0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Ve hvězdách20. 3. 20223 minuty

Chuť kapitalismu

20. 3. 1992

Hezky pozdravit a fronta maximálně dvě minuty. (První „mekáč“ v Česku) • Autor: ČTK

Chtěl jsem vyzkoušet, jak chutná kapitalismus,“ vysvětloval mladý muž s kulatými brýlemi oblečený do uniformy v zelených tónech Československé televizi, proč se nechal zaměstnat v restauraci rychlého občerstvení McDonald’s. Reportáž natočená před třiceti lety v tehdy jen několik měsíců fungující první tuzemské pobočce amerického fastfoodu ve Vodičkově ulici v Praze osvětlovala chod a zákulisí podniku. Především však zachytila, jak si první zaměstnanci zvykali na systém práce působící na tehdejší poměry nebývale rychlým tempem. „Když přijde hodně lidí, musí se dělat hodně rychle. Když se nestíhá, lidi dlouho čekají a nadávají,“ popsala jiná mladá žena. Ale kromě konstatování, že se nejedná o lehkou práci, je na záběrech znát i okouzlení novinkou.

Zvědavost na „chuť Západu“ se nedala popřít ani mezi zákazníky: 20. března 1992, v den otevření první provozovny McDonald’s v Československu, jich zamířilo pro hamburger s hranolky asi jedenáct tisíc. Policisté museli před vchodem rozmístit zátarasy, aby dav dostal řád. Do restaurace, jejíž výlohy rámovala typická červená s logem ve tvaru M a které šéfoval bývalý ředitel hotelu v Ústí nad Labem Karel Suk, pak byli lidé vpouštěni po menších skupinách. Slavnostního otevření se účastnily celebrity i americká velvyslankyně Shirley Temple-Black.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Podle vzpomínek tehdejšího zaměstnance a později provozovatele vlastních franšíz McDonald’s Michala Mládka zákazníky zpočátku překvapovaly z dnešního pohledu samozřejmosti jako čistota…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc