Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Česko

Autor: Anna Vavríková
Autor: Anna Vavríková

Šimůnková rezignuje

Monika Šimůnková, zástupkyně veřejného ochránce lidských práv Stanislava Křečka, se rozhodla ke konci srpna rezignovat. Svůj krok odůvodnila tím, že nesouhlasí s názory a profesním i lidským přístupem Stanislava Křečka. S tím měla již v minulosti profesní spory, které vyvrcholily na začátku července, když se Křeček rozhodl odebrat své zástupkyni veškerou agendu. Šimůnková tak fakticky neměla na čem oficiálně pracovat. Premiér Petr Fiala (ODS) prohlásil, že bude přemýšlet, jak její zkušenosti pro český stát dál využívat. „Pořád jsem to snášela a u toho jsem se snažila dělat dobře svou práci, dál jsem bojovala o zachování směru naší instituce, o kterém si myslím, že je správný – ale nyní dál nemůžu. Už mám pocit, že jsem dosáhla své meze, jsem vyčerpaná,“ řekla Šimůnková minulý týden Respektu.

Konec „superúředníka“

K 30. září skončí ve funkci náměstek ministra vnitra pro státní službu Petr Hůrka s tím, že působení na ministerstvu spojil s přípravou dokumentu o modernizaci státní správy, který již odevzdal. To je v rozporu s tím, co řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Deníku N. Podle jeho vyjádření stojí za odchodem Hůrky stížnosti zaměstnankyň v Hůrkově sekci. Hůrka takové důvody odmítá.

Zeman krátce v nemocnici

Prezident Miloš Zeman strávil část minulého týdne v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN). Nastoupil do ní ve čtvrtek dopoledne a v pátek dopoledne jej lékaři propustili. Zeman byl v ÚVN na preventivní prohlídce, jejíž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].