70A_foto greekreporter_com
Tady se zro- dila kontroverze. (Sam Panopoulos ve své restauraci Satellite, začátek šedesátých let)

Psal se rok 1962. Tehdy vznikli Rolling Stones, Alžírsko vyhlásilo nezávislost na Francii, zrodilo se satelitní televizní vysílání a experimentovalo se s lety do vesmíru, kam byly vypouštěny další umělé družice. Experimentoval i jistý Sam Panopoulos. Když 8. června o 55 let později jeho nekrology plnily stránky světových médií, jméno Panopoulos většině lidí pořád moc neříkalo. Jeho výtvor už ano: havajská pizza.

Narodil se 20. srpna 1934 jako Sotirios Panopoulos v rybářské vesnici Vourvourou na poloostrově Chalkidiki, odkud s bratry Eliasem a Nikitasem odešel. Jejich cesta vedla přes Neapol, kde poprvé ochutnali pizzu Napoletana s tenkým těstem zdobeným buvolí mozzarellou a rajčaty z plání pod Vesuvem. Následně pokračovali ke kanadským břehům do Halifaxu. Tam dorazili v roce 1954.

Panopoulos nejprve pracoval v dolech v Elliot Lake, později přesídlil do Chathamu, městečka vzdáleného necelých 300 kilometrů od Toronta a 50 kilometrů od Detroitu, kde s bratry začal podnikat v gastronomii. V restauraci Satellite – názvu odpovídala i výzdoba v podobě družice obíhající zeměkouli – nabízeli americká tradiční jídla jako hamburgery, hranolky nebo lívance, ale také čínskou kuchyni, jejímž základem je sladkokyselá chuť. Popularita italské kuchyně začala v USA a Kanadě růst právě v padesátých a šedesátých letech, do té doby byla pizza pro většinu lidí relativní novinkou. Zároveň rostla i popularita gastronomie jižního Pacifiku, odkud se po válce vraceli vojáci – s jejími koktejly…

1_obalka_R35
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R35
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 37 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Kateřina Mázdrová

redakce vydání

mazdrova
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 448

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte