Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Musí tě to pošimrat

Hudebník Mat213 přináší ničím nespoutanou představivost i poetiku generace Z

„Nejdřív jsem si začal kreslit, potom psát textíky a nakonec textíky převážily.“ • Autor: Milan Jaroš
„Nejdřív jsem si začal kreslit, potom psát textíky a nakonec textíky převážily.“ • Autor: Milan Jaroš

Když se zaposlouchá do jeho textů, vyvstane člověku před očima divoký rej obrazů a představ. Je to neuvěřitelná směs sugestivních výjevů. Lidé, kteří se vracejí z nákupu, tu na sebe berou vlastnosti hrdinů počítačových her, herní reálie se prolínají s odkazy na trubadúry středověku a obohacuje je mytologie starých pověstí českých. Čeština je nenásilně prosycená anglickými výrazy, které je rychlejší a pohodlnější vyslovit, než pro ně toporně hledat ekvivalenty v mateřštině. To celé pak obklopují a zastřešují pocity a zkušenosti zoomerů neboli příslušníků generace Z.

Čerstvé album R/Interstreamin’ hudebníka, který si říká Mat213, však není fascinující jen ve schopnosti ničím nespoutané imaginace, ale i v žánrové bezbřehosti. Někde v základu možná jde o jakýsi digifolk – písničkářství informačního věku, ovšem i to se postupně mění a nabaluje na sebe vlivy rapu, dream popu, hyperpopu, stopového množství středověké loutny i velkou nálož klubové a taneční hudby. Z hrstky alb, která zatím letos na tuzemské scéně vyšla, je R/Interstreamin’ s přehledem nejvýraznější. Sebevědomé a zároveň uhrančivé ve zcela nové poetice a výpovědi.

„Rád si hraju s atributy, které jsou příznačné pro generaci Z – s internetovou kulturou a hráčstvím. Je to generalizace, uvědomuji si to. Ale mám rád příběhy, které si o sobě jednotlivé generace vyprávějí – čím se definují a čím se od sebe odlišují. Baví mě to zasazovat do nových kontextů a kombinovat s historickými motivy,“ popisuje…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 43 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].