Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda

Indiáni na ministerstvu

Haló, tady Washington

Joe Biden v průběhu kampaně tvrdil, že se stane pouze přechodným prezidentem, jakýmsi mostem mezi „starou“ a „novou“ Amerikou. Co přesně to znamená, o tom je možné spekulovat, dobrý příklad možná ale nabízí příchod kongresmanky Deb Haaland na ministerstvo vnitra.

Haaland je původní Američankou, patří do kmene Laguna Pueblo a mluví o sobě jako o příslušnici „35. generace obyvatel Nového Mexika“. Americké ministerstvo vnitra je zase symbolem bílého civilizačního záboru Ameriky: z něj se organizovalo vyhánění původních obyvatel, tady se sepisovaly nesrozumitelné smlouvy, odsud se řídí chod „indiánských záležitostí“. A ano, původní Američané nikdy neměli svého zástupce ani v řadách amerického kabinetu a v čele ministerstva, jež rozhoduje i o jejich záležitostech, už vůbec ne.

Příchod ženy, která již svým vzhledem jako by vypadla z klasického westernu, v němž nebojuje na straně bílých osadníků, vzbudil rozruch. Republikánští senátoři ji během schvalovacích slyšení obvinili z „radikalismu“. Deník The Washington Post interpretoval jako zástupné označení pro vnitřní etnický neklid bílých senátorů, na druhé straně kongresmanka Haaland zastává vyhraněné environmentální postoje, mluví s lehkou samozřejmostí o „matce zemi“ a je pro zastavení těžby fosilních surovin. Na otázku, jak nahradí příspěvky těžařských firem do škol v Novém Mexiku, kdysi nabídla výnosy z legalizace marihuany.

Přichází tedy s Bidenem radikální zvrat? Ne tak zhurta, Deb Haaland se totiž během zmíněných…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].