Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jedno slovo

Písničkářka Katarzia má dar přesně vystihnout témata, která zrovna visí ve vzduchu

Žádné jinotaje, metafory nebo slovní hříčky.
Katarzia jde vždy bez oklik k věci. • Autor: Matěj Stránský
Žádné jinotaje, metafory nebo slovní hříčky. Katarzia jde vždy bez oklik k věci. • Autor: Matěj Stránský

Není snadné ji zařadit v rámci toho, co je na české scéně běžné, ale vždy je velmi snadné porozumět tomu, co sděluje. Katarzia je unikátní tvůrkyně. Žádné její album nepřináší stejný sound, a dokonce ani stejný žánr jako to předchozí, zároveň si posluchač může být jistý, že pokaždé něco trefně pojmenuje. Zpívala o sobě, že je Rozprávkár, ale vlastně je kronikářka s výjimečným pozorovacím talentem.

Už od chvíle, kdy se v roce 2013 objevil její rap-folkový debut Generácia Y, těžko hledat někoho jiného, kdo by v písních tak přesně popsal zkušenosti mladé ženy v desátých letech. Zachytila, jak technologie a sociální sítě proměňují mezilidskou komunikaci a intimitu. Popsala rozpadající se milostné vztahy i jejich nezávaznost a neukotvenost. Vymezovala se vůči sexistickému jednání, věnovala se přijetí samoty i spokojenosti v tom být single. Pokaždé když do života mladých dospělých vstoupil nový fenomén, nebo se jejich životní styl začal proměňovat a přinášel nečekané nejistoty, byla to Katarzia, která si všimla, co zrovna visí ve vzduchu, a uměla o tom napsat píseň.

Výjimkou není ani nové album n5, které vznikalo během pandemických měsíců, a namísto zážitků a prožitků, na něž bylo uplynulé období chudé, přináší ponor do emocí, které mohly na člověka během izolace doléhat. I skladby se tu jmenují úsporně jednoslovně: blizkosť, smútok, pravdu, ticho. „Možná to je depresivní album, ale copak dnes nejsme depresivní všichni?“ ptá se řečnicky Katarzia (vlastním…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].