A nyní na chvíli zavřeme válečné zprávy a otevřeme zprávy z kosmetiky. Na této frontě se totiž střílí jen voňavou antibakteriální municí netestovanou na zvířatech. A zpravodajský server Novinkyprofifinky.cz vypátral také nejnovější tajnou zbraň. Jsou to fermentované přísady. A je to bomba!

Korea totiž zbrojí. Nespokojila se s vynálezem kvašené zeleniny kimčchi, i když je to podle mnohých zabiják. Pokračuje ve vývoji dalších kvašených ingrediencí, tentokrát pro využití v kosmetických přípravcích. Je to například kvašený zázvor, mořské řasy, olivový olej, houby, zelený čaj či sója – že by pleťová sójová omáčka? Nevíme přesně, je to přísně tajné, nebo se spíš kolem toho marketingově mlží, ale fermentované přísady jedou a na trhu je už spousta krémů, mlék, esencí, tonik, sér i nesér.

Korejské a už i další kosmetické firmy se prostě daly na fermentování. Fungovat by to údajně mohlo. Fermentace čili kvašení je proces, kdy se organické látky, hlavně sacharidy, rozkládají na jednodušší. Pracují na tom mikroorganismy, hlavně kvasné a bakteriální kultury, které se množí a uvolňují enzymy (fermenty). A díky nim zelí kysá, chléb kyne, z ovoce je alkohol a pleť je svěží a hladká.

Působení na pleť je údajně blahodárné ve více směrech. Fermentací se zvyšuje síla ingrediencí. Jsou pro pleť jakoby stravitelnější a lépe z nich vstřebá všechno prospěšné. Produktem fermentace jsou také probiotika či kyselina mléčná, jedna z oblíbených AHA kyselin; to vše pleti prospívá a činí ji…

1_obalka_R12
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R12
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 33 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Karolína Vránková

redaktorka

vrankova_s.jpg
Přečtěte si více článků od tohoto autora/autorky. Napsal/a jich celkem 1317

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte