McDonald's, restaurace, fast food, logo, znak, symbol, cedule, emblém, Vodičkova ulice
Hezky pozdravit a fronta maximálně dvě minuty. (První „mekáč“ v Česku) • Autor: ČTK

Chtěl jsem vyzkoušet, jak chutná kapitalismus,“ vysvětloval mladý muž s kulatými brýlemi oblečený do uniformy v zelených tónech Československé televizi, proč se nechal zaměstnat v restauraci rychlého občerstvení McDonald’s. Reportáž natočená před třiceti lety v tehdy jen několik měsíců fungující první tuzemské pobočce amerického fastfoodu ve Vodičkově ulici v Praze osvětlovala chod a zákulisí podniku. Především však zachytila, jak si první zaměstnanci zvykali na systém práce působící na tehdejší poměry nebývale rychlým tempem. „Když přijde hodně lidí, musí se dělat hodně rychle. Když se nestíhá, lidi dlouho čekají a nadávají,“ popsala jiná mladá žena. Ale kromě konstatování, že se nejedná o lehkou práci, je na záběrech znát i okouzlení novinkou.

Zvědavost na „chuť Západu“ se nedala popřít ani mezi zákazníky: 20. března 1992, v den otevření první provozovny McDonald’s v Československu, jich zamířilo pro hamburger s hranolky asi jedenáct tisíc. Policisté museli před vchodem rozmístit zátarasy, aby dav dostal řád. Do restaurace, jejíž výlohy rámovala typická červená s logem ve tvaru M a které šéfoval bývalý ředitel hotelu v Ústí nad Labem Karel Suk, pak byli lidé vpouštěni po menších skupinách. Slavnostního otevření se účastnily celebrity i americká velvyslankyně Shirley Temple-Black.

Podle vzpomínek tehdejšího zaměstnance a později provozovatele vlastních franšíz McDonald’s Michala Mládka zákazníky zpočátku překvapovaly z dnešního pohledu samozřejmosti jako čistota…

1_obalka_R12
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R12
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 33 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na opravy@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte