Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kontext

Tajemství života s džunglí

Jair Bolsonaro prohrál brazilské volby. Vyhrál amazonský prales?

Řád proti chaosu. (Brazílie, stát Amazonas,
17. září 2022) • Autor: ČTK / AP / Edmar Barros
Řád proti chaosu. (Brazílie, stát Amazonas, 17. září 2022) • Autor: ČTK / AP / Edmar Barros

Tradiční postup je následující. Nejdříve je potřeba získat pozemek – nakoupit, často ale ukrást či prostě obsadit území nikoho. Potom je zapotřebí vykácet prales a dřevo prodat. Následně je dobré na mýtinu vyhnat hovězí dobytek a několik následujících let se věnovat pastevectví. Poté už zbývá pouze vypasenou (a dobře pohnojenou) půdu prodat pěstitelům sóji. V tu chvíli má již odlesněný pozemek pětkrát až desetkrát vyšší cenu než ve chvíli, kdy se na ní kroutil, vzpínal a plazil původní pralesní porost.

Popsaný proces, samozřejmě v nejrůznějších variantách, je základním principem zkázy amazonského pralesa. Z pohledu běžných obyvatel oblasti je „ekonomicky rozvinutá“ džungle na první pohled hodnotnější než džungle ponechaná ladem. Existují seriózní výpočty, podle nichž by Brazílie, pokud by mýtit přestala, přišla v následujících třiceti letech jenom na příjmech z hovězího masa a sóji o téměř 300 miliard dolarů. To je 16 procent tamní ekonomiky.

Přesto se minulý týden stalo něco zásadního. V prezidentských volbách prohrál populistický nacionalista Jair Bolsonaro, tedy politik, který se s výše popsanou linkou myšlení naprosto ztotožňoval a podle toho také konal. Za čtyři roky jeho vlády kácení deštného pralesa prudce eskalovalo. Pro představu, vloni se v Brazílii podle vládní monitorovací instituce Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais vykácela plocha o něco větší, než je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].