Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zácpa v tiskárnách

Je to podobné jako s kolonami na silnicích. Když dojde k nějaké havárii, nefunguje to tak, že se okamžitě po jejím odstranění všechna za ní stojící auta hned rozjedou. Když je od vás nehoda vzdálená několik kilometrů, klidně to může trvat i pár hodin, než na vás přijde řada a konečně se můžete dát do pohybu. Přesně tahle situace teď potkala česká nakladatelství.

Nový román Kateřiny Tučkové Bílá Voda si sice už mohli přečíst recenzenti, kterým ho nakladatelství Host přednostně vytisklo a poslalo. Běžní čtenáři si ale musí počkat až na tento čtvrtek. Několikatýdenní zpoždění vyvolal nedostatek papíru. Nakladatelé kalamitu řešili už loni na podzim. Tehdy se ukázalo, že na knižní trh dopadly hned dva údery.

Kvůli do karantény poslaným knihkupectvím jednak nakladatelé záměrně odložili vydání řady svých titulů, aby se na pulty dostaly až ve chvíli, kdy si je budou moct čtenáři koupit. Tím se na konci roku enormně zvýšil tlak na tiskárny, které měly rychle dodat odložené novinky na vánoční, už otevřený trh – jenže kvůli malým zásobám papíru v takovém návalu často neměly na co tisknout. K tomu se navíc přidaly váznoucí dodávky ze severní Evropy, odkud se k nám papír nejvíc dováží. Kvůli zvýšené ceně dřeva šel papír na druhou kolej a surovina na jeho výrobu se vyvážela do Ameriky pro stavební průmysl. Vidět to bylo na řadě knižních titulů, které měly mít původně pevné kartonové desky, nicméně nakladatelé je v nouzi nechali vázat do dostatkovějšího, lacinějšího…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].