrálně odlišného od většiny televizní produkce. Pera svou personou a meditativně-filozoficko-neironicky upřímným tónem prošlapával cestu takovým ceněným show jako Jak na… s Johnem Wilsonem nebo Zkouška.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Desetiminutové epizody se točí kolem učitele zpěvu na základní škole v americkém maloměstě. Tichého, stydlivého, extrémně slušného muže, který žije sám. Je mu kolem třicítky, ale držením těla, zálibou ve svetrech a rozvážnou mluvou připomíná hodného dědu. S pohledem upřeným do kamery vysvětluje každodenní detaily, obyčejné věci a svoje rituály. V prvním díle se například seznámí s kameny Michiganu, jindy kupuje židli, pěstuje fazole, sleduje internet nebo popisuje zimní sporty. Druhá a třetí sezona jsou víc vyprávěcí a do popředí se dostávají další postavy jako nejlepší přátelé či jeho dívka.

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc