Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Fermentací za mír

A nyní na chvíli zavřeme válečné zprávy a otevřeme zprávy z kosmetiky. Na této frontě se totiž střílí jen voňavou antibakteriální municí netestovanou na zvířatech. A zpravodajský server Novinkyprofifinky.cz vypátral také nejnovější tajnou zbraň. Jsou to fermentované přísady. A je to bomba!

Korea totiž zbrojí. Nespokojila se s vynálezem kvašené zeleniny kimčchi, i když je to podle mnohých zabiják. Pokračuje ve vývoji dalších kvašených ingrediencí, tentokrát pro využití v kosmetických přípravcích. Je to například kvašený zázvor, mořské řasy, olivový olej, houby, zelený čaj či sója – že by pleťová sójová omáčka? Nevíme přesně, je to přísně tajné, nebo se spíš kolem toho marketingově mlží, ale fermentované přísady jedou a na trhu je už spousta krémů, mlék, esencí, tonik, sér i nesér.

Korejské a už i další kosmetické firmy se prostě daly na fermentování. Fungovat by to údajně mohlo. Fermentace čili kvašení je proces, kdy se organické látky, hlavně sacharidy, rozkládají na jednodušší. Pracují na tom mikroorganismy, hlavně kvasné a bakteriální kultury, které se množí a uvolňují enzymy (fermenty). A díky nim zelí kysá, chléb kyne, z ovoce je alkohol a pleť je svěží a hladká.

Působení na pleť je údajně blahodárné ve více směrech. Fermentací se zvyšuje síla ingrediencí. Jsou pro pleť jakoby stravitelnější a lépe z nich vstřebá všechno prospěšné. Produktem fermentace jsou také probiotika či kyselina mléčná, jedna z oblíbených AHA kyselin; to vše pleti prospívá a činí ji…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].