Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na zdraví

Kyberchondři, buďte zdrávi!

Jsme smrtelní (Britannica.com). Kde selhává osvěta i náboženská nauka, tam nám to suverénně připomíná neživý i nemrtvý, virus (Wikipedia.org). Přibližný počet článků při zadání klíčového slova „coronavirus“ je 4 790 000 000 za půl vteřiny vyhledávání (Google.com). Je to asi o polovinu vyšší počet výsledků, než když zadáte slovo „death“, smrt. Protože se lidstvo více zajímá o přežití, má smrt čtyřikrát méně výsledků než „life“, život.

Těší mě, že obdobný počet výsledků jako smrt má i „health promotion“, podpora zdraví. Jako správný kyberchondr si právě teď googluju příznaky. Mírná bolest hlavy, ucpaný nos a částečná ztráta čichu, zvýšená teplota, celková slabost, bolest kloubů, blbá nálada. Na monitoru se mi sypou první výsledky. Modlím se, aby to nebyla rakovina! V lepším případě snad jen ten koronavirus. Uf, je to nejtěžší mužská nemoc, rýmička. Doma nahlásím sedmidenní pracovní neschopnost. A v duchu velebím vyhledávače a jejich neustále se zlepšující schopnost přesnější diagnostiky a celkového servisu ohledně lidského zdraví.

O takzvané kyberchondrii tady pěkně nedávno psal i redakční kolega Petr Třešňák: „Zatímco klasický hypochondr si potvrzoval nejhorší možné scénáře vývoje svých potíží v lékařských encyklopediích nebo u přátel, kyberchondr k témuž využívá oceán digitálních informací.“ Výzkumníci, jejichž práci cituje, charakterizují „doktora Googla“ jako velké množství informací bez správného kontextu. To je ale chyba člověka, který si interpretuje jeho výsledky…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].