Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Nenašli jste, co hledáte?

Napište na [email protected]

Kultura

Mleté maso z Holešovic

Miloš Urban: Továrna na maso
Miloš Urban: Továrna na maso

Je nanejvýš pravděpodobné, že dvacátá léta našeho století nebudou označována za zlatá – na rozdíl od téhož desetiletí ve století minulém. Je však třeba vést v patrnosti relativnost takových nálepek. Román Miloše Urbana Továrna na maso má mnoho much, ale nelze mu upřít, že „zlatá dvacátá“ 20. věku, do nichž je situován, přibližuje v obrazech, které dojem z jejich skvělosti silně problematizují. Málokdo by tehdejší životní podmínky považoval za výtečné, pokud by nepatřil k vyšší třídě, chcete-li městské buržoazii.

Titulní fabrikou jsou jatka, jež svým průmyslově-živočišným puchem a nářkem zvířat otravují ovzduší překotně vyrostlých Holešovic. Hlavní postava a vypravěč, inženýr Hebvábný, propagační pracovník jatek, sice bydlí v této kontaminované lokalitě, ale stále je to měšťan, jehož rodina (manželka a dvě děti) žije v rozlehlém kvartýru, má služebnou a nehledí na korunu – na rozdíl od chudáků, kteří na jatkách dřou za diametrálně menší peníz. Urbanova próza rozhodně není sociálka, nicméně jeho až instinktivní a pověstná schopnost napojit se na „staré časy“, přesněji reálie města, funguje i tentokrát a bez deklarativnosti zabírá docela široké sociální spektrum.

Ale tím také končí výčet hlavních předností knihy.  Sociální rozměr a drsnost doby jsou sice přítomny i v kriminální rovině vyprávění, kdy se konkurenční boj mezi pražskými a severočeskými zpracovateli masa vede téměř po způsobu polistopadových „devadesátek“ (ostatně obě to byly dekády popřevratové),…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].