Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Lednička nakonec porazí televizi

S ruským ekonomem Sergejem Gurijevem o síle sankcí, vládní propagandě a odpovědnosti Rusů za válku proti Ukrajině

Sergej Gurijev • Autor: Profimedia
Sergej Gurijev • Autor: Profimedia

Kdy jste byl naposledy v Rusku?

Opustil jsem zemi v roce 2013. Ale mezi lety 2016 –2019 jsem pracoval jako hlavní ekonom v Evropské bance pro obnovu a rozvoj, a díky tomu jsem měl diplomatickou imunitu a v Rusku jsem pak byl ještě třikrát. Od té doby ne.

Když jste se z exilu do Ruska pracovně vracel, bylo to již po ruské anexi Krymu. Vnímal jste, že je země nějak jiná, než jak jste si ji pamatoval?

Cestoval jsem pouze do Moskvy a zrovna tam to paradoxně bylo hezčí a čistší než dřív. Myslím, že já a můj tým jsme k tomu i trochu přispěli – pracoval jsem jako poradce pro opozičníka Alexeje Navalného, když kandidoval v roce 2014 na starostu Moskvy, a vláda převzala řadu kroků, které jsme v našem programu navrhovali. Zlepšila se například veřejná doprava, infrastruktura atd.

V roce 2013 jste Rusko opustil kvůli obavám o svoji svobodu a bezpečnost poté, co jste sepsal zprávu kritizující soud s oligarchou Michailem Chodorkovským. Předtím jste pracoval jako vlivný ekonomický poradce Dmitrije Medveděva, když byl prezidentem a premiérem, seděl jste v dozorčích radách velkých ruských společností atd. Čeho jste tehdy chtěl dosáhnout?

Chtěl jsem být ekonomem a univerzitním profesorem, byl jsem děkanem Nové ekonomické školy v Moskvě, což byla univerzita světové kvality. K tomu, aby taková instituce fungovala, potřebujete v Rusku mimo jiné soukromé peníze a vládní posvěcení,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 33 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].