Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Zaseknuto

Jednání o tom, kdo povede Prahu, mají za sebou první měsíc a jsou zablokovaná více než na začátku

Od komunálních voleb uplynul více než měsíc a ve většině velkých měst – včetně Brna nebo Ostravy – je jasné, kdo bude vládnout. Naopak Praha má k výsledku podle všeho stále velmi daleko a ani pátý týden jednání žádný průlom nepřinesl. Co naopak přinesl, jsou dvě představy o tom, jak má koalice vypadat. Jednu nabízí koalice Spolu, která trvá na vládním půdorysu, tedy na většině tvořené ještě Piráty a hnutím STAN. Piráti s výčtem souhlasí, ale chtějí do týmu přibrat ještě Prahu sobě – a to je na koalici Spolu moc.

„Jako tenisová výměna dvou Ivanů Lendlů, kteří to od základní čáry pinkají donekonečna tam a zpět,“ popisuje jednání z minulého pondělí mezi Spolu, Piráty a STAN člen týmu Starostů Jan Lacina. Spolu se Pirátů ptalo, zda jsou ochotni začít s jednáním o koalici s nimi a Starosty, a Piráti připomínali, že o týden dříve uzavřeli s Prahou sobě (PS) Alianci stability, v jejímž rámci chtějí nadále vyjednávat dohromady.

Souběžně se závazkem jednat společně Piráti a PS představili také návrh na složení rady. Podle něj by jako Aliance stability měli z jedenácti radních šest, Spolu by pak se Starosty měli pět radních včetně primátora, který „má ze zákona právo veta“ s tím, že v takové konstelaci by ani jedna strana nemohla protlačit cokoli, a vždy by tak byl nutný konsenzus. Svůj návrh na složení rady má také Spolu. ODS, KDU-ČSL a TOP 09 v něm pro sebe počítají se šesti mandáty včetně pozice primátora, Pirátům nabízejí v radě tři místa, Starostům dvě a PS…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].