0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Agenda4. 3. 20233 minuty

Velké britské zklidnění

Nejmocnější žena Evropy a „milý Rishi“. (Tisková konference, Windsor, 27. února) • Autor: Profimedia

Je to už dlouho, kdy si Velká Británie naposledy s lehkou přirozeností notovala „s Bruselem“, ale na společné tiskové konferenci předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen s britským premiérem Rishim Sunakem panovala minulý týden nefalšovaně prosluněná nálada. Nejmocnější žena kontinentu dokonce britského premiéra častovala mazlivým „milý Rishi“. Oba politici se tetelili blahem nad dohodou o Severním Irsku, jehož status po odchodu Británie z EU hrotil vztahy do té míry, že se komentátoři obávali obchodní války. Teď to vypadá, že se Británii a EU podařilo dohodnout, jak to zařídit, aby Severní Irsko zůstalo pod správou Londýna, a dodržovalo přitom ekonomický režim řízený z Bruselu. Což je nemožná situace, pokud se obě strany skutečně dohodnout nechtějí a zároveň k sobě necítí přirozenou důvěru.

Podstatou opatření je jakési řízené dvojvládí. V principu to má vypadat tak, že zboží, které míří z Británie do Severního Irska a v Severním Irsku také zůstane, projde na celnicích „zeleným pruhem“, tedy bez formalit. Jedná se především o potraviny, léky a další záležitosti denní potřeby. Naopak to, co bude ze Severního Irska pokračovat dále do Evropy, tedy vlastně do Irské republiky, bude procházet formalitami obtěžkanými „červeným pruhem“.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

I laikovi je jasné, že takové nastavení vyžaduje, že se na sebe obě strany zásadním způsobem mohou spolehnout. Dohoda sice obsahuje tučné pokuty pro ty, kteří by se pokoušeli podvádět, ale prostor pro nekalé hry je samozřejmě velký. A právě schopnost si znovu věřit je tou zásadní změnou. Souvisí to samozřejmě s nástupem nového britského premiéra Sunaka. Ten je sice dlouhodobě stoupencem brexitu, nicméně nikdy nepatřil k emotivnímu ideologickému křídlu. 

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc