Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Svět

Volodymyr Zelensky a Recep Tayyip Erdogan  • Autor: Profimedia
Volodymyr Zelensky a Recep Tayyip Erdogan • Autor: Profimedia

ERDOĞANOVA NABÍDKA

Turecký prezident Erdoğan navštívil Kyjev a dohodl se se svým protějškem Zelenským na dalších dodávkách tureckých dronů Ukrajině. Ty jsou jedny z nejsofistikovanějších tureckých zbraní a Ukrajina je již loni na podzim použila v ostrém boji s proruskými separatisty. Oba prezidenti také oznámili, že Turecko začne část dronů vyrábět v továrně na Ukrajině, kde budou rovněž trénováni ukrajinští piloti dronů. Erdoğan během návštěvy uvedl, že respektuje teritoriální celistvost Ukrajiny včetně Krymu, nabídl se i jako možný prostředník k mírovým vyjednáváním mezi Ukrajinou a Ruskem. Turecko je členem NATO, zároveň ale udržuje dobré vztahy s Ruskem.

HLASOVACÍ OMYL

Vládnoucí španělští socialisté protlačili parlamentem reformy týkající se trhu práce, na jejichž schválení jsou navázány miliardy eur z unijního plánu obnovy. Zákon prošel nejtěsnějším možným způsobem 175 : 174 hlasů poté, co se opoziční poslanec údajně při hlasování spletl a nemohl už svůj hlas změnit. Reformní balík vyjednávala komunistická místopředsedkyně vlády Yolanda Díaz (Podemos) se zástupci byznysu a odbory.

ECB DÁL DRŽÍ

Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání na jednání z minulého týdne nezvedla úrokové sazby a zůstává tak jednou z posledních významných bank, která se zvyšováním vyčkává. Šéfka ECB Christine Lagarde nicméně odmítla vyloučit, že letos ke zvyšování dojde – což je interpretováno jako poměrně razantní obrat v politice banky. V reakci na to došlo…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].