Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Babišovo vychýlení

Kandidát na prezidenta vyslechne rozsudek v obžalobě za podvod. Jaký vliv to může mít na blížící se volbu?

„Všichni kradou.“ (Andrej Babiš během své prezidentské kampaně) • Autor: Milan Bureš
„Všichni kradou.“ (Andrej Babiš během své prezidentské kampaně) • Autor: Milan Bureš

Tento týden čeká Andreje Babiše další kolo procesu, v němž je obžalován z podílu na padesátimilionovém dotačním podvodu při budování své luxusní farmy Čapí hnízdo. Česko se tak poprvé ocitá v situaci, kdy je člověk obžalovaný ze závažného zločinu oficiálním kandidátem na prezidentský post a zároveň jedním z favoritů volebního klání. Společenskou závažnost zvyšuje fakt, že soud vynese rozsudek ještě před prvním kolem prezidentských voleb. Možnosti jsou jen dvě: buď bude Babiš osvobozen, nebo – nepravomocně, protože se určitě odvolá – odsouzen. (Teoreticky může přijít další odročení, ale to soudce Jan Šott zatím vylučuje.) Oba verdikty, nevinen i vinen, se po vynesení stanou součástí předvolebního boje a otázka je, jakou mají sílu zamíchat ve finiši volebními preferencemi. Nad tím pak stojí ještě zdánlivě akademický problém, co Česku a jeho politické kultuře přináší skutečnost, že na post hlavy státu a vrchního velitele armády kandiduje obžalovaná osoba.

Nikdy s dětmi o ničem

Soud zahájil jednání v září, proběhla už tři kola, prosincové by mělo podle odhadů soudce Šotta přinést verdikt, pouze pro případ nějaké komplikace si zamluvil soudní síň na dva lednové dny. Okolnosti případu jsou známé, věc se nicméně táhne už tak dlouho, že je lepší si je krátce připomenout.

Podstata obžaloby Andreje Babiše spočívá v tom, že spolu s tehdejší zaměstnankyní jeho Agrofertu Janou Nagyovou v roce 2008 vědomě vyvedli společnost Farma Čapí hnízdo z holdingu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 56 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].