Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

R.U.R. na Instagramu

Lil Miquela je na letišti, podívejte se do jejích storíček. Kam asi letí? Ano, Lil Miquela je ta holka z LA. Má na nose pihy a na Instagramu tři miliony followerů, kteří jí píšou vzkazy a sledují každý její krok. A vůbec jim nevadí, že tahle holka ve skutečnosti neexistuje. Je to virtuální influencerka a vytvořil ji počítač.

Virtuální influenceři jsou trend. Jsou jich plné sociální sítě a lidé s nimi navazují „oboustranné vztahy“, jak si všímají odborníci. Love you. Jsi sexy, píší Lil do komentářů. A nebuď smutná. Lil je totiž někdy v depresi z toho, že je jenom virtuální. A ne real girlie, jak se svěřuje. Slaví každý rok jenom devatenácté narozeniny, nestárne, nemá minulost, fotky z dětství ani rodiče. A teď jede na letiště v LA a odlétá ze své rodné Kalifornie hledat své kořeny. Kam asi?

Však ona nám to brzy napíše na Instagram. A mezitím můžeme virtuální influencery podrobněji probrat. Jsou to všechno bytosti vygenerované počítačem. Pohybují se hlavně na Instagramu a TikToku, ale Miquela má i Facebook, a dokonce Twitter. Tam všude narazíme i na desítky jí podobných. Většinou jsou to nepřirozeně půvabné mladé ženy s hladkou pokožkou a velkýma očima.

Třeba Lilina kamarádka, blond Bermuda, co miluje luxus, auta a bazény. Indická Kyra nebo tmavě čokoládová modelka Shudu. Dále mladí muži, jako jsou Blawko nebo Knox Frost. Anebo Kami, první virtuální influencerka s Downovým syndromem. Tihle všichni kluci a holky vypadají přesně jako živí lidé. Až na jednu věc – jsou…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].