Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Na bombu by přišla ničivá odpověď

Putin opět vyhrožuje jadernými zbraněmi

Přehlídka jaderných zbraní v Moskvě, červen 2020 • Autor: Bloomberg via Getty Images
Přehlídka jaderných zbraní v Moskvě, červen 2020 • Autor: Bloomberg via Getty Images

Máme tady agresivní mocnost, která napadne sousední zemi, zabere kus jejího území, prohlásí jej za svůj majetek, a když se ji pak obránci snaží ze svého domova vyhnat, vyhrožuje, že na ochranu své krádeže použije jaderné zbraně – to je v kostce popsané poselství ruského diktátora Vladimira Putina k národu z minulého týdne, které přineslo nebezpečnou absurditu. Hrozba jaderné konfrontace byla až dosud chápána jako nástroj sloužící k odrazení možného útočníka od agrese proti státům, které je vlastní, a proti jejich spojencům. Putin teď pravidlo obrátil naruby a coby útočník hrozí jaderným zničením těm, kteří se chtějí jeho agresi bránit.

Nikdo neumí odhadnout, jestli by Putin skutečně sáhl po použití jaderných zbraní. I on samozřejmě ví, že by tím vyvolal konflikt, který by mohl v konečném důsledku zničit život na velké části zeměkoule včetně jeho vlastní říše. Možná je to jen strašení, ale tou hlavní otázkou je, jak Putina mohou zastavit spojenci Ukrajiny – NATO a západní jaderné velmoci.

Pokud Západ nechce ztratit důvěru občanů v jeho vojenskou sílu a odhodlání bránit svobodu, nezbývá mu než dát odpověď, že úder Putinovi vrátí i s velmi vysokými úroky. Západ zatím není v popisu své reakce úplně konkrétní – s jasným cílem držet ohledně toho Putina v nejistotě –, ale skrze renomované vojenské experty stojící mimo službu v armádě začal přece jen vysílat indicie, jak by to mohlo vypadat.

V první řadě vylučuje, že by odveta nepřišla,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].