0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Editorial18. 9. 20223 minuty

Prezidentka Alžběta II.

V době sociálních sítí a permanentní kontroly je pro politiky mnohem těžší budovat si přirozenou autoritu

Svět se loučí s Alžbětou II. a není pochyb, že odešla velká osobnost. Dokonce i značná část kritiků jí přiznává řadu výjimečných vlastností. Téměř se zdá, že zemřela poslední politická osobnost, o jejímž pozitivním významu byla přesvědčena většina světa. V komentářích a hodnoceních se často opakovalo, že byla pracovitá, důstojná, skromná, sloužila věrně své zemi… Ukazuje se znovu, že zatímco v politice dostávají stále častěji prostor různí křiklouni slibující rychlé a nereálné kroky, když nastane chvíle posledního soudu, oceňují se zcela jiné vlastnosti.

Dokonce i Miloš Zeman, muž vulgarit, rychlých soudů, populismu, arogance a sledování vlastních zájmů, poslal do Velké Británie kondolenci, ve které stálo: „Její odkaz v podobě oddané služby monarchii, nesmírné pokory a vznešenosti zůstane navždy v našich srdcích.“ Až na slovo „monarchie“ bychom jeho větu mohli vztáhnout na Václava Havla či Tomáše G. Masaryka, ale jen velmi těžko na současného prezidenta samotného.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Královna Alžběta sloužila sedmdesát let. To je nesmírně dlouhá doba nejen pro ni samotnou, ale i pro společnost, kterou reprezentovala. Dnes se politiků přejíme mnohdy už za pár měsíců. Premiérové jsou instantní jako známé polévky. Jistě, královna není volena, ale i tak stojí za to přemýšlet nad tím, co jsou hodnoty či charakteristiky, které jí umožnily zachovat si tak dlouho všeobecnou úctu.

Politika se v posledních letech hodně smrskla do podoby, kdy vítězná síla zastupuje téměř výhradně své voliče. Může se to zdát logické, proč hájit zájmy těch, kteří nás nevolili. Vedle tvrdé soutěže ale k politice vždy patřil (myšleno na Západě, naše historie je krátká, byť už také máme svou zkušenost) i jistý přesah. Nazvěme to třeba onou službou zemi a všem občanům. Mělo to svůj taktický význam, zaprvé mohlo takové inkluzivní pojetí politiky získat vládnoucím stranám nové voliče a udržet vládu u moci, ale zadruhé a především, tento přístup udržoval větší klid ve společnosti. Když se podíváme do historie, vidíme, že konflikty nastaly většinou ve chvíli, kdy nějaká síla u moci příliš otočila kormidlem svým směrem. Alžběta II. byla konstantou, věrná zemi, nikoli jednotlivým stranám, byla ztělesněním postoje, že veřejná služba znamená i něco obětovat.

Pro politiky je dnes mnohem snadnější oslovovat své stoupence osočením stoupenců jiných uskupení. A naopak je mnohem těžší v době sociálních sítí a permanentní kontroly budovat nějakou přirozenou autoritu. Zejména v politice parlamentní. Přesto stojí za to zkoušet se nechat inspirovat přístupem, jaký obdivujeme u velkých státníků.

Brzy nás například čekají prezidentské volby. Přinášejí poměrně unikátní příležitost zvolit do tak významné funkce někoho, kdo nebude chtít zastupovat jen své fanoušky a nabídne nějaký přesah. Prostě zkusí úřad pojmout jako oddanou službu republice, a to s pokorou a noblesou. Ano, někdy stačí tak málo.

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, inspirativní čtení vám přeje

Erik Tabery

šéfredaktor


Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].