Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Rozhovor: Nový Respekt

Ničit všechno a všechny

S Vladimírem Špidlou o politické kariéře Miloše Zemana, jejím konci a o tom, proč je to dobře

Autor: Matěj Stránský
Autor: Matěj Stránský

Jste znám jako rozhodný kritik Miloše Zemana. Je něco, čím vás za deset prezidentských let příjemně překvapil?

Jsem kritik, protože jeho prezidentskou funkci nepovažuji za příliš úspěšnou. Byla to určitě jeho méně úspěšná část kariéry. Pozitivně mě překvapil jen tím, jak se na konci prezidentského mandátu pevně a jednoznačně postavil za napadenou Ukrajinu, i když předtím byl podporovatelem Ruska a jeho prezidenta.

Dá se namítnout, jestli už mu v té chvíli zbývalo něco jiného?

Ano, to se samozřejmě dá namítnout, to můžete vždycky složitě bádat, jaké byly motivy, ale tak jak já ho znám, tak si myslím, že byly takové, jaké říkal. Tedy že napadením Ukrajiny je ohrožena i bezpečnost Česka a je potřeba solidarizovat s napadeným státem.

A kromě tohoto, dejme tomu pozdního prozření není tedy nic, co byste z jeho prezidentské dekády označil za pozitivní? Nějaká část, která třeba tomu úřadu prospěla nebo prospěla Česku?

Nic výrazného si nejsem schopen vybavit. Možná byly nějaké dílčí úspěchy v ekonomické diplomacii, o kterých nevíme, ale myslím, že toho opravdu moc nebylo. Byl to prostě prezident s nevelkými výsledky.

Co pro vás osobně znamená, že Miloš Zeman odchází. Máte v tom nějaké emoce? Přece jenom vás Miloš Zeman označil za neúspěšného snad ve všech postech, které jste od jeho odchodu z čela ČSSD zastával, jeho vliv ve straně po jeho odchodu na Vysočinu vám škodil…

Nemám v tom žádné emoce. Emočně to pro mě opravdu neznamená nic a v zásadě nikdy neznamenalo. Protože politika je určitý způsob činnosti, kde si příliš mnoho niterných emocí nemůžete dovolit, tak jsem si je ani nedovoloval.

A dovoloval si je podle vás Miloš Zeman?

Miloš Zeman byl v některých momentech opravdu vášnivý, zejména bych řekl v nepřátelství vůči určitým lidem. Ale on byl vždy v tomhle směru mnohem citlivější a emotivnější politik než já.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].