Berlin's first vegan refectory opens
Berlin • Autor: picture alliance via Getty Image

V pondělí bulgur se zeleninou a s cizrnou, v úterý rýžová kaše s rozinkami, hruškami a kokosem, ve středu ratatouille s červenou čočkou a rýží, ve čtvrtek těstoviny se špenátovou omáčkou a parmazánem, v pátek zapečené rybí filé s brambory, paprikovou omáčkou, podávané s grilovanou zeleninou.

Tohle není přepis menu z lepší restaurace, ale z obyčejné berlínské školky, kam chodí má dcera. Všechna jídla mají jedno společné: jsou až na výjimky (ryba v pátek) vegetariánská. Menu plné rostlinných specialit by asi u českých výživových poradců neprošlo. V Berlíně je to ale normální. Desetina německé populace nejí maso, počet vegetariánů a veganů roste rok od roku – a právě Berlín je jejich pověstným centrem. V rámci Evropy jde o město s největší hustotou veganských podniků na počet obyvatel a nejíst maso je běžné i ve školkách. Ty musí každý den dokonce povinně nabízet bezmasé varianty jídel. V multikulturní metropoli je to i praktické: děti z různých kultur nemohou jíst různé druhy masa, zato vegetariánské jídlo je neutrální pro všechny.

Proč jsou Berlíňané takoví milovníci bezmasých jídel? Z velké části to souvisí s místním důrazem na ekologii a s tím spojeným zájmem o etická témata, jako jsou podmínky v chovech zvířat v živočišné výrobě. Podle průzkumu společnosti TNS z roku 2015 proto víc než polovina Němců (56 procent) vědomě omezuje konzumaci masa, a patří tedy mezi takzvané flexitariány. Takové lidi zajímá, jak se měla zvířata před tím, než se dostala ve formě produktů…

1_obalka_R9
Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům týdeníku Respekt.
Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením čísla nebo předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

I. Zadejte své údaje a zvolte způsob platby

Předplatné bude automaticky prodlužováno. Funkci můžete kdykoli zrušit.

Rychlá online platba

Odesláním objednávky beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Máte dotazy ohledně předplatného? Neváhejte nás kontaktovat na predplatne@economia.cz nebo +420 217 777 888 (každý pracovní den 
od 7.30 do 17.00, mimo pracovní dobu je k dispozici záznamník).

Platbu kartou i on-line platbu zabezpečuje
Uvedené ceny jsou včetně DPH.

1_obalka_R9
Odemkněte tento článek
Získáte přístup ke všem 42 článkům z tohoto vydání.
Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na web@respekt.cz.
Chcete-li článek okomentovat nebo nás upozornit na chybu, přihlaste se nebo se zaregistrujte. Nejzajímavější příspěvky zveřejníme.

Vyhledávání

Tip: Vyhledávejte dle autora pomocí autor: autor:”Erik Tabery” další tip

Výsledky vyhledávání

Hledám o sto šest
Vyskytla se chyba, zkuste to znovu.

Nejvíce hledáte